Dramatisk photoshoot med Godox-blitser

Bli med fotograf Mikael Järnåsen når han tester Godox AD200 TTL sammen med røyk i et dramatisk miljø for å skape en ny serie bilder til et pågående visuelt kunstprosjekt. Tidligere har han jobbet med speedlights, og nå har han oppdaget fordelene med de kraftigere AD-blitsene fra Godox.

DSC_3425.jpg

Bærbar og praktisk blits

I ryggsekken har det den siste tiden ligget to Godox AD200-blitser som blir med når det er tid for økter på location. Tanken er å alltid ha tilgang til gode blitser, som også er utrolig bærbare. Dette var det naturlige skrittet videre etter noen år i speedlight-verdenen med blitsen fast montert på kameraet. Å ha to blitser eller flere gir store muligheter til å skape lyssetting fra flere retninger på en kreativ måte.

Godox AD200 har både TTL og High Speed Sync, som er funksjoner som gjør fotograferingen enklere. Det du trenger å kjøpe i tillegg er en blitssender som passer til kameraet ditt. Fordelen med et blitssystem med løse sendere er at du ikke trenger å bytte hele systemet hvis du vil bruke et annet kameramerke, det er nok at du kjøper en ny sender. Jeg bruker selv både Nikon og Fujifilm, og det er enkelt å bruke de samme blitsene med forskjellige sendere. Godox har flere blitser i AD-serien med forskjellig styrke som drives av batterier, og som dermed er bærbare. Jeg valgte å kjøpe AD200, som er den med minst kraft (200WS). Det er nok for mine behov.

Smart utstyr for kreative bildeprosjekter

I vinterferien bestemte datteren min og jeg oss for at vi skulle ta en tur til ravinen Skurugata i Småland og fortsette med en ny bildeserie til et pågående visuelt kunstprosjekt. Vi deler begge en lidenskap for fotografering og å skape kreative portretter, helst med et tema. Det er en lang spasertur fra parkeringsplassen til stedet vi hadde i tankene, og det er som alltid mye utstyr å dra på – det er derfor det er viktig å pakke smart. Datteren min hadde med seg antrekk og tilbehør, mens jeg hadde med meg alt nødvendig fotoutstyr. Turen dit var fylt med is som smeltet, snø og klatring over steinete områder, noe som gjorde det hele mer utfordrende. For å få alt utstyret med meg brukte jeg ryggsekken Think Tank Streetwalker Pro, som jeg festet både lampestativer og softbokser til, alt spent fast med Red Whips.

Et kamerastativ er ikke bare bra for å holde kameraet stødig, det kan også benyttes som en slags "spaserstokk" for å komme seg over de glatte partiene da vi tok oss ned i ravinen. Der kunne vi se at forholdene var fantastiske – spennende miljø kombinert med litt naturlig sollys som siver inn i ravinen. Mens modellen gjorde seg klar med en siste touch-up av sminke, klær og kostyme, forberedte og plasserte jeg blitsene.

Skap følelse med røyk

For å få atmosfæren vi ønsket og markere det naturlige lyset i bakgrunnen, la vi til noen røykstriper med røykspray. Det er en effektiv måte å skape litt mystikk og følelse i bildet, og hvis du vil ha enda kraftigere effekt kan du besøke den lokale paintballklubben hvor de sikkert har kraftigere røykgranater i forskjellige farger. Men jeg må fra et skade- og brannrisikoperspektiv påpeke viktigheten av sikkerhet når det gjelder bruk av røyk. Sikkerhet går foran alt, og i noen tilfeller må du kanskje kontakte lokale nødetater for å advare om at du bruker røyk. Vi fylte hele kløften med en tåke av røyk, og for de andre besøkende må det ha sett ganske kult ut.

DSC_3480.jpg

Jeg bruker Godox-blitsene slik at modellen vises bedre. Blitsene gir et lett lys som jeg prøver å balansere med bakgrunnen. Når jeg bruker Nikon-kameraet mitt, bruker jeg vanligvis objektivet Sigma 85mm f/1,4 DG HSM Art. Det har en fenomenal skarphet og vakker bokeh med rolig bakgrunnsuskarphet.

Stilig belysning med softboks

Det jeg liker med de mindre softboksene er at de har en bajonett som passer direkte på AD200, og at det er enkelt og raskt å sette opp før man tar det første bildet. De er av passelig størrelse, og egner seg best til å lette lyset i visse partier istedenfor å belyse hele modellen. Det er imidlertid fullt mulig å belyse hele modellen hvis du vil, du gjør dette ved å plassere blitsene litt bort.

Jeg oppdaget at jeg foretrekker de enklere Godox X2T-senderene på kameraet mitt, fordi jeg noen ganger vil bruke blitsskoen som sitter på toppen av senderen til å montere mer tilbehør under fotograferingen. Hvis du vil ha en sender med større skjerm, som også er vinklet for lettere oversikt og håndtering, er Godox XPRO et godt alternativ.

Fotograf: Mikael Järnåsen
Modell: Emma Järnåsen


Mikael Järnåsen

05.03.2021

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.