Til kassen
Lagersalg

PHOTOBLOGGEN - en blogg om foto og bilder

Her får du produkttester, fototips og mye inspirasjon! Vil du lære deg mer om ditt kamera og ulike tilbehør? Da finner du mye informasjon her. Har du spørsmål eller forslag til produkter du vil se i produkttester, ta gjerne kontakt med oss på: marked@scandinavianphoto.no

Gjesteblogg: Tobias Hägg – Produkttest Sony FE 16-35mm f/2,8 GM

Tobias Hägg, også kjent som @airpixels på Instagram, er en profesjonell landskaps- og dronefotograf som bor i utkante av Stockholm. Med en lidenskap for eventyr og å oppdage nye plasser fra unike perspektiv, så ser Tobias på hele verden som sin lekeplass. I det her blogginnlegget så deler Tobias en test av Sonys lyssterke og raske zoomobjektiv, Sony FE 16-35mm f/2,8 GM, som han sammenligner med sin eldre optikk Sony Vario Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS.

Sony FE 16-35mm f/2,8 GM vs Sony Vario Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS

Jag fikk endelig sjansen til å teste Sony FE 16-35mm f/2,8 GM gjennom Scandinavian Photo og jeg har nå brukt objektivet under mine siste reiser til Dolomitten (en del av Alpene i nordøstre Italia), Færøyene og Lofoten. Jeg har laget en anmeldelse av dette objektivet og forhåpentligvis så kan det hjelpe deg med å ta avgjørelsen om du vurderer å oppdatere til f/2,8 G Master eller beholde Zeiss f/4 med tanke på prisforskjellen.

Jag har egentlig ikke behov for bledner 2,8 for min landskapsfotografering bortsett fra når jeg fotograferer om natten og behøre å slippe mer lys inn til sensoren, noe jeg har begynt mer og mer med. For det behøver jeg et objektiv jeg kan stole på. Da lange vandringer er en stor del av min landskapsfotograferig så er det utrolig viktig for meg å holde min kameraveske så lett som mulig for å også kunne nyte gåturen. Sony FE 16-35mm f/2,8 GM tar litt mer plass i min veske, men er kun litt tyngre enn mitt forrige objektiv.

Bilde: Sony FE 16-35mm f/2,8 GM (t.v.) og Sony Vario Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS (t.h.)

La oss se nærmere på spesifikasjonene for de to objektivene for å se hva som skiller de to objektiver mer enn det åpenbare du kan se på bildet over, at f/2,8 GM er større. Objektivene skiller seg både i vekt og lengde der f/2,8 GM er lengre med sine 12 centimeter sammenlignet med 10 på f/4 modellen og veier 160 gram mer enn f/4, noe som er fullt aksepterbart i henhold til mitt bruk.

En bra funksjon på Sonys f/2,8 GM sammenlignet med f/4 er at du har muligheten til å veksle mellom manuell fokus og autofokus direkte på objektivet noe som gjøre det bedre og lettere å bruke til video.

Nattfotografering

Den viktigste grunnen til at jeg skaffet meg dette objektivet var på grunn av muligheten til å fotografere på blender f/2,8 på natten med 16-36mm vidvinkel som jeg elsker. Med litt flaks så fikk jeg oppleve et par magiske netter under min reise til Lofoten hvor jeg fikk annledningen til å teste objektivet både på nordlys og Vintergaten. Bildene under er uredigerte RAW-filer av natthimmelen i Lofoten og jeg må si jeg er imponert over kvaliteten på bildene.

Bilde: Uredigert bilde av nordlys som eksploderte over hodet mitt. ISO 800 f/2,8, 8 sekunders eksponering.

Bilde: Uredigert bilde av Vintergaten fotografert på f/2,8, 20 sekunders eksponering.

Etter å ha fotografert med Sony FE 16-35mm f/2,8 GM en eneste natt kan jeg allerede si at det er mitt nye objektiv for nattfotografering.

Solnedgang og "sunstars"

Under min første kveld i Dolomittene så besøkte jeg en vakker solnedgang over Tre Cime Di Lavaredo-området og jeg fikk sjansen til å teste å fotografere solnedgangen når solen forsvant ned bak fjellene og se hvordan objektivet lager såkalte "sunstars". Bildene ser veldig anderles ut sammenlignet med de som jeg har tatt med mitt gamle objektiv, Sony Zeiss 16-35 f/4, men det er opp til deg å bestemme hvilket som er mest visuelt tiltalende etter din smak.

Bilde: Uredigert bilde fotografert på 16mm med Sony 16-35mm f/2,8 GM, ISO 100 f/14, 1/30 sekunders eksponering.

Bilde: Uredigert bilde fotografert med Sony Zeiss 16-35mm f/4, ISO 100 f/18, 1/30 sekunders eksponering.

Skarphet

Bildene som jeg har tatt med Sony FE 16-35mm f/2,8 GM har alle en vakker bokeheffekt når man fotograferer på største blenderåpning. Jeg bruker ikke normalt f/2,8 til mine landskapsbilder, men den store blenderen er perfekt til å fotografere natthimmelen med. I sammenligning med Sony Vario Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS så er objektivene like gode når det gjelder skarphet i bildet.

Konklusjon

Sony FE 16-35mm f/2,8 GM er et bra objektiv som er veldig skarpt på blender f/2,8 og fungerer veldig bra helt opp til f/22. Den innebygde AF-/MF-funksjonen gjør det enklere for meg når jeg spiller inn film og raskt trenger å endre fokus. Sony FE 16-35mm f/2,8 GM er tyngre og større enn f/4 men vektforskjellen er ikke for stor syntes jeg. Om du er interessert i Sonys beste vidvinkelobjektiv så er Sony FE 16-35mm f/2,8 objektivet for deg. Så avhenger det også hvordan du er vant til å fotografere. Om du ikke bruker store blenderåpninger eller fotograferer mye om natten så ville jeg heller anbefale deg å velge Sony Vario Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS, om du ikke er forberedt til å betale litt ekstra for de ekstra funksjonene.

Produkter som er brukt  i denne testen:
Sony A7R II
Sony FE 16-35mm f/2,8 GM
Sony Vario Tessar T* FE 16-35mm f/4 ZA OSS

Om Tobias

Tobias er en fotograf og videoproduset som er født og oppvokst i Eskilstuna. Tobias sitt arbeide er publisert over hele verden, blant annet i National Geographic, The Telegrapher og Daily Mail, og utover dette har hans bilder blitt stilt ut mange steder som f.eks Fotografiska i Stockholm.

Tobias har sitt hjerte i naturen og det er i naturen som du mest sannsynlig finner han. Med en etterstrebelse etter perfeksjon i alt sitt arbeide leter Tobias etter et unikt perspektiv på livet og søker alltid etter kreativ forbedring.

Med verden som sin arbeidsplass så har Tobias hatt muligheten til å reise over hele verden. Tobias har produsert, regissert og medvirket i kommersielt innhold fra hele verden siden han har arbeidet med en god variasjon av internasjonale kunder.

Vil du se flere bilder tatt av Tobias, se @airpixels og airpixelsmedia.com.

I Tobias kameraveske:

 


 • DJI Mavic 2 Pro
  DJI Mavic 2 Pro
  14.987,00 kr
 • -0 % DJI Phantom 4 Advanced
  DJI Phantom 4 Advanced
  13.290,00 kr
 • Sony A7 III kamerahus
  Sony A7 III kamerahus
  22.976,00 kr
 • -7 % Sony A7R II kamerahus
  Sony A7R II kamerahus
  20.999,00 kr

Produkttester,


Vi tar forbehold om eventuelle feil i tekster, bilder samt urimelige feil i prisangivelser.
Sitemap (xml)