Starte podcast – alt du behøver å vite

podcast-microphone-banner.jpg

Podcast, podd, poddradio – kjært barn har mange navn. Å starte en podcast behøver ikke være avansert, og å gå fra en idé til sending kan gå fort. Tenk på vinklingen eller et emne til din podcast, velg ut de produktene som passer deg og du er i gang! Her finner du produkttips, inspirasjon og gode råd til deg som vil starte å podde eller som allerede har en podcast og vil fordype din kunnskap eller oppgradere utstyret ditt.

Hvordan starter du en podcast? 6 trinn for å komme i gang!

Hva gjør du for å begynne å lage en podcast? Hva slags utstyr trenger du? Vi hjelper deg trinn for trinn, fra idé til publisert podcast som alle kan lytte til. Se vår 6-punkts liste for å komme i gang.

1. Hva skal podcasten handle om?

Hva skal podcasten din handle om? Bestem temaet og orienteringen og planlegg om du vil snakke alene, med en venn eller invitere forskjellige gjester til hver episode. Ha gjerne noen hovedemner for noen få episoder foran deg før du starter, så det stopper ikke etter den første innspillingen. Tenk på hvem som tilhører målgruppen din og hvordan du snakker med dem på den beste måten.

2. Hvilket utstyr trenger jeg for en podcast?

God lyd er Alpha og Omega når det gjelder innspilling av en podcast, så en god mikrofon er et must. Mikrofoner har forskjellige egenskaper og tilkoblinger, fra USB-mikrofoner koblet direkte til datamaskinen til XLR-kontakter som krever et lydkort, en opptaker eller en mikser, og muligens spesiell strømforsyning.

Tilbehør som mikrofonstativer gjør det enklere å holde mikrofonen i hånden til enhver tid. Den er inkludert med noen mikrofoner, men det er også forskjellige typer stativer og armer å kjøpe separat. Hodetelefoner er gode for å høre hvordan innspillingen høres ut og kommer i en rekke varianter og prisklasser.

Hvilken mikrofon og annet utstyr du trenger, bestemmes litt av hvilket miljø du vil spille inn i.

Imidlertid trenger ikke godt utstyr å koste skjorten – vi hjelper deg med mikrofoner, podcastmiksere og andre dingser som kan være gode å ha litt lenger nede på siden. Vi har gadgets både for nybegynnere og for de som allerede er i gang, men ønsker å oppgradere utstyret ditt.

3. Velg miljøet du vil ta opp i

Du trenger ikke å ha et dyrt lydstudio for å spille inn en podcast, men husk at omgivelsene dine påvirker lyden. Lyden spretter mot harde materialer og kan skape ekko i opptaket ditt, slik at badet ikke er å foretrekke ... Husk å lukke vinduer og slå av utstyr som kan produsere forstyrrende lyder, for eksempel vifter og ventilasjon, men svært lave lyder filtreres ofte ut av mikrofoner med lavpassfiltre.

Husk også å ikke bruke armbånd eller andre smykker som rasler eller klær som rustler.

I mindre rom er det lettere å kontrollere miljøet, og du må bestemme om du trenger stillhet eller ikke. Hvis du ikke vil bruke penger på lydisolasjon, kan du komme langt med tepper, puter, gardiner og tepper også.

Alle kan starte sin egen podcast hjemme - vi lærer deg hvordan du kommer dit

4. Ta opp podcasten din

Så det er endelig på tide å begynne podcasting! Test opptaksutstyret ditt og hvilken innstilling som vil være best. Gjør noen testopptak og lytt til før du kommer i gang. Det er ikke morsomt å spille inn en hel episode for så å oppdage etterpå at noe har gått galt.

5. Rediger podcasten din etter innspilling

Når din første podcast-episode er spilt inn, må den redigeres og kuttes. Det kan være lurt å legge til en jingle og kutte av visse deler. Det er flere programvare for lydredigering å laste ned fra internett gratis. Her anbefaler vi noen forskjellige gratis lydprogramvare for å redigere podcaster;

Audacity
Populært gratis program hvor du kan spille inn, redigere, legge til effekter, importere og eksportere til flere forskjellige filformater.

Garageband
Gratis programmer til Apple-enheter. Utviklet for musikkoppretting, men kan også brukes til lydidentifikasjon.

FL Studio
Tilgjengelig som både begrenset gratis og betalt versjon.

Free Sound recorder
Gratis for både Windows og Mac.

Det er også flere forskjellige verktøy som krever betaling, for eksempel Hindenburg og Acustica Mixcraft, som begge har gratis prøveperioder, men deretter koster å bruke.

Husk også at noen ganger kommer programvare med forskjellige produkter som du kanskje fortsatt vil kjøpe til podstudioet ditt.

6. Publiser podcasten din

OK, du har spilt inn og redigert – Din første podcast-episode er ferdig! Og hva nå? Først av alt trenger du en "podcast-vert" for lydfilen din, akkurat som en webhotell er nødvendig hvis du skal starte et nettsted. Noen verktøy fordi dette er Wordpress, PodBean, Soundcloud og Libsyn.

Når du laster opp lydfilen din, får du ut en RSS-fil som deretter brukes til å spre podcasten deres slik at folk kan lytte til dem. De vanligste plattformene for å legge ut en podcast er Spotify, Acast, iTunes / Apple podcaster og Soundcloud.

Siden får du spre ordet om den nye podcasten din og håper den vil bli satt pris på. Lykke til!

Perfekt podcaststudio for to personer

Når du vel har din podcastidé vil du helst komme i gang nå, nå, nå! I denne pakken behøver du ikke fundere på hvilket utstyr du skal ha, det inkluderer mikrofoner, stativ, hodetelefoner og kabler – alt du behøver for å komme i gang med din podcastproduksjon. RØDECaster Pro er et helt integrert produksjonsstudio for podcast med fire mikrofoninnganger, fire hodetelefonsutganger og flere andre tilkoblingsmuligheter. Den har pads for at du enkelt skal kunne anvende deg av lydeffekter og jingler. Via den innebyggede touchskjermen kan du enkelt justere innstillinger for å forme din lyd best etter den som prater.

Mikrofoner til podcast

En av de viktigste delene når du vil spille inn podcasten din, er selvfølgelig hvordan det høres ut. Forskjellige mikrofoner høres annerledes ut, og det er ingenting som er bedre eller verre, riktig eller galt. Det handler mye om smak og behag. Noen vil ha en grumsete lyd med mye bass – der en Røde Podmic eller Shure SM7B er et godt valg. Hvis du vil ha litt mer naturtro og crispy lyd, kan du velge en Røde NT1-A eller en Sennheiser MK 4.

I tillegg til lyden er forbindelsen mellom forskjellige mikrofoner forskjellig. Hva skal du koble mikrofonen eller mikrofonene til? Hvis du skal koble direkte til en datamaskin, er en USB-mikrofon praktisk, men hvis du vil koble flere mikrofoner til et miksebord eller lydkort først, kan en XLR-mikrofon være noe for deg.

Mikrofonstativ for profesjonelt podcaststudio

Noen produkter er ikke livsnødvendige for en podcast – men det gjør ting mye enklere. Et stativ som holder mikrofonen gir deg hendene fri og ingen interferens med lyden hvis mikrofonen rister eller treffer noe. Hvis du ikke følger med et stativ med mikrofonen du bruker, anbefaler vi på det sterkeste et stativ slik at du ikke trenger å holde mikrofonen i hånden.

Eksterne lydkort

Lydkort eller audio interface som de også kalles er små og praktiske dingser som kobles til datamaskinen din og lar deg koble til mikrofoner, hodetelefoner og andre enheter som instrumenter og mer. I de fleste tilfeller får du også kontroll over hver enkel dings som er koblet til, med separate nivåkontroller og funksjoner som mikrofonforsterkning, fantommating og hodetelefonforsterker.

Hodetelefoner som passer til podcast

Ved produksjon av podcast er det viktig å høre hvordan sendingen låter, uansett om du sender live eller spiller inn. Derfor kan det være lurt å investere i et par hodetelefoner som gir deg et tydelig lydbilde av det dine lyttere kommer til å høre. Det finnes flere modeller med bredt frekvensomfang som innebører både klar diskant og dyp bass. Det er også viktig at de sitter bra siden du kommer til å bruke de i lange perioder. Egenskaper å se etter når deg gjelder passform er hvordan øreklokkene og hodebøylen er konstruert.

Gjesteblogg: Ola Ringdahl 

”Jeg har lyd i ørene de fleste våkne timene i mitt lig. Jeg elsker musikk og jeg elsker lydbåren kommunikasjon. Enten musikk som pepper og hjelper meg fokusere når jeg jobber eller guidede meditasjoner når jeg behøver en pause. En podcast eller lydbok. Jeg elsker alle disse, men må jeg velge så blir det podcast. Jeg får selskap. Jeg lærer. Jeg blir underholdt. Men det må kjennes ekte.

Om jeg skal gi ett eneste råd til en podcaster: vær genuin og ekte. Jo, forresten - ett til: SLUTT Å FUNDERE - GJØR DET!

Les podcastprodusentet Olas beste tips til en vellykked podcast. Til blogginlegget!

@scandinavianphoto_no

Tech for creative people. Tag @scandinavianphoto_no or #scandinavianphoto_no for a chance to get reposted in our feed! 📸

Følg
Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.