Til kassen
Julegavetips!

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto og bilder

Her får du produkttester, fototips og mye inspirasjon! Vil du lære deg mer om ditt kamera og ulike tilbehør? Da finner du mye informasjon her. Har du spørsmål eller forslag til produkter du vil se i produkttester, ta gjerne kontakt med oss på: marked@scandinavianphoto.no

Julegavetips til fotografen som elsker reiser og eventyr

Julklappstips till fotografen som älskar resor och äventyr

Trenger du hjelp med forslag til julegaver til fotografen som elsker reiser og eventyr? Skal personen på en lang ferie, eller reise på helgetur til en storby? Vi har samlet utstyret og tilbehøret som gjør det lett å dokumentere hele reisen.

Lett reisestativ

For å kunne lage fine timelapses, ta selvportretter, nattbilder i byer og storslagne solnedganger ved kysten trenger du et stabilt og lett stativ som er enkelt å ta med seg. Benro iTrip15 og iTrip25  er to stativer som tåler kameraer på 4 kg og 6 kg, og kan nå en makshøyde på ca 150cm. Begge stativene har et stativhode i form av et kulehode som gjør det enkelt å justere kameraets vinkel. Begge stativene har et avtagbart stativben som også kan brukes som et etbensstativ.

Julklappstips - Lätt resestativ

Reservebatterier

Når du er på reisefot er det ikke sikkert at du alltid vil ha muligheten til å regelmessig lade kamerabatteriene dine. Det er derfor smart å ha minst ett ekstrabatteri i reserve, slik at du alltid er klar til å fange opplevelsene dine. Hähnel har en pakke med batteri og dobbeltlader som kobles til en USB-strømkilde, og som så lader to kamerabatterier på en gang. Laderen kan kobles til en vanlig mobillader for vegguttak, 12V-adapter til USB for å lade i en bil eller til en kraftig powerbank. Laderes finnes til Canon LP-E6N-batterier eller Nikon EN-EL15-batterier. Her finner du alle våre batterier til systemkameraer og batterier til kompaktkameraer.

Solcelleladere og powerbanker

Dersom reisen går til et sted der det er lyst er det smidig med en solcelledrevet lader for kameraet ditt. Xtorm AP150 SolarBooster er et solcellepanel som er 26 x 16cm stort, og som har to USB-uttak, noe som gjør at den kan lade to enheter samtidig. Panelet har flere festepunkter som gjør det mulig å feste den f.eks. på en ryggsekk. Det er enkelt å la en powerbank være koblet i solcelleladeren gjennom dagen, slik at du dermed også har muligheter for å få strøm på kvelden når solen har gått ned, f.eks. for å få ladet mobiltelefonen din.

Mange av dagens kameraer kan lades via USB-tilkoblingen, noe som gjør de enkle å lade også på reisen med en powerbank. Har kameraet ditt ikke støtte for lading av batteriet via USB-kontakten har Hähnel en universallader som også har innebygget batteri, og fungerer som en powebank, noe som gjør at den kan lade opp et kamerabatteri uten å være koblet til en strømkilde.

Julklappstips - Solcellsladdare och smart batteriladdare

Smart stativ med bøybare stativben

Joby Gorillapod er en serie stativer med bøybare stativben som du kan justere for å kompensere for ujevne underlag, samt klemme rundt grener eller andre objekter. Noen av stativene har også innebygde magneter i stativføttene, noe som gjør at de kan festes på objekter av metall. Stativet kan også brukes som en kort selfiestick når alle tre beina holdes sammen i hånden din. Det ultimate reisestativet, i og med at det er så allsidig og så lett å pakke ned i reisevesken. Joby Gorillapod SLR Zoom og Joby Gorillapod Video er to av modellene. Alle Joby Gorillapod finner du her.

Minnekort og minnekortsfutteral

En reise skal kunne dokumenteres uten å være begrenser av hvor stort minnekort du har satt i kameraet. Det kan også være bra å dele reisen opp på flere ulike minnekort for å spre risikoen for å miste materialet fra kameraet ditt utover, eller ikke miste alt dersom minnekortet ditt blir stjålet eller ødelagt. Enkelte kameraer har støtte for å lagre samme materiale på to ulike minnekort direkte i kameraet, noe som er en utmerket måte å ta backup på. Minnekortet er tilbahøres det ikke går an å få for mange av. Sørg for at du alltid har et ekstra minnekort i reserv, uansett om det er et SD-minnekort, CF-minnekort, MicroSD-minnekort eller XQD-minnekort.

For å holde orden på minnekortene dine, og oppbevare de på en sikker måte kan det være bra å ha de i et minnekortfutteral. Think Tank Pixel Pocket Rocket CF er en myk veske som er tilpasset CF-kort. Matin C-5 er en modell i hardplast som blant annet rommer SD- og CF-kort. Gepe Cardsafe Extreme har plass til flere ulike typer kort, og har den fordelen at det er vanntett, noe som gir deg ekstra trygg oppbevaring av minnekortene dine.

Vanntett veske til mobiltelefonen

Et eventyr som involverer vann, uavhengig av om det er i flytende eller frossen form, krever at utstyret ditt beskyttes ekstra nøye for at det ikke skal skades dersom det skulle bli vått. Voxon vanntett futteral for mobiltelefon passer på at den holder seg tørr om først mobilen skulle havne i vannet. For å beskytte litt større utstyr som f.eks. et kamera kan du oppbevare det i en drybag fra Aquapac eller deres vanntette ryggsekk.

Actionkamera

Et vanntett actionkamera kan dokumentere alle hendelser på reisen. De mange ulike tilbehørene gjør at de kan bæres eller monteres på mange ulike steder. GoPro Hero 5 og GoPro Hero 6 kan følge med på alle eventyr, enten om det er til kulden på Nordpolen, eller til varmen på en solferie. Sony FDR-X3000R har en annen formfaktor, noe som gjør at den f.eks. kan monteres på siden av skihjelmen uten at den tiltrekker seg så mye oppmerksomhet. Det medfølgende armbåndet med skjerm gjør det mulig og hele tiden se hva kameraet filmer. Sony RX0 er kameraet for deg som ønsker best mulig bildekvalitet. Kameraet har en 1" Exmor RS-sensor, noe som gjør at kameraet kan ta fantastiske bilder med hele 16 bilder per sekund i RAW.

Julklappstips - Actionkamera

Regntrekk for kamerautstyret

Skal du reise til Bergen i Norge, eller til en svensk sommerdag i Borås, kan det være bra å utstyre kameraet ditt med et regntrekk. De kommer i ulike former og modeller for å passe til forskjellige kameraer og objektiver, noen av de har også mulighet for at du kan ha en speedlight-blits eller radiosender montert på kameraet under regntrekket. Du finner alle regntrekk for kameraer her.

UV-filter og polariseringsfilter

Det kan fort skje at kameraet dunker borte i noe når det henger på skulderen mens du går gjennom byen, og det er ofte objektivet som tar støyten da. Det er spesielt kjedelig dersom objektivet ditt går istykker mens du er ute og reiser, siden det antagelig er langt til nærmeste verksted, og du ikke har tid til å vente på reparasjon. Et UV-filter hjelper deg med å beskytte frontlinsen på objektivet, og er enkelt å bytte ut dersom du skulle få riper på det, istedet for at du må reparere selve objektivet.

Et annet filter som er bra å ha med på reise er et polariseringsfilter. Det endrer hvilket lys som passerer inn til kameraets sensor, og med et polafilter montert på objektivet kan du ta bilder som enten få med vannrefleksjonene fra en sjø, eller ved at du vrir på filteret, se gjennom vannoverflaten. Les mer om hvordan et polariseringsfilter fungerer her.

Droner for fine flybilder

Flybilder over en paradisøy eller en sommereng i solnedgangen er fine bilder til å laste opp på sosiale medier for å vise familie og venner et annerledes perspektiv av reisemålet ditt. DJI Spark og DJI Mavic er to modeller som ikke er så store, og som du enkelt kan pakke ned i reisevesken din.

Julklappstips - Vattentät kamera

Vanntett kamera

Oavsett om resmålet är ett äventyr i djunglen, en solsemester eller utförsåkning i alperna är det skönt att ha en kamera som är vattentät och som klarar lite tuffare tag. Nikon Coolpix W100 är en instegskamera som passar till många olika resor och äventyr. Önskas bättre bildkvalité finns Nikon W300 eller Olympus TG-5.

Undervattenshus till kamera

Et systemkamera med et godt objektiv kan kompletteres med med et undervannshus, slik at du kan ta bilder under vann mens du snorkler eller dykker. Et systemkamera har ofte en god og stor sensor, og gir bedre kvalitet sammenlignet med et actionkamera. Husk at du må kontrollere og rengjøre pakningen på undervannshuset, og bytte den i samsvar med anbefalningene fra produsenten for å sikre at vann ikke lekker inn og skader kameraet ditt. Her finner du undervannshus til systemkameraer og til kompaktkameraer.

Julklappstips - Undervattenshus

Gimbal stabiliserer videofilmene

For å fange de mest fartsfylte eventyrene kan du trenge en gimbal for å få stabile filmer uten rystelser. En gimbal stabiliserer kameraet ved hjelp av små motorer som motvirker uønskede bevegelser, og hvilken modell som passer er avhengig av hvilket kamera som den skal brukes sammen med. DJI Osmo Mobile brukes sammen med en telefon og dens innebygde kamera, og GoPro Karma Grip brukes sammen med GoPro Hero 5 eller Hero 6. DJI Osmo+ finnes i en modell som har innebygget kamera som det går an å zoome med. Skal gimbalen brukes sammen med et vanlig kamera har Zhiyun en modell som heter Crane-M som passer for kameraer med en vekt på mellom 125 og 650 gram. For tyngre kameraer med en vekt på mellom 0,35 kg og 1,8 kg finnes Zhiyun Crane V2.

Små vesker for tilbehør

For å holde orden på alt tilbehør, og organisere dem er det smidig med små vesker som du kan pakke ned i en større kameraveske. MindShift Gear har ulike vesker for actionkameraer og tilbehør til dem. For å samle alle kabler som trengs for overføring av bilder og oppladning av kamerautstyret har Think Tank veskeserien Cable Management.

Kameraryggsekk og skulderveske for kamera

En kameraveske sørger for at fotoutstyret ditt kommer frem sikkert og trygt, og beskytter den mot støt. Samle alt kameratilbehør i vesken, så har du alt på et og samme sted slik at utstyret ditt alltid er klar for nye eventyr. Det finnes mange ulike typer kameravesker, og de vanligste er skulderveskene og ryggsekkene. Skal utstyret ditt bæres over lengre strekninger i ulendt terreng er det praktisk med en ryggsekk som avlaster ryggen på en god måte. Think Tank har ryggsekker som er kompakte og lette for å kunne tas med på fly, men som samtidig rommer mye utstyr. Ryggsekkene finnes i ulike størrelser, hvorav tre av de ulike modellene er Airport Essentials, Airport commuter og Airport Accelerator

Passer det bedre med en skulderveske finnes f.eks. vesken Spectral fra Think Tank. Bunnen av vesken er forsterket for at den skal kunne settes ned på bakken selv om det er bløtt og møkkete. Den er utstyrt med en magnetisk "Fidlock"-spenne, som enkelt åpnes med en hånd ved å dra håndtaket nedover, og det låser seg selv ved hjelp av magneten så fort lokket stenges.

Julklappstips - Axelväska för kamerautrustning

Rullekoffert for fotoutstyret

Er det mye tungt utstyr du skal ha deg med, for eksempel til en langhelg i en storby, er en rullekoffert en smidig måte for å transportere kamerautstyret ditt. Rullekofferter finnes i ulike størrelser, og det kan være bra å tenke på at du også skal ha plass til klær og tannbørsten din i vesken. I veskeserien Airport fra Think Tank finnes vesker som er tilpasset flyreiser, og de finnes i modeller med både to eller fire hjul.

To hjul

Fire hjul

Gå ikke glipp av våre andre julegavetips:


 • Nikon Coolpix W100 rosa
  Nikon Coolpix W100 rosa
  1.489,00 kr
 • -0 % Nikon Coolpix W300 svart
  Nikon Coolpix W300 svart
  3.889,00 kr
 • Olympus Tough TG-5 svart
  Olympus Tough TG-5 svart
  3.978,00 kr
 • Sony Cybershot DSC-RX0
  Sony Cybershot DSC-RX0
  6.740,00 kr
 • GoPro Karma Grip
  GoPro Karma Grip
  3.588,00 kr
 • Joby Gorillapod Video
  Joby Gorillapod Video
  495,00 kr

Produkttips,


Vi tar forbehold om eventuelle feil i tekster, bilder samt urimelige feil i prisangivelser.
Sitemap (xml)