10 tips til bedre reisebilder

Nå er det endelig ferietid! Kofferten pakkes, og nye reisemål skal utforskes. Men har du tørket støv av kamerautstyret ditt før sommeren? Vi har snakket med to fotoglade reisebloggere om valg av kamerautstyr på reise, forberedelser og hvordan du kan ta bedre og mer kreative bilder

Ingeborg Lindseth er jenta bak reisebloggen Hamaca Reise og Desirée Skalle står bak bloggen Desirée Travels. Ingeborg har tidligere jobbet hos Scandinavian Photo, og tilbyr både gratis e-postkurs om kreativ reisefotografering samt komplett nettkurs om reisefotografering på sin blogg, mens Desirée har bakgrunn som fotograf og jobber i markedsavdelingen hos Scandinavian Photo.

Her deler de 10 tips til reisevennlig kamerautstyr, samt noen kreative tips til bedre reisebilder.

reiseblogg.jpg

10 tips til reisevennlig kamerautstyr

2015-05-26_0003.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

1. Det beste kameraet er det du har med deg!

Hvor stort kamera orker du faktisk å bære med deg rundt? På reise blir det gjerne mye farting rundt, lange dager på beina og transporteteapper. Vær realistisk og ta kameravalget ut ifra hvor aktiv du skal være, hvor mye plass du har i bagasjen, og hvor mye du skal bruke kameraet. Det perfekte kameraet finnes ikke, men de ulike kameraene på markedet kan likevel dekke det meste av situasjoner du kommer opp i på reise. 

2014-08-06_0038.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

2. Finn ut hva du skal fotografere mest, og tilpass utstyret etter det.

Liker du best å drive med gatefotografering, jakte på ville dyr eller ta portretter av familien din? Skal du fortrinnsvis fotografere, eller er det film du skal gjøre mest? Har du et systemkamera der du kan bytte optikk er det viktig å velge riktig objektiv! Et populært objektiv til gatefotografering er f.eks 35mm, mens portrett gjerne gjør seg bra på 85mm. Er det et rådyr du vil prøve å fange bør du gå for brennvidder på over 200mm. Ønsker du kun å ha med deg to objektiver vil Ingeborg og Desirée anbefale et 50mm og en 24-105mm (f.eks?), slik at det både er mulighet for en del zoom og god lysstyrke. 

2015-05-26_0008.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

3. Legg mer i optikken enn i kameraet!

Bildekvaliteten og mulighetene til å velge ulike brennvidder går betraktelig opp hvis du legger litt ekstra i gode objektiver. Har du et kamera der du kan bytte ut optikken er en god zoom samt en fastoptikk du kan bruke til mye godt å ha med seg.

Merzouga-Morocco_018-1024x683.jpgFoto: Desirée Skalle

4. Kjenn utstyret ditt.

De aller beste bildene tar du hvis du kjenner utstyret ditt fra før. Når øyeblikket er der vet akkurat hvilken knapp du skal trykke på og hvilken vei zoomen går. Har du et objektiv du som regel bruker hjemme, så ta med dette. Det å kjenne utstyret du har med på turen er viktig – du vil jo ikke gå glipp av et motiv mens du krangler med innstillingene.

5. En god kamerareim er gull verdt! 

En god kamerareim er definitivt verdt å investere i! Du skal bære kameraet med deg hele dagen, så det er viktig at remmen er behagelig på og at den avlaster vekten du bærer rundt på. Tenk også over hvordan kameraet blir hengende med remmen du kjøper, pass på så ikke kameraet henger utsatt til slik at det lett kan slå borti ting mens du går.

6. Beskytt objektivet med solblender og filter

Å bruke solblenderen du ofte får med objektivet er smart, ikke bare som solbeskyttelse. Det beskytter også objektivet ditt mot slag- og støtskader når du er ute og går. I tillegg fungerer det utmerket som skydd for regnet hvis det skulle komme en skur. 

2018-09-24_0004.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

7. Skal du filme? Husk på god lyd!

Lyd har mye å si for filmopplevelsen. Man pleier å si at lyd er 70% av en film – det hjelper ikke med godt bilde dersom lyden er dårlig. Se derfor etter et kamera med mulighet for ekstern lyd, og kjøp en ekstern mikrofon dersom du skal filme mye.

8. Ha med ekstra minnekort og batterier

Dette er kanskje opplagt, men likevel viktig å poengtere. Å oppleve at minnekortet streiker på reisen, eller at batteriet blir tomt midt under en fantastisk solnedgang, er en kjip følelse. Ha derfor ekstra minnekort og batteri klar i en lomme som er lett tilgjengelig. Husk også å tømme minnekortet og sjekk at batteriene er fulloppladet før du reiser. 

Ett godt tips er å nummerere både batterier og minnekort, slik at du husker hvilke du alt har brukt, hvilke batterier som må lades opp og lignende. Batterier bør brukes jevnlig, og ikke bare bli liggende i en skuff, så sørg for at du bytter på hvilke du bruker. Det er lite som er så kjedelig som å gå glipp av det perfekte motivet fordi kameraet er tomt for strøm eller minne!

9. Last ned mobilappen som passer til ditt kamera

De aller fleste nyere kameraer kan kobles sammen med mobiltelefonen slik at den kan brukes som selvutløser. Du kan også gjerne styre en del kamerafunksjoner herfra. I tillegg kan bildene overføres trådløst til mobilen slik at de kan legges rett ut på sosiale medier.

Morocco-Marrakech_027-1024x683.jpgFoto: Desirée Skalle

10. Ta med et stativ

Mange synes at et stativ er unødvendig mye å drasse på, men det kan ofte være til god hjelp når du skal ta gruppebilde eller ta bilder sent om kvelden. Du kan komme langt med en liten gorillapod som kan vikles rundt et rekkverk eller et tre.

Tre bonustips: få bedre reisebilder ved å bruke kreativiteten din

1. Ikke glem detaljene!

2014-08-06_0046.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

Glem heller ikke detaljene! Selvfølgelig skal utsikten, solnedgangen eller familiebildene foreviges – men det er også morsomt å få med de små detaljene. Enten det er en blomst, mat, et skilt eller noe annet kan dette være morsomme ting å ha med dersom du skal lage en fotobok eller et blogginnlegg.

2. Ha det gøy!

2014-08-06_0001.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

Eksperimenter, og prøv nye ting! Bruk ulike perspektiver og ram inn motivene dine på ulike måter. Ta bilde gjennom ting, under ting eller klatre opp i høyden.

3. Vær oppmerksom på lyset

Du kan også leke deg med lyset for å få ulike motiver. Lag silhuetter, for eksempel ved å ha en person eller en gjenstand foran f.eks. en solnedgang eller et vindu. Skygger kan også være morsomme å fotografere, enten fordi konturen av det du fotograferer er interessant, eller fordi den kan lage spennende linjer eller geometriske figurer. Motlys kan også gi morsomme effekter, som f.eks. flares og bokeh.

Valparaiso-Chile_038-1024x683.jpgFoto: Desirée Skalle

Kompaktkamera:

Speilløst:

DSLR:

Tilbehør:

 


Nøl ikke med å ta kontakt med oss om du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og programvare for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, 21659840 eller ved å besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av våre inspirasjonssider der du finner mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg å skape enda bedre bilder og videoer. Lykke til!


Desiree Skalle

04.07.2019

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.