Hva er brennvidde?

Brennvidde beregner objektivets forstørrelsesgrad. Dvs. ved hjelp av tall angitt i mm, så kan vi se hvor mye eller lite objektivet er zoomet inn.

Brennvidde beregner objektivets forstørrelsesgrad. Dvs. ved hjelp av tall angitt i mm, så kan vi se hvor mye eller lite objektivet er zoomet inn.
Lave tall som 10mm, 15mm og 20mm før med seg mye av motivet i bildet - dette kalles vidvinkel.
Derimot angir høye tall, som 100mm, 200mm og 400mm at objektivet er langt innzoomet, og kun gir deg en liten del av motivet - dette kalles tele.

Eksempel på brennvidder og hvordan de påvirker bildene:

Bildet er tatt med 24 mm brennvidde

24 mm

Bildet er tatt med 35 mm brennvidde

35 mm

Bildet er tatt med 50 mm brennvidde

50 mm

Bildet er tatt med 85 mm brennvidde

85 mm

Bildet er tatt med 150 mm brennvidde

150 mm

Bildet er tatt med 200 mm brennvidde

200 mm

Bildet er tatt med 400 mm brennvidde

400 mm

Bildet er tatt med 600 mm brennvidde

600 mm

Vidvinkel

Desto lavere tall, desto mer vidvinkel. Dette egner seg fint til landskapsbilder, ettersom man som regel vil få med så mye som mulig av landskapet.

Normal

50mm beskrives ofte som "normal" brennvidde, dvs. det øyet ser. Det passer derfor utmerket til portrettbilder.

Tele

Desto høyere tall, desto mer tele/innzoomet. Dette egner seg veldig bra til fotografering av motiver som befinner seg på lang avstand, feks. dyr og sport.

Til toppen av siden


Nøl ikke med å ta kontakt med oss om du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og programvare for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, 21659840 eller ved å besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av våre nyhets- og kunnskapssider der du finner mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg å skape enda bedre bilder og videoer. Lykke til!


Mer kunnskap

12
okt

Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?

Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.

Les mer

7
okt

Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov

Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.

Les mer

22
jan

Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderåpningen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen, eller hullet, sitter i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderåpningen også dybdeskarpheten i bildet.

Les mer

Scandinavian Photo

12.06.2019

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på ny teknologi! I vårt nyhetsbrev gir vi deg eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende merker i bransjen og massevis av inspirasjon. Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev godtar du at dine personopplysninger vil bli behandlet i henhold til våre retningslinjer for personvern.