Til kassen
Lagersalg

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto og bilder

Her får du produkttester, fototips og mye inspirasjon! Vil du lære deg mer om ditt kamera og ulike tilbehør? Da finner du mye informasjon her. Har du spørsmål eller forslag til produkter du vil se i produkttester, ta gjerne kontakt med oss på: marked@scandinavianphoto.no

Fem tips til bedre naturbilder

Fem tips til bedre naturbilder

I et tidigere innlegg  skrev jeg om hvilket utstyr og type etterbehandling som er egnet for natur- og landskapsfotografering. Denne gangen er det tid for mer praktiske og grunnleggende tips for å kunne få til interessante naturbilder.

Ta tiden til å utforske nye steder

På samme måte som det er enkelt å dra tilbake til steder du tidligere har besøkt er det også like viktig å våge og ta seg tid til å utforske nye steder. Pass på å undersøke og utforske midt på dagen da du har god tid og lyset (som regel) enda ikke er så tiltalende. På denne måten trenger du ikke å stresse når lyset blir bra, og heller ikke sette deg fast i mørket på et sted du ikke er kjent. Ta med et kompass (finnes ofte på mobiltelefonen) for å finne ut ca hvor solen går opp og ned, så vet du ca hvor du skal plassere deg i forhold til motivet du har sett deg ut. Dersom du har vanskelig for å holde orden på det, så tenk sånn her på det "Solen er som et slips: det går ned i vest".  Dog er det en sannhet med modifikasjoner her i nord. I vinterhalvåret går soen mer ned i syd-vest, og på sommeren nord-vest.

Høst i Västergötland.

Fotografer i forbindelse med dårlig vær

Etter regnet kommer solskinn, og mellom dise får du et utrolig farge- og lysspill. Rett før og rett etter regn er mine absolutte favorittidspunkter å fotografer. Et sted jeg ofte drar tilbake til er Vätterstranden  i Jönköping, der det etter et kraftig regnvær er helt tomt for folk og sanden kan være helt urørt. Himmelen blir selvfølgelig mye mer dramatisk, og lyset får en mer interessant karakter enn i "flatt dagslys".

Etter et rengskyll på Vätterstranden, Jönköping.

Regnbue en overskyet dag i Kruger Park, Sør-Afrika.

Urolige skyer i Kruger Park, Sør-Afrika.

Solen titter frem og gir en regnbue i horisonten. Kruger Park, Sør-Afrika

Tåke i fjellene. Charmonix, Frankrike.

Den gyldne time og blå-timen

For naturfotografering finnes det to tidspunkt på dagen som er de mest interessante. I forbindelse med soloppgang og solnedgang kan du få et utrolig fint lys som ikke går an å gjenskape på noen måte. Den gyldne timen er timen når solen ligger rett ved horisonten, og den blå timen er når solen er akkurat nedenfor horisonten, enten før den kommer opp eller etter den forsinner ned bak. Sørg for å utnytte dette lyset så langt det lar seg gjøre. Vær på plass alt før dette skjer, og bli en stund etterpå. Dersom du er på ferie ved sydlige breddegrader bør du være forberedt på at solen forsvinner veldig raskt, og da er planleggingen enda viktigere.

Høsttur i Västergötland.

Kald vinterettermiddag. Österbotten, Finland.

Lang eksponering under den blå timen. Vätterstranden, Jönköping

Stående og liggende bilder

Natur og landskap er ofte forbundet med liggende bilder fra begrepet "landskap- og portrettmodus". Natur og landskapsbilder gjør seg like bra i stående format, spesielt i dag når mange bilder presenteres på telefoner med stående skjerm, eller publiseres på plattformer som Instagram. Dersom du ikke har med deg zoomobjektiv kan du enkelt lage et panoramabilde av tre til fire stående bilder for å få et landskapsbilder. Dette gir som bonus ekstra god oppløsning, men krever at scenen er relativt stille.

Naturreservatet Dumme mosse, Jönköping

Utsikt over Ama Dablam, Khumbu, Nepal.

Stort og smått

Både det store og det lille er interessant i naturen. Fjell og storslagne landskap er et naturlig innslag i naturfotografering, men det er ikke alle som har den luksusen at de har tilgang til en stor fjellkjede i bakgården, og da er det ekstra viktig å huske på det lille. Å søke etter små motiver akkurat ved huset ditt, eller på en ettermiddagstur kan gi overrraskende resultater. Fjell og store landskap trenger heller ikke være synonymt med vidvinkelobjektiv. Normalzoom og teleobjektiv egner seg også godt til landskapsbilder, da du kan få utsnitt av scener som ikke er mulig med vidvinkelobjektiv.

Gullviva, Habo, Västergötland.

Flue dekket av pollen. Bankeryd, Småland.

Tidig morgen, Mt Kinabalu, Sabah, Borneo, Malaysia.

Alpinister. Charmonix, Frankrike.

Alla bilder er tatt av Patrick Cole

Ikke nøl med å ta kontakt dersom du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og software for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, på telefon 21 65 98 40, eller ved å besøke oss i vår butikk i Møllergata 4, Oslo. Gå heller ikke glipp av vår naturfotoside  der du kan finne mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg til å bli enda bedre på å skape kule bilder og filmer. Lykke til!Fototips,


Vi tar forbehold om eventuelle feil i tekster, bilder samt urimelige feil i prisangivelser.
Sitemap (xml)