Starte en podcast – 6 trinn for å komme i gang!
Podcast, podd, poddradio – kjært barn har mange navn. Å lage en podcast behøver ikke være avansert, og å gå fra en idé til sending kan gå fort. Tenk på vinklingen eller et emne til din podcast, velg ut de produktene som passer deg og du er i gang! Her finner du produkttips, inspirasjon og gode råd til deg som vil starte å podde eller som allerede har en podcast og vil fordype din kunnskap eller oppgradere utstyret ditt.
Hvordan starte en podkast? Her er alt du trenger å vite!
- Hva skal podcasten handle om?
- Hvilket utstyr trenger jeg for en podcast?
- Velg miljøet du vil ta opp i
- Ta opp podcasten din
- Rediger podcasten din etter innspilling
- Publiser podcasten din
1. Hva skal podcasten handle om?
Hva skal podkasten din handle om? Bestem deg for tema og fokus, og planlegg om du vil snakke alene, med en venn eller invitere forskjellige gjester til hver episode. Ha noen hovedtemaer for noen episoder på forhånd, slik at det ikke stopper opp etter første innspilling. Tenk over hvem målgruppen din er, og hvordan du best kan snakke til dem.
Bestem deg for et navn på podcasten, som av praktiske grunner bør gjenspeile innholdet slik at det blir lettere å finne frem til den når folk søker etter en podkast om temaet ditt.
Fastsett en omtrentlig episodetid. Skal hver episode vare 15 minutter eller 1,5 time? Prøv å holde hver episode omtrent like lang.
2. Hvilket utstyr trenger jeg for en podcast?
God lyd er avgjørende når du skal spille inn en podkast, så en god mikrofon er et must. Mikrofoner finnes med ulike funksjoner og tilkoblinger, fra USB-mikrofoner som kobles direkte til datamaskinen, til XLR-kontakter som krever lydkort eller en form for mikser og eventuelt en spesiell strømforsyning.
Med en god mikrofon kommer du langt, og det kan også være nok til å komme i gang. Det finnes imidlertid tilbehør som gjør det enklere for deg og gjør innspillingen smidigere.
Et mikrofonstativ gjør det for eksempel mye enklere, slik at du slipper å holde mikrofonen i hånden hele tiden og risikere forstyrrende støy fra håndteringen av den. Noen mikrofoner leveres med mikrofonstativ, men det finnes også ulike typer stativer og mikrofonarmer som kan kjøpes separat. Hodetelefoner er gode for å høre hvordan innspillingen høres ut, og de finnes i mange ulike stiler og prisklasser.
Hvilken type mikrofon og annet utstyr du trenger, avhenger av miljøet du skal gjøre opptak i.
Godt utstyr trenger imidlertid ikke å koste skjorta – vi kan hjelpe deg med mikrofoner, podkastmiksere og andre dingser som kan være nyttige å ha litt lenger ned på siden. Vi har utstyr for både nybegynnere og de som allerede er i gang, men som ønsker å oppgradere utstyret sitt. Se våre ferdige podkastpakker her.
3. Velg miljøet du vil ta opp i
Du trenger ikke å ha et dyrt lydstudio for å spille inn en podcast, men husk at omgivelsene dine påvirker lyden. Lyden spretter mot harde materialer og kan skape ekko i opptaket ditt, slik at badet ikke er å foretrekke ... Husk å lukke vinduer og slå av utstyr som kan produsere forstyrrende lyder, for eksempel vifter og ventilasjon, men svært lave lyder filtreres ofte ut av mikrofoner med lavpassfiltre.
I mindre rom er det lettere å kontrollere miljøet, og du må bestemme om du trenger stillhet eller ikke. Hvis du ikke vil bruke penger på lydisolasjon, kan du komme langt med tepper, puter, gardiner og matter også.
4. Ta opp podcasten din
Endelig er det på tide å begynne med podkasting! Test opptaksutstyret ditt og hvilke innstillinger som fungerer best. Gjør noen testopptak og lytt før du begynner. Det er ikke gøy å spille inn en hel episode for så å oppdage i etterkant at noe har gått galt.
Det er vanlig å starte podkasten med en teaser om hva som kommer senere i programmet, og deretter presentere seg med en jingle. Presenter deg selv og fortell om din erfaring med temaet du skal snakke om, slik at lytterne vet hvorfor de bør lytte til rådene dine.
Ha avsnittet ditt skrevet ut foran deg i forskjellige punkter. Du kan teste ut hva som fungerer best for deg, men det kan være lurt å unngå å ha et fullstendig manus, da det lett kan høres ut som om du leser fra hukommelsen. Med bare punkter å forholde deg til, vil du snakke friere og mer naturlig.
5. Rediger podcasten din etter innspilling
Når din første podcast-episode er spilt inn, må den redigeres og kuttes. Det kan være lurt å legge til en jingle og kutte av visse deler. Det er flere programvare for lydredigering å laste ned fra internett gratis. Her anbefaler vi noen forskjellige gratis lydprogramvare for å redigere podcaster;
Audacity
Populært gratis program hvor du kan spille inn, redigere, legge til effekter, importere og eksportere til flere forskjellige filformater.
Garageband
Gratis programmer til Apple-enheter. Utviklet for musikkoppretting, men kan også brukes til lydidentifikasjon.
FL Studio
Tilgjengelig som både begrenset gratis og betalt versjon.
Free Sound recorder
Gratis for både Windows og Mac.
Det er også flere forskjellige verktøy som krever betaling, for eksempel Hindenburg og Acustica Mixcraft, som begge har gratis prøveperioder, men deretter koster å bruke.
Husk også at noen ganger kommer programvare med forskjellige produkter som du kanskje fortsatt vil kjøpe til podstudioet ditt.
6. Publiser podcasten din
OK, du har spilt inn og redigert – Din første podcast-episode er ferdig! Og hva nå? Først av alt trenger du en "podcast-vert" for lydfilen din, akkurat som en webhotell er nødvendig hvis du skal starte et nettsted. Noen verktøy fordi dette er Wordpress, PodBean, Soundcloud, norske Podimo eller Libsyn.
Når du laster opp lydfilen din, får du ut en RSS-fil som deretter brukes til å spre podcasten deres slik at folk kan lytte til dem. De vanligste plattformene for å legge ut en podcast er Spotify, Acast, iTunes / Apple podcaster og Soundcloud.
Siden får du spre ordet om den nye podcasten din og håper den vil bli satt pris på. Lykke til!
Perfekt podcaststudio for to personer
Når du vel har din podcastidé vil du helst komme i gang nå, nå, nå! I denne pakken behøver du ikke fundere på hvilket utstyr du skal ha, det inkluderer mikrofoner, stativ, hodetelefoner og kabler – alt du behøver for å komme i gang med din podcastproduksjon. RØDECaster Pro er et helt integrert produksjonsstudio for podcast med fire mikrofoninnganger, fire hodetelefonsutganger og flere andre tilkoblingsmuligheter. Den har pads for at du enkelt skal kunne anvende deg av lydeffekter og jingler. Via den innebyggede touchskjermen kan du enkelt justere innstillinger for å forme din lyd best etter den som prater.