Til kassen
Lagersalg

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto og bilder

Her får du produkttester, fototips og mye inspirasjon! Vil du lære deg mer om ditt kamera og ulike tilbehør? Da finner du mye informasjon her. Har du spørsmål eller forslag til produkter du vil se i produkttester, ta gjerne kontakt med oss på: marked@scandinavianphoto.no

Sport-/actionfotografering med GoPro

Å fotografere sport handler som oftest om å fange mennesker og objekt som beveger seg fort. For å lykkes med disse bildene er det viktig å velge et kamera som du faktisk tar med deg, og at det tåler den type aktivitet du vil filme eller fotografere. Det kan derfor være smart å bruke et actionkamera som alternativ eller komplement til utstyret ditt. For å lykkes med å skape kule bilder og videoer trenger du litt ekstra tilbehør for å hjelpe deg under opptak, og til å få et bedre sluttresultat. I dette blogginnlegget lister vi fordelene med en GoPro til sammenligning med et vanlig systemkamera når du fotograferer sport og gir tips til bra tilbehør til ditt actionkamera.

Actionkamera vs systemkamera

Systemkameraer er svært gode kameraer, men de er av og til litt for store og tunge, og derfor er det ikke alltid egnet å bruke et slikt, men istedet velge et actionkamera som f.eks, en GoPro. Løft din sport- og actionfotografering til et nytt nivå, og oppdag sjarmen og mulighetene med et actionkamera.

Fem grunner til å velge en GoPro foran et systemkamera:

 • Liten og kompakt
 • Tåler det meste
 • Vanntett (Gopro 5 og oppover)
 • Stort utvalg av tilbehør
 • Fotografer og film

Actionkameror er fantastiske på mye: de er små, smidige og enkle å ta med ut. GoPro-kameraer er desinget for å kunne tåle en trøkk, da designet på kamerahuset ikke har noe som stikker ut eller enkelt går istykker. Det mest følsomme på et actionkamera er linsen og skjermen, men linsebeskyttelsen kan du enkelt bytte ut selv på både GoPro Hero 5 og 6, og skjermen kan beskyttes med GoPro screen protector for å slippe riper.

Det finnes værtette systemkameraer, men ingen som er vanntette. For å gjøre systemkameraet ditt vanntett må du kjøpe til et dykkerhus, noe som ofte er veldig dyrt. Et kjennetegn for de nyere GoPro-kameraene er at de er vanntette ned til 10 meter, uten dykkerhus, noe som åpner for action- og sportsfoto under vann.

Actionkameraer er små og smidige, noe som hjelper når du vil montere kameraet enten på deg selv, på stativ, gimbals, sykkelstyret, motorsykkelen eller hva du nå har for salgs kreativ løsning til å montere kameraet ditt på. Den lille størrelsen er en stor fordel da det er upraktisk å montere et systemkamera på sykkelstyret. GoPro har mange fester som hjelper til med dette, og de finner du her. Det finnes et stort utvalg tilbehør til actionkamera, nedenfor finner du et lite utvalg av bra tilbehør samlet for å gjøre dette enklere.

Film med stabilisator/gimbal

Å filme er utrolig morsomt, men det blir faktisk enda morsommere når du kan få svært fine videoer ved å stabilisere GoPro med f.eks. en Karmagrip. Et stabilisatorgrep gjør at du får mye stødigere og mer følsomme filmer enn dersom du holder kameraet i hånden eller i et feste. Stabilisatorgrepet fungerer som en forlengelse av armen din, noe som hjelper deg om du vil fotografere eller filme i høye eller lave vinkler, samt at den stabiliserer kameraet ditt. Det finnes noen varianter av stabilisatorer til GoPro, som f.eks. Karmagrip, Zhiyun eller Feiyutech. Dersom du trenger en stabilisator som er vanntålelig er Feiyutech G5 rett valg for deg. Alle produkter som nevnes i teksten finnes lenket til i bunnen av innlegget.

Forleng rekkevidden din med en selfiestick

Neste tilbehør er den enklere løsningen, en selfiestick, for at du skal komme lenger fra den du filmer da du slipper å risikere å gå inn i personen du filmer. Du kan filme og fotografere på en trygg avstand for både deg selv og den du filmer.Det finnes ulike alternativer avhengig av hvilken lengde du vil ha, f.eks. GoPro El GrandeSP Selfiestick Pov Pole eller Manfrotto Compact Extreme. Actionkameraer er lette, og kan derfor enkelt monteres langt ut på bommer, selfiesticks eller rør. Det går selvsagt å montere systemkameraer på en lignende måte, men det blir betydelig tyngre og mer tungvindt sammenlignet med et lite actionkamera.

 

Dersom du ikke føler at Karmagrip eller en lang selfiestick er det rette produktet for deg, så finnes f.eks. Gopro Shorty, Gopro Handlebar og en mengde andre produkter. Det finnes mange fester som kan monteres nesten hvor som helst, og det enkleste er å teste deg frem for å finne din favoritt, eller helt enkelt gå løs med gaffa-tapen.

La deg aldri hindre av at batteri og minne går tomt

For å lykkes med alle filmer og bilder kreves et stort minnekort og gjerne en dobbellader til din GoPro, da det kreves både mye plass og strøm for å filme i høy kvalitet. Med dobbelladeren får du en lander med to batteriplasser og et ekstra batteri, noe som gjør at du kan lade det ene batteriet mens du filmer med det andre. Dette gjør at du alltid har et oppladet batteri til din GoPro, og du trenger ikke være redd for at kameraet er utladet når du trenger den.

Fordeler og ulemper med et actionkamera

Det finnes fordeler og ulemper med alle kameraer, derfor trenger vi å løfte noen av fordelene med systemkameraer sammenlignet med actionkameraer, for at du skal kunne se forskjellene mellom de to typene kameraer, mye på grunn av at de i bunn og grunn har ulike formål/bruksområder.

Fordeler med et systemkamera

 • Mulighet til å bytte objektiv
 • Høyere bilde- og videokvalitet
 • Større innstillingsmuligheter
 • Bedre batteritid

Alt er dog ikke perfekt med actionkameraer. For å bygge små og smidige kameraer må man ofre noen ting, som at en f.eks. ikke kan bytte objektiv, slik som du kan på systemkameraer. Med GoPro har du samme grunnbildevinkel, men den kan endres digitalt, dog taper du litt kvalitet med den digitale zoomingen, og du kan da ikke fotografere i raw. Systemkameraet har en bedre bilde- og videokvalitet, dels fordi det er større og dermed får plass til flere og større komponenter i systemkameraets store sensor sammenlignet med den lille sensoren som sitter i GoProen.

Hvilken skal du da velge?

Det gjelder å velge kamera etter behov og bruksområde, å sette størrelse kontra bildekvalitet i relation med hva det er du ønsker å få ut av kameraet. Action- og sportsfotografering handlet mye om å fange rett følelger og øyeblikk i dine bilder og filmer, og da er det fint å være trygg på utstyret ditt, og vite hvordan det fungerer og hvor knappene sitter.

Når du filmer og fotograferer sport og action finnes risikoen for at det blir vått og møkkete, og derfor kan det være godt å ha et kamera som du ikke alltid trenger å være redd for.

Bildet er tatt ved hjelp av en lang selfiestick/etbensstativ og burst mode for at du skal kunne komme nærme personen på ski, uten å være i veien. Et tips er å benytte deg av og eksperimentere med burst- eller timelapsemodusen. Burst mode tar mange bilder i opp til 6 sekunder mens timelapsemodus er bra dersom du f.eks. vil fotografere mange bilder i løpet av en lenger tid.

Våg å teste og øve mye

Våg å teste ulike vinkler og perspektiver, med actionkameraer kan du posisjonere kameraet mer ekstremt enn med systemkameraet. Å fotografere og filme med actionkamera er veldig kult, ettersom det er enkelt å bruke, og du kan da konsentrere deg på å være med  i nuet, og fange øyeblikkene og følelsene. For å redigere og klippe sammen materialet ditt finnes det litt tips og triks her for å løfte det til et ytterligere profesjonelt nivå. Actionkameraet er det kameraet du alltid kan ha med deg, da det er lite og kompakt, for det beste kameraet er fremdeles det du faktisk har med deg.

Ikke glem det viktigste av alt: å ha det morsomt når du tester nye vinkler og ideer!

Ikke nøl med å ta kontakt med oss dersom du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og software for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, på 21 65 98 40 eller ved å besøke oss i vår butikk i Møllergata 4, Oslo. Gå heller ikke glipp av vår sportsfotograferingsside der du kan finne mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg til å bli enda bedre til å skape kule bilder og filmer. Lykke til!


 • -20 % Feiyutech G5
  Feiyutech G5
  1.990,00 kr
 • GoPro Karma Grip
  GoPro Karma Grip
  3.588,00 kr

Fototips,


Vi tar forbehold om eventuelle feil i tekster, bilder samt urimelige feil i prisangivelser.
Sitemap (xml)