Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderåpningen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen, eller hullet, sitter i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderåpningen også dybdeskarpheten i bildet.

Regulerer lyset

For at det skal kunne komme lys inn til filmen/sensoren må det finnes en åpning, og denne finner du i objektivet (kameraets øye). Blenderen regulerer hvor stor åpningen i objektivet er, og dermed hvor mye eller hvor lite lys som skal slippes inn om gangen.


Blenderen skrives som en f.

Som bildet viser: Jo lavere tall du velger (f.eks. f/1,8), jo større blir åpningen i objektivet, og desto mer lys slippes inn i kameraet. Velger du derimot et høyere tall (f.eks. f/16) blir åpningen i objektivet mindre, og desto mindre lys slippes inn i kameraet.
 

Regulerer dybdeskarpheten

I tillegg til lyset påvirker blenderåpningen også dybdeskarpheten, dvs. hvor stort område (i dybden) i bildet som er skarpt.
En liten dybdeskarphet gjør at bare en liten del av bildet er skarpt, mens resten får en fin for- og bakgrunnsuskarphet.
En stor dybdeskarphet gjør at et stort område i bildet blir skarpt, og en mindre del ligger i uskarphet.


Stor blenderåpning (lite blendertall) gir en liten dybdeskarphet.
Liten blenderåpning (stort blendertall) gir en stor dybdeskarphet.

HVORDAN STILLER JEG INN MITT SYSTEMKAMERA?

I kameraets auto-modus stiller kameraet selv inn blender og de andre innstillingene. For at du skal kunne stille inn blenderen bør du velge modus A (Nikon og Sony) eller AV (Canon og Pentax), som står for blenderprioritet - eller M, som er helt manuelt - der du stiller inn alle innstillinger.

A/AV - Her snurrer du vanligvis på rattet foran ved avtrykkeren for å justere blendertallet.
Tips! Slå opp "blenderautomatikk", "blenderstyrt automatikk" eller "blenderprioritet" i indexen i manualen din for å lese hvordan du stiller det inn på akkurat ditt kamera.

M - Her er det noen forskjeller basert på de ulike kameramodelllene.
Tips! Slå opp "M", "Manuell" eller "Manuell Eksponering" i indeen på din manual for å lese hvordan du stiller inn på akkurat ditt kamera.
EKSEMPELBILDER
bildtext
Eksempelbilder tatt med stor blenderåpning (lavt blendertall, f/1.4 - f/2.0) = liten dybdeskarphet.

bildtext
Eksempelbilder tatt med liten blenderåpning (høyt blendertall, f/8 - f/16) = stor dybdeskarphet

Til toppen av siden


Ikke nøl med å ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40  eller info@scandinavianphoto.no. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av å bli medlem i vårt community eller sjekk ut vår nyhets- og kunnskapsside der du finner lærerike innlegg og inspirasjon som hjelper deg å utvikle ditt kreative innhold.


Mer kunnskap

Bokeh og dybdeskarphet

Vil du få uskarp bakgrunn i bildene dine? Å gjøre bakgrunnen i bildene uskarp ved å benytte seg av kort dybdeskarphet er en effektiv måte å skape et mer profesjonelt preg på for eksempel portretter av både mennesker og dyr i tillegg til at det kan brukes i flere andre sammenhenger. Et annet ord for uskarp bakgrunn er "bokeh", som brukes for å beskrive kvaliteten og karakteren til uskarpheten. Lær mer om dybdeskarphet og bokeh her.

Les mer

Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?

Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.

Les mer

Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov

Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.

Les mer

Hva er brennvidde?

Brennvidde beregner objektivets forstørrelsesgrad. Dvs. ved hjelp av tall angitt i mm, så kan vi se hvor mye eller lite objektivet er zoomet inn.

Les mer

Velg riktig ISO for bedre bilder

For å ta et bilde må du eksponere kamerafilmen (analog) eller sensoren (digital) for lys. Dette kalles å eksponere bildet. Hvis bildet er undereksponert, er det for mørkt – det er overeksponert, for lyst. Man streber alltid etter «en korrekt eksponering», hvor bildet verken er for lyst eller for mørkt og for å hjelpe deg å ha tre av kameraets innstillinger: Blenderåpning, Lukkerhastighet og ISO.

Les mer

Objektivenes betegnelser

Hva betyr IS på objektivet? Hva er forskjellen mellom AF-S og AF-P? Det finnes mange forskjellige forkortelser og betegnelser for kameraobjektiver, og hvert merke har sine egne betegnelser. Vi hjelper deg med å finne ut hva de betyr, slik at du vet hva som er viktig å vite når du kjøper et nytt objektiv.

Les mer

Scandinavian Photo

22.01.2019

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK