Bokeh og dybdeskarphet

Vil du få uskarp bakgrunn i bildene dine? Å gjøre bakgrunnen i bildene uskarp ved å benytte seg av kort dybdeskarphet er en effektiv måte å skape et mer profesjonelt preg på for eksempel portretter av både mennesker og dyr i tillegg til at det kan brukes i flere andre sammenhenger. Et annet ord for uskarp bakgrunn er "bokeh", som brukes for å beskrive kvaliteten og karakteren til uskarpheten. Lær mer om dybdeskarphet og bokeh her.

Nærbilde av hvit blomst med bokeh

Innhold

Bokeh handler ikke bare om bakgrunnen, men kan også være uskarphet i forgrunnen. Et tips er å bevisst legge til noe foran motivet, i kanten av bildet, for å legge til dybde i bildet.

Foto: Mikael Järnåsen

Blenderåpning påvirker bokeh

Formen på de uskarpe lyspunktene i bokeh avhenger av blenderbladene i objektivet ditt. Man sikter ofte etter fine runde sirkler i bokehen, men det avgjøres av hvor mange lameller det er i objektivet, hvordan de er strukturert og størst mulig blenderåpning. En helt åpen blenderåpning på et virkelig lyssterkt objektiv danner en perfekt rund åpning som gir runde bokeh-sirkler, mens mindre lyssterke objektiver ikke får like jevne sirkler.

Det finnes også objektiver som med konstruksjonen av lamellene deres skaper forskjellige former på bokehen, fra stjerner til katteøyne og diamanter. Nettopp derfor er det mange mennesker som ved hjelp av linseadaptere og omformere gir nytt liv til gamle analoge objektiver. Gamle objektiver har ofte ikke samme optiske ytelse som dagens modeller, men de har fine bokeh-egenskaper som gjør dem ettertraktede for kunstneriske fotografer. Les mer om bruk av analoge objektiver på digitale kameraer her.


Hva er dybdeskarphet?

Dybdeskarphet betyr hvor mye av motivet i et bilde som er i fokus i dybden av bildet, og dermed også hvor mye av bildet som er i uskarphet eller bokeh. Dybdeskarpheten kan være kort eller lang (og alt i mellom).

  • Kort dybdeskarphet = fokus/skarphet på en liten del av bildet og uskarp forgrunn/bakgrunn
  • Lang dybdeskarphet = fokus/skarphet i store deler eller hele bildet uten uskarp bakgrunn

Når du tar et bilde, fokuserer du på motivet ditt, som da alltid vil være i fokus, og også alt i bildet som er i samme avstand fra kameraet ditt. Alt som er bak og foran motivet kan imidlertid havne i uskarphet, avhengig av litt forskjellige faktorer. Her er to bilder som viser samme scene med lang og kort dybdeskarphet.


Hvordan får jeg uskarp bakgrunn på bildene?

Å ha kontroll over dybdeskarphet er en av de kraftigste måtene å kontrollere følelsen og stemningen til bildene dine på. I noen bilder blir grunt dybdeskarphet og uskarp bakgrunn forskjellen mellom et middelmådig og profesjonelt resultat, mens andre bilder krever lang dybdeskarphet for å fortelle sin historie. Du styrer dybdeskarpheten med blenderåpningen og/eller avstanden til motivet, men det er to faktorer til som avgjør hvor uskarp bakgrunnen blir når du fotograferer.

Faktorer som påvirker dybdeskarphet og bakgrunnsuskarphet

  • Blender
  • Avstand
  • Brennvidde
  • Sensorstørrelse

Blender

Blenderåpningen i objektivet påvirker hvor lang eller kort dybdeskarpheten i bildet vil være. Med stor blenderåpning på for eksempel f/1,4 eller f/2,8 blir bakgrunnen mer uskarp enn med en blenderåpning på f/8. Jo lavere tall, jo kortere dybdeskarphet. Med liten blenderåpning, for eksempel f/18, får du skarphet gjennom hele bildet, noe som er nyttig for landskapsbilder. Les mer om blender her.

Illustrasjon av kort dybdeskarphet
Illustrasjon av dybdeskarphet, blenderåpning f/8
Illustrasjon av lang dybdeskarphet

Avstand

Et tips er å gå nærmere objektet du skal fotografere dersom du ønsker en uskarp bakgrunn. Jo nærmere du kommer motivet, jo mer bokeh får du. Dette er fordi når du kommer nærmere motivet, blir forskjellen i avstand mellom deg og motivet større, sammenlignet med avstanden mellom motivet og bakgrunnen, noe som gjør bakgrunnen mer uskarp. Med kortere avstander trenger du ikke bruke like stor blenderåpning som på lengre avstander, for å få samme bakgrunnsuskarphet.

På samme måte kan du også øke avstanden mellom motivet og bakgrunnen for å få mer bokeh.

Illustrasjon av kort dybdeskarphet ved fotografering nær objektet

Brennvidde

På samme måte som du kan bevege deg nærmere motivet for å gjøre bakgrunnen uskarp, kan du også bruke zoom for å komme nærmere og dermed øke bakgrunnsuskarphet. Den faktiske dybdeskarpheten endrer seg egentlig ikke – det vil si at det samme dybdeområdet er i fokus – men på grunn av det smalere snittet oppleves motivet å være lenger fra bakgrunnen, noe som gjør det uskarkere. Med andre ord vil brennvidde på 135 mm gi en mer uskarp bakgrunn enn 50 mm, med samme blenderåpning.

Illustrasjon av dybdeskarphet med lengre brennvidde

Sensorstørrelse

Størrelsen på sensoren i kameraet ditt påvirker bakgrunnsuskarphet, en større sensor gir mer bokeh. Men det er ikke en egenskap eller funksjon til sensoren, men handler egentlig om punkt nummer to ovenfor – avstand. Sammenligner du fullformatkameraer med APS-C-kameraer (der fullformat har en større sensor enn APS-C), gir to bilder med samme blenderåpning og brennvidde samme dybdeskarphet.

Tar du derimot to bilder med samme bildeutsnitt i hver sensorstørrelse, vil fullskjermbildet få mer bakgrunnsuskarphet. Hvorfor? På grunn av et bredere bildeområde i fullformat sammenlignet med APS-C, må du komme nærmere motivet med et fullformatkamera for å få samme bildeareal som APS-C – og dermed få mer bokeh.

Sensorstørrelsen på den annen side påvirker hvordan bakgrunnsuskarphet ser ut. Mobiltelefoner og kompaktkameraer har en relativt liten sensor, derfor er det vanskelig å produsere ekte bokeh-effekt. Bakgrunnen vil være uskarp, men kvaliteten er ikke i nærheten av det du får fra et kamera med større sensor, for eksempel et DSLR eller speilløst systemkamera.

Forskjellen i bokeh mellom mobiltelefon og systemkamera er godt synlig her.

Hvis du bruker samme teknikk utendørs, kan du få samme effekt, men med et annet utseende. For ikke å slippe lys gjennom papiret, bør du bruke et svart papir eller farge et hvitt papir med en svart penn. Ettersom det er mye lysere ute kan du ikke bruke store former, men start med å klippe ut linjer som er ca 2 mm brede. Skal du fylle hele bildet med bokeh bruker du manuell fokus som du setter til den absolutte nærgrensen.

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

23
nov

Lær deg mer om makrofotografering

Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.

Les mer

22
jan

Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderåpningen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen, eller hullet, sitter i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderåpningen også dybdeskarpheten i bildet.

Les mer

22
jan

Fokusering – kameraets autofokus

Fokus er utrolig viktig hvis du vil få et godt bilde og hjelpe deg med å ha kameraets fokuspunkter og autofokusmetoder.

Les mer

Scandinavian Photo

20.01.2023

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen