Til kassen
Fynd

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto og bilder

Her får du produkttester, fototips og mye inspirasjon! Vil du lære deg mer om ditt kamera og ulike tilbehør? Da finner du mye informasjon her. Har du spørsmål eller forslag til produkter du vil se i produkttester, ta gjerne kontakt med oss på: marked@scandinavianphoto.no

Seks raske spørsmål til to sportsfotografer

Vi tok en prat med to sportsfotografer, Sophie Odelberg og Johan Sahlén, for å høre litt om deres reiser til de store arenaene, og hva sportsfotografi gir de som mennesker og fotografer. De deler også sine beste tips og triks til deg som vil begynne å fotografere mer sport!

Hvordan begynte du med sportsfotografering?

Sophie: Jeg hadde forsøkt å fotografere de fleste sjangere, og syntes egentlig ikke noe var spesielt gøy i mer enn fem minutter. Jeg har selv alltid drevet med idrett, men aldri tenkt tanken på å fotografere det. Da jeg flyttet til Åre for å gå et semester der, fotograferte alle sport der oppe, og da ville jeg også forsøke. Siden da har jeg vært hekta!

Johan: Egentlig er det en veldig lang historie, da jeg var på vei til å bli arbeidsløs, men den korte historien er at jeg liker både sport og fotografering. Så da var det kult å kunne kombinere interessene mine.

Hvilke idretter blir det oftest at du fotograferer?

Johan: Hovedsaklig ishocket og fotball, og da både damer og herrer. Det skjer også at det blir endel basket i tillegg. Jeg synes det er morsomt og givende å fotografere både dame- og herreidrett.

Sophie: Ski og løping er mine områder.

Hva slags utstyr bruker du, og hvor viktig synes du dette er for sluttresultatet? Må man ha det største og dyreste?

Sophie: Akkurat nå bruker jeg først og fremst Canon 5D Mark IV og har min 1DX som backup. Tidligere syntes jeg at det som var størst og kulest var best, men jo mer utfordrende (klatring, reiser osv) oppdrag jeg får, jo deiligere er det med et lett og nett hus som hjelper meg med jobben. Mine standardobjektiv er 70-200mm f/2,8 IS II USM, 50mm f/1,2 , 35mm f/1,4, samt 17-40mm f/4.

Johan: Man må ikke ha det beste og største, men det kan hjelpe på. Ved raske idretter innendørs er det ekstra viktig, da det er et lysmessig utfordrende miljø. I grunnen gir bedre utstyr deg flere sjanser til å ta det der viktige, avgjørende bildet. Men fotograferer du utendørs i godt lys vil du komme unna med et langt billigere kamera. Jeg pleier å si at det absolutt viktigste objektivet er 70-200 f/2.8, for med det dekker du nesten alt du vil trenge i løpet av en basket- eller ishockeykamp.

Jeg fotograferer med Sony, og har to stk A9 og en A99 II. Jeg har alltid med meg FE 70-200 f/2.8 GM OSS til E-mount og 300mm f/2.8 G SSM A-mount (har med adapter slik at jeg kan ha den på E-mount pgså). I tillegg til dette har jeg alltid med en vidvinkel, og et fast teleobjektiv. I tillegg har jeg med alt jeg trenger til å gjøre intervjuer, som stativ, trådløs mikrofon og lampe.

Hva gir sportsfotografering deg som person og menneske?

Johan: I bunn og grunn gir sportsfotografering meg noen kick, når man er midt i matchen går pulsen min helt klart opp, jeg har til og med sett det på pulsklokka mi! Det er kult når det går unna, det morsomste å fotografere er ishockey, for da henger jeg av og til ut over banen for å fotografere det som skjer. Det hender man blir truffet av både klubber og pucket, men å få akkurat det der bildet som avgjør en hel match, det er det beste. Man kjenner seg som en del av noe stort.

Sophie: Det gir meg en konstant utfordring (noe jeg liker, ellers går jeg lei), og jeg kan kombinere de to tingene jeg liker best: å få bevege meg, og å være kreativ.

Hvorfor synes du man skal forsøke å fotografere sport?

Sophie: Fordi det er utrolig morsomt og utviklende. Du får virkelig utfordret deg selv, og blir pushet til å gjøre ting du kanskje ellers ikke ville gjort.

Johan: Jeg er helt enig - det er morsomt, og det gir deg mulighet til å vokse som menneske. Man havner på steder der man må ta plass, og det har gjort mye for meg som egentlig er litt sjenert.

Hva er dine beste tips til blivende sportsfotografer?

Johan: Fotografering vil alltid handle om lyset - retning, styrke og farge. Hvor sitter du best for å få bildene dine? Hvordan stiller du inn kameraet ditt for å kunne fange bildene? Lær deg å kjenne kameraet ditt og dets grenser, og lær deg å forstå hvordan lys påvirker bildene dine. Ha drømmebilder i hodet som du vil nå.

Vær heller ikke redd for å teste nye saker, endre litt og tenk i nye baner, kanskje forsøk å fotografere kamper på ulike måter, skap bilder som for deg er nye. Sørg for at fotograferingen fortsetter å være morsom og levende for deg. La det ikke bli samme ting hver gang, for da tror jeg at man kan gå lei av alt. Hold liv i kjærligheten!

Sophie: Ha det morsomt, og tør å teste ulike saker! Bli inspirert av andre fotografer for å lære deg hvordan de tenker, for at du selv skal kunne finne ditt eget bildespråk.


 • Canon EOS 5D Mark IV Kamerahus
  Canon EOS 5D Mark IV Kamerahus
  29.974,00 kr
 • Sony A9 kamerahus
  Sony A9 kamerahus
  41.998,00 kr
 • Sony A99 II kamerahus
  Sony A99 II kamerahus
  35.990,00 kr

Intervju,


Siste nytt

Vi tar forbehold om eventuelle feil i tekster, bilder samt urimelige feil i prisangivelser.
Sitemap (xml)