Til kassen
FriFrakt

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto og bilder

Her får du produkttester, fototips og mye inspirasjon! Vil du lære deg mer om ditt kamera og ulike tilbehør? Da finner du mye informasjon her. Har du spørsmål eller forslag til produkter du vil se i produkttester, ta gjerne kontakt med oss på: marked@scandinavianphoto.no

Sigmas geniale, lille adapter, MC-11

Slik bruker du den, og slik får du mest ut av den.

Sigma har lansert en konkurrent til Metabones Smart Adapter, og tilsvarende, for å kunne bruke objektiver med Canon EF-fatning på kameraer med Sony E-fatning (MC-11 finnes også for objektiver med Sigma-fatning).

Gjør mer til lavere pris
Det som skiller Sigmas løsning fra Metabones er først og fremst funksjonalitet – du får støtte for ansiktsgjenkjenning, bildestabilisatorer og generelt alt du vil få med originaloptikk (med unntak av telekonverter). Samtidig koster den langt mindre enn Metabones’ løsning, og er lettere tilgjengelig.

Hvis vi sammenlikner de to i ytelse, med Canon-optikk, kommer de ganske likt ut bildene blir skarpe og fine, autofokusen fungerer, om enn noe saktere enn med originaloptikk.

Men Sigma MC-11 er ikke laget for Canon-optikk. Faktisk oppgir Sigma at den ikke er kompatibel i det hele tatt. MC-11 er laget for å brukes med nyere Sigma-optikk i Art-, Sport- og Contemporary-seriene med nyeste internprogram (firmware). Men vi har testet adapteren med ganske mange objektiver, og alle fungerer, om enn ikke like bra som de nye, offisielt kompatible objektivene. Eldre Sigma-optikk fungerer omtrent som Canon-optikk med MC-11. Sigma sier at objektiver som ikke er offisielt kompatible fungerer dårdlig med kontinuerlig fokus. Det kan ta tid før bildestabilisatoren begynner å fungere, etter at du har slått på kameraet og noen ganger får du ikke stilt blenderen til største åpning. Dette gjelder ikke alltid og ikke alle objektiver.

For at de nyere Sigma-objektivene offisielt skal være kompatible med MC-11, må de få nytt internprogram (firmware). Det fine med disse objektivene er at man kan oppdatere internprogrammet selv, ved hjelp av Sigma USB-dock – en liten puck man kopler på objektivets kamerafatning og til USB-porten på maskinen din. Sammen med programvaren, Sigma Optimization Pro, kan du på enkel måte oppdatere objektivene dine, og gjøre en del andre innstillinger.

Her er en rask gjennomgang av hvordan du får Sigma-objektivene dine til å fungere optimalt med MC-11.

Før du starter
Før du kan begynne, trenger du naturligvis et kompatibelt objektiv. Her finner du liste over de som er testet og godkjent av Sigma. I tillegg trenger du jo selve adapteren, MC-11. Hvis du vil sjekke om objektivet ditt allerede er oppdatert og klar for bruk, sett det på MC-11. På MC-11 er det en liten lysdiode. Dersom dene lyser jevnt grønt, er alt i orden. Dersom den blinker, trenger objektivet oppdatering. Hvis lyset ikke lyser er ikke objektivet kompatibelt.

Gå til Sigmas hjemmesider og last ned nyeste versjon av Sigma Optimization Pro. Det finnes for Mac og Windows. Hvis du allerede har programmet installert, må du antakelig oppdatere det. Programmet sier selv fra når det har kommet ny versjon. Du må minst ha versjon 1.3 for at det skal fungere. Installer programmet på datamaskinen din.

Slik gjør du
Start programmet. Sett docken på objektivet, og kople den til datamaskinen din. Programmet vil nå automatisk oppdage disse enhetene. Først vil den sjekke om docken har nyeste internprogram. Dersom den ikke har det, vil den spørre om den skal oppdatere. Svar i så fall ja på dette. Når det er gjort, vil den sjekke om objektivet har siste internprogram. Her er det samme prosedyre som for docken. Svar ja, hvis den spør, og den oppdaterer internprogrammet atomatisk.

Husk at du må ikke koble fra objektivet eller avbryte prosessen på annen måte mens den pågår. Da kan objektivet ditt bli ubrukelig.

Nå er prosessen ferdig, og du kan kople fra objektivet, eller bare trykke Close i vinduet som kommer opp.

Når du har gjort dette for alle de aktuelle objektivene, kopler du fra docken, og kopler til MC-11 (du kan bruke samme USB-kabel, og du finner kontakten under et lite gummideksel på siden av MC-11). Her er prosedyren akkurat lik. Programmet sjekker om MC-11 har siste internprogram og tilbyr å oppdatere hvis den ikke har det.

Når eventuell oppdatering er gjort, er det bare å sette MC-11 på et Sony speilløst kamera. Dersom du har A7R II eller A7S II, får du svært velfungerende autofokus, og kan bruke de fantastiske Sigma-objektivene også med disse kameraene.

Her er en liten video som forklarer funksjon og bruk.Objektiv


Vi tar forbehold om eventuelle feil i tekster, bilder samt urimelige feil i prisangivelser.
Sitemap (xml)