Lær deg mer om makrofotografering

Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.

Makrofotografering handler om å gjøre små ting store

Innhold

Hva er makrofotografering?

Avbildningskala 1:1

Man snakker ofte om at et makroobjektiv avbilder et objekt i skala 1:1, og det betyr at et motiv som er like stort som bildesensoren i ditt kamera kan avbildes slik at objektivet dekker hele bilderuten. Det gjør at om du har et fullformatskamera og et makroobjektiv med avbildningskala 1:1 så kan du fotografere et motiv som er 24x36mm stort og få det til å dekke hele bilderuten.


Til toppen av siden

10 tips for bedre makrofotografering

Å komme i gang med makrofotografering åpner opp en helt ny verden. Her vil du plutselig se ting du aldri har lagt merke til før og kunne få bilder som er ulikt noe annet. Det er både litt vanskelig og enkelt å komme i gang – du trenger å kunne det grunnleggende om denne typen fotografering, mens du verken trenger å vente på spesielle tider på året eller dagen, eller du trenger å gå til spesielle steder. Du kan finne motiver for makrofotografering i skogen, i hagen eller i ditt eget hjem. En blomst i kjøkkenvinduet, en grønnsak i kjøleskapet eller en interiørdetalj kan være utrolig vakker når den fotograferes på nært hold.

Skal du satse på makrofotografering er et makroobjektiv å foretrekke, men vil du vente med å investere i det, tipser vi litt lenger ned på siden om noen andre løsninger du kan prøve for å komme nærmere motivet ditt.

Her har vi også samlet 10 tips til deg for å få enda bedre makrobilder.

1. Start med statiske motiver

Selvfølgelig ville en sommerfugl eller marihøne se fin ut på bilde, men begynn enkelt med motiver som ikke beveger seg, som f.eks. blomster eller andre vekster.

Nærbilde på blåveis
Start makrofotografering enkelt med stillbilder. Selv en liten blomst ser bra ut i nærbilde. Blåsippa fotografert med Canon 100/2,8 L Macro. Fotograf: Elin Kero

2. Gå ned til samme nivå som motivet

Ta med deg et underlag, og legg deg på bakken når du fotograferer f.eks. blomster. Et bilde blir mer interessant dersom du bytter perspektiv, og ikke bare fotograferer blomstene ovenifra, slik vi er vant med å se de.

3. Komponerer med bakgrunn og forgrunn

Lag et interessant bilde ved å bruke forgrunn og bakgrunn. Ofte vil man ha en «ren» og ensartet bakgrunn for at hovedmotivet skal skille seg skikkelig ut, men med mye bokeh kan en mer fargerik bakgrunn også fungere. Jo mer uskarp bakgrunnen din er, desto mer vil motivet "poppe" og skille seg ut.

Med en uskarp forgrunn skaper du dybde i bildet. Derfor trenger du ikke alltid rydde vekk gressstrå eller kvister som er foran hovedmotivet ditt, men kan la dem ramme inn bildet ditt. Kanskje noen andre blomster kan være uskarpe i forgrunnen foran den skarpe blomsten din?

Test også mange forskjellige sammensetninger, vinkler og avstander. Det du synes er best på tidspunktet for bildet er kanskje ikke din favoritt når du går gjennom bildene etterpå.

Arbeid med forgrunn og bakgrunn for å legge til dybde til makrobildet ditt.

4. Bruk et stativ

Ved nærbildefotografering anbefales at du bruker et stativ. Det er inget must, men det er betydelig mer bekvemt å ha kameraet stødig montert på et stativ enn å bekymre seg for uskarpe bilder når man har kameraet i hånden. Med et stativ kan du komme nærmere ditt motiv og zoome inn uten å måtte bekymre deg for uskarpe bilder pga. håndrystelser.

5. Kamerainnstillinger for makrofotografering

Fokus

Hvis du skal bruke kameraets autofokus, må du starte med å stille inn riktig fokusområde for objektivet ditt. Noen objektiver har ulike nærgrense-moduser for å finne fokus, hvor en er tilpasset makrofotografering og en annen modus for «normal fotografering». Makromodusen gjør at fokuset begrenses til en viss avstand, noe som gjør at objektivet vil finne autofokus raskere.

Velg da også enkeltpunkts AF slik at kameraet kun fokuserer på ett enkelt punkt og hindrer det i å hoppe frem og tilbake mellom ulike fokuspunkter, noe som risikerer at fokus havner feil.

Hvis du heller vil ha mer presis kontroll over hvor fokuset havner, kan du velge manuell fokus. På den ene siden kan objektivet ha problemer med å fokusere på korte avstander fra motivet, og på den andre siden er det lettere å få kontroll over hvor fokuset er hvis du stiller det manuelt.

Blender

Husk at dybdeskarpheten ofte er veldig kort i makrofotografering. Derfor bør du ikke være redd for å redusere blenderåpningen for å øke dybdeskarpheten. Jo nærmere du kommer motivet, jo kortere blir dybdeskarpheten. Med blenderåpning f/2.8 kan mye av motivet forsvinne når du fotograferer det veldig nært – prøv å øke f-tallet noen stopp og se hvordan bildet endrer seg og hva som passer akkurat ditt bilde best. Les mer om blender og dybdeskarphet her.


Til toppen av siden

6. Tilpass deg etter lysforholdene

Som med alle typer fotografering er lys ekstremt viktig. Lys kan overeksponere motivet ditt eller få detaljene til å fremstå bedre, så det gjelder å finne riktig mengde og prøve å få riktig vinkel på innfallende lys.

7. Stabiliser motivet

Teip er ingen dum ting å ha i kameravesken. Du kan enkelt stabilisere f.eks et blad eller en blomst ved hjelp av litt teip. Bare ikke glem å fjerne den etter at du er ferdig med å fotografere.

8. Fotografer etter regn – eller skap dine egne regndråper

Benytt anledningen til å gå ut og fotografere etter regnvær og om morgenen. Regndråper som henger på en blomst eller dugg som henger på gresstrå er veldig populære makromotiver, og det er det med rette! Dråper er et veldig vakkert motiv, men det er ikke alltid regndråper eller dugg som perler opp så perfekt. Ta en vanlig sprayflaske med vann og spray blomster og blader, finn riktig lys, så får du fine dråpebilder selv uten regn.

Benytt anledningen til å ta nærbilder av blomster og planter når det har regnet. Fotograf: Martina Kallin

9. Ta deg tid til å studere og lære

Når du føler deg klar til å fotografere levende vesener som insekter, sommerfugler eller øyenstikkere, kan det være lurt å studere hvordan de beveger seg en stund før du fotograferer. Ofte lander øyenstikkere og sommerfugler på samme steder, på enkelte utstående blader eller blomster. Etter en stund blir de vant til at du er der og det blir lettere å fotografere når du kan gjette hvor de vil lande.

Google Lens i mobiltelefonen er også supernyttig for å få hjelp med artsidentifikasjon på både blomster og dyr. For det første er det morsommere å vite hva du faktisk fotograferer, men på denne måten kan du finne ut mer informasjon om artene og lære mer om dem. Da vet du fort hvor og når du lettest finner en bestemt art neste gang eller hvor en bestemt type blomster vokser.

10. Ta mange bilder

Ta alltid noen ekstra bilder for å være sikker på at du kommer hjem med et smellbilde. Prøv noen forskjellige komposisjoner og vinkler for å finne den du liker best. Sjekk kameraet slik at lyset og eksponeringen er riktig og ta mange bilder fra din favorittvinkel. Det kan være vanskelig å se nøyaktig hvordan bildene har blitt og om fokuset har havnet der du vil, direkte i displayet på kameraet så bedre å ta noen ekstra eksponeringer.

Sørg også for å utstyre kameravesken med ekstra minnekort slik at du ikke går tom for lagring midt i fotoseansen!


Til toppen av siden

Utstyr for makrofotografering

Makroobjektiv

Et makroobjektiv er et objektiv med kort nærgrense, noe som gjør at du kan gå veldig nærme det du fotograferer. Her er det lett å tenke feil og blande det sammen med å kunne zoome langt for å gjøre noe nærmere, men når vi snakker om makrofotografering så er det akkurat det å kunne komme nærme noe og få ditt motiv forstørret som er hovedformålet. På alle objektiver kan du lese hvilken nærgrense objektivet har. Nærgrensen forklarer hvor nærme kameraets sensorplan du kan gå og fortsatt få et skarpt bilde. Nærgrensen måles altså ikke fra objektivets forkant, men fra kameraets sensorplan, hvilket enklest kan forklares med midten av kameraet.

Makroobjektiv kan til og med benyttes for andre typer fotografering, da de som oftest har en brennvidde på rundt 50-100mm og er lyssterke slik at de med fordel kan tas i bruk som portrettobjektiv.

Finn riktig makroobjektiv for kameraet ditt

Makroobjektiv til Nikon | Makroobjektiv til Canon | Makroobjektiv til Sony | Makroobjektiv til Fujifilm | Makroobjektiv til Micro 4/3

Om du vil kunne ta et første steg inn makroverdenen uten å investere i et nytt objektiv så finnes det noen litt billigere løsninger som hjelper deg å kommme nærmere ditt motiv.

Her har vi noen stativ vi anbefaler for makrofotografering. Se alle våre stativ med sammenleggbar midtsøyle.


Til toppen av siden

Juksemakro med bakvendt objektiv

Slik gjør du

Det spiller ikke så stor rolle hvilken avstand du stiller objektivets fokus på. For å justere hvor fokuset ligger tilpasser du istedet avstanden mellom kameraet og objektivet.

I og med at du snur objektivet bakfrem, har kameraet ingen elektronisk kontakt med objektivet, og kan ikke styre eller få informasjon fra det. Har objektivet ditt en elektronisk kontrollert blender innebærer dette at du ikke kan justere den. Om du vil endre objektivets blender må du da montere objektivet på kameraet som vanlig, sette på ønsket blenderverdi, og så aktivere kameraets dybdeskarphetskontroll. På Canons kameraer sitter denne knappen på fremsiden av kameraet. Med denne knappen nedtrykket kan du så ta bort objektivet fra kameraet, objektivet beholder da aktuell blenderverdi.

Har du en kamera med en cropsensor, som f.eks. APS-C eller Micro 4/3 kommer du til å få en større forstørrelse. Begynn da med objektiv som har en brennvidde på 50 mm eller mer.

Juksemakro med bakvendt objektiv.

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

7
okt

Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov

Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.

Les mer

22
jan

Bildestabilisator - hvor bra er det?

Det er ikke alltid lett å være stødig på hånden, noe som ofte kan medføre bevegelsesuskarphet - spesielt når man fotograferer i dårligere lysforhold (som gir lenger lukkertid) eller med teleobjektiv (jo lenger brennvidde, desto vanskeligere er det å holde kameraet stille). En god funksjon som kompenserer for dette er bildestabilisatoren, som hjelper deg å holde bildet i ro.

Les mer

22
jan

Time lapse av planter

En time-lapse-video er en film der tiden spoles raskt, rake motsetningen til slowmotion.film. Det gjøres ved at du tar stillbilder med ulik intervall, som så spilles av i en høyere hastighet, ca 25-60 bilder per sekund. På denne måten får du en hurtigspolt versjon av virkeligheten.

Les mer

Scandinavian Photo

23.11.2022

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen