Lær deg mer om kikkerter

banner utan ram_kikare.jpg

En god håndkikkert gir deg muligheten til å oppleve naturen på en fantastisk måte. Det fins en del ting å tenke på når du velger kikkert, avhengig av ditt bruksområde og dine behov – for eksempel skiller multikikkerter seg fra jaktkikkerter eller marinekikkerter. Her har vi samlet våre beste og prisgunstige kikkerter slik at du kan finne en som passer akkurat deg!

Å velge riktig forstørrelse

Når du velger kikkert bør du se for deg hvilken forstørrelsesgrad du behøver. En allroundkikkert som fungerer for ulike bruksområder har en forstørrelse på 8x42. Sifferet 8 innebærer at objektet du kikker på skal bli opp til åtte ganger større. Det vil si at dersom du kikker på et objekt på 100 meters avstand kommer du til å oppleve det som 12,5 meter borte. Jo høyere forstørrelse kikkerten har, desto nærmere og tydeligere ser du objektet. En bakdel av høy forstørrelse er at dine håndbevegelser og rystelser også blir større, og derav gir det et mer skjelvende bilde.

Vil du rette deg til fugletitting passer det ofte bra med en forstørrelse på 10x eller mer – da kan også et stativ komme til nytte for å unngå rystelser. En lavere forstørrelse passer bra om du vil bruke kikkerten et sted hvor det er mye bevegelse, for eksempel i en båt ute på sjøen. 8x forstørrelse pleier å bli sett på som det beste dersom du vil benytte din kikkert til flere ulike formål.

Lær mer om kikkert med Berndt!

Med en kikkert i hånden har du mange muligheter til å se på ulike ting på lengre avstand, som dyr, natur eller sport. Berndt Axelsson, en av våre kunnskapsrike selgere som jobber i vår butikk i Stockholm, deler her fem tips om kikkerter med ulike egenskaper for deg som tenker å skaffe deg en. Bli inspirert og lær mer om kikkerter sammen med Berndt!

Linseåpning og lysstyrke

Før ditt valg av kikkert er det også lurt å vurdere hvor stor linseåpning du har behov for. Det andre sifferet i betegnelsen forteller om kikkertens linseåpning i millimeter – dersom din kikkert er 8x42 har den altså en linseåpning med 42 millimeters diameter på hvert øye.

Jo større linseåpning, desto høyere lysstyrke. En kikkert med 8x42 kommer til å vise et lysere bilde enn en kikkert med 8x32, som har en mindre linseåpning. Forstørrelsesgraden påvirker også lysstyrken, hvilket gjør at en kikkert med 8x42 gir et lysere bilde enn en kikkert med 10x42, men du opplever objektet større med det sistnevnte.

En større linseåpning resulterer i en tyngre og større kikkert. Om du har planer om å reise eller å bære med deg kikkerten ofte, er 8x32 et populært valg.

Å velge spottingscope

Går du med tanken om å kjøpe et spottingscope? Å ha et bra og stabilt stativ er viktig for en god opplevelse. Ettersom forstørrelsesgraden på et spottingscope er mye høyere enn på håndholdte kikkerter, er et statuv nødvendig for å hindre rystelser. Et spottingscope kan for eksempel ha betegnelsen 15-45x60, hvilket innebører at forstørrelsesgraden kan varieres mellon 15-45x og at linseåpningen er 60mm. Når det kommer til lysstyrke gjelder det samme prinsippet som på håndholdte kikkerter – jo høyere lysstyrke, desto bedre forutsetninger når det begynner å skumre.

Vekt, størrelse og pris er parametre å ta hensyn til, men det kan også være lurt å se på spottingscopets bilde- og byggekvalitet. Om din kikkert er konstruert med ED-glass kommer du til å få bedre kontrast og bildekvalitet, ettersom ED-glass bryter lys likt uansett bølgelengde.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på ny teknologi! I vårt nyhetsbrev gir vi deg eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende merker i bransjen og massevis av inspirasjon. Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev godtar du at dine personopplysninger vil bli behandlet i henhold til våre retningslinjer for personvern.