Fotografere fyrverkeri

Inställningar för att fotografera fyrverkerier

Hvilke innstillinger er de beste for å fotografere fyrverkeri? Trenker man virkelig stativ for å få fine bilder? Vi har samlet de beste fototipsene for å få gode bilder av fyrverkeri.

Fotografere fyrverkeri uten stativ?

For å få best resultat anbefaler vi at du bruker et stativ når du fotograferer fyrverkeri. Dersom du ikke bruker et stativ vil det være stor risiko for at bildene dine blir uskarpe dersom du bruker lange lukkertider, og at linkene fra fyrverkeriene ikke blir rette, men får ett zickzack-mønster som er et resultat av kamerats bevegelsesuskarphet. Du finner alle våre stativer her.

Manuell fokusering

Kameraet kan få problemer med å stille fokus mot den sorte himmelen. For å kunne begynne eksponeringen før fyrverkeriet er skutt opp er det bare å sette kameraet på manuell fokusering, og still så fokusavstanden på uendelig. Du kan med fordel benytte deg av kameraets live-view for å stille fokus på noe som kommer til å være på samme avstand som fyrverkeriet.

Kameraets innstillinger

ISO-verdi

Begynn med å stille kameraet til manuell modus (M) for å få full kontroll på alle innstillinger. For å få så lite støy som mulig i bildene stiller du ISO-verdien på 100, eller det laveste som kameraet klarer. Husk å ta noen testbilder, slik at bildene ikke blir for mørke. Her kan du lese mer om programvalgene på den manuelle modusen og her kan du lese mer om hvordan ISO påvirker bildene.

Blender

Blenderen bør stilles et sted mellom f/5,6 - f/11 for å kunne få rett eksponering med de lukkertidene vi ønsker å jobbe med. Den mindre blenderen gjør også at vi får en større dybdeskarphet, noe som letteregjør fokuseringen, samt at mange objektiver presterer best når en bruker en mindre blender. Her kan du lære deg mer om hvordan blenderen fungerer.

Lukkertid

Avhengig av hvordan du vil at bildet skal bli kan du eksperimentere med ulike lukkertider. Det kan være fint å ha med hele rakettens ferd, eller bare ta med litt av eksplosjonen. Avhengig av hvor mye fyrverkeri det er på himmelen kan eksponeringstiden trengs å justeres for at det ikke skal bli for mange fyrverkerier i samme bildet, avhengig av hva du vil oppnå kan et til fem fyrverkerier være i det samme bildet. Blir det fler enn dette er det risiko for at bildet får for mye bevegelse i seg. En lukkertid mellom 1 til 10 sekunder er et godt sted å begynne. Les mer om lukkertid.

Hvitbalanse

Det beste er å fotografere i RAW, slik at hvitbalansen kan justeres i ettertid. Om du ønsker å fotografere i JPEG kan du teste hvilken hvitbalanse som blir best mot himmelen og øvrige objekter som er med i bildet.

Fota fyrverkerier

Fjernutløser

Dersom du bruker en fjernkontroll minimerer du risikoen for bevegelsesuskarpheten som forårsakes av at avtrykkeren trykkes ned, og at kameraet dermed beveger seg. Ved andre fototilfeller kan du anvende 2 sekunders selvutløsere for å unngå bevegelsesuskarphet forårsaket av avtrykkeren. Det er dog vanskelig å bruke dette ved fotografering av fyrverkeri, da det er vanskelig å vite på forhånd hvor og når raketten skytes opp. Husk å lese instruksjonsmanualen for å stille inn kameraet til å fungere med fjernkontrollen. Her finner du utløser for Canon, Nikon, Fujifilm samt Phottix Taimi som passer til flere ulike modeller.

BULB-modus

Med fjernkontrollen er det enkelt å bruke kameraets BULB-modus. Dette innebærer at kameraet eksponerer bilder så lenge som avtrykkeren holdes nedtrykt. På denne måten kan du tilpasse lukkertiden etter hvordan fyrverkeriet utvikler seg. Trykk den inn når raketten skytes opp, og slipp når det har eksplodert.

Svart papirark

Dersom du har kameraet innstilt på BULB-modus kan du også ha et sort papirark som du holder foran objektivet. Slå på BULB-låsen, hold papirarket foran objektivet og ta det bort når raketten kommer. Når det første fyrverkeriet eksploderer holder du papirarket opp foran objektivet igjen, og tar det bort igjen når neste rakett kommer. Papiret vil fungere som en lukker, og du kan få flere raketter inn på samme bilde.

Automatisk modus eller motivprogram for fyrverkeri

Er du usikker på hvordan du skal bruke de manuelle innstillingene finnes det på visse kameraer et programvalg som er tilpasset fyrverkerier. Les i kameraets manual for å se om kameraet ditt har denne funksjonen. Finnes den ikke kan du teste å bruke det automatiske programvalget, men tenk da på at du får det beste resultatet dersom eksponeringskompensasjonen settes på -2 EV, og sørg for at blitsen er skrudd av. Les mer om eksponeringskompensasjon her.

Eksponer rett ved hjelp av histogrammet

Når du fotograferer i svært mørke miljøer er det lett å bli lurt av kameraets skjerm. Risikoen er der at du vil oppleve bildet på skjermen lysere enn hva det egentlig er. For å unngå dette bør du kontrollere histogrammet slik at det meste av informasjonen ligger i midten av histogrammet.

Varme klær

Du vil stå stille lenge på samme sted uten mulighet til å bevege deg. Ta på deg varmere klær enn hva du tror du vil komme til å trenge. Det er lettere å ta av seg klær om det blir for varmt enn motsatt.

Ut og test i god tid

Forbered deg godt ved å gå ut i god tid og teste innstillingene. Sjekk hvilke innstillinger som gir rett bakgrunnslys fra himmelen. Skal du ta med siluetten fra byen er det bra å tenke på at gatelys eller andre lyskilder kan bli overeksponert om du bruker lang lukkertid. Ta mange testbilder, og ikke forvent at du får perfekt resultat med én gang.


22.01.2019

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.