Starte podcast – alt du behøver å vite

Podcast, podd, poddradio – kjært barn har mange navn. Å starte en podcast behøver ikke være avansert, og å gå fra en idé til sending kan gå fort. Tenk på vinklingen eller et emne til din podcast, velg ut de produktene som passer deg og du er i gang! Her finner du produkttips, inspirasjon og gode råd til deg som vil starte å podde eller som allerede har en podcast og vil fordype din kunnskap eller oppgradere utstyret ditt.

Starte podcast – 6 trinn for å komme i gang!

Innhold

  1. Hva skal podcasten handle om?
  2. Hvilket utstyr trenger jeg for en podcast?
  3. Velg miljøet du vil ta opp i
  4. Ta opp podcasten din
  5. Rediger podcasten din etter innspilling
  6. Publiser podcasten din

Hvordan starter du en podcast? 6 trinn for å komme i gang!

Hva gjør du for å begynne å lage en podcast? Hva slags utstyr trenger du? Vi hjelper deg trinn for trinn, fra idé til publisert podcast som alle kan lytte til. Se vår 6-punkts liste for å komme i gang.

1. Hva skal podcasten handle om?

Hva skal podcasten din handle om? Bestem temaet og orienteringen og planlegg om du vil snakke alene, med en venn eller invitere forskjellige gjester til hver episode. Ha gjerne noen hovedemner for noen få episoder foran deg før du starter, så det stopper ikke etter den første innspillingen. Tenk på hvem som tilhører målgruppen din og hvordan du snakker med dem på den beste måten.

2. Hvilket utstyr trenger jeg for en podcast?

God lyd er Alpha og Omega når det gjelder innspilling av en podcast, så en god mikrofon er et must. Mikrofoner har forskjellige egenskaper og tilkoblinger, fra USB-mikrofoner koblet direkte til datamaskinen til XLR-kontakter som krever et lydkort, en opptaker eller en mikser, og muligens spesiell strømforsyning.

Tilbehør som mikrofonstativer gjør det enklere å holde mikrofonen i hånden til enhver tid. Den er inkludert med noen mikrofoner, men det er også forskjellige typer stativer og armer å kjøpe separat. Hodetelefoner er gode for å høre hvordan innspillingen høres ut og kommer i en rekke varianter og prisklasser.

Hvilken mikrofon og annet utstyr du trenger, bestemmes litt av hvilket miljø du vil spille inn i.

Imidlertid trenger ikke godt utstyr å koste skjorten – vi hjelper deg med mikrofoner, podcastmiksere og andre dingser som kan være gode å ha litt lenger nede på siden. Vi har gadgets både for nybegynnere og for de som allerede er i gang, men ønsker å oppgradere utstyret ditt.

3. Velg miljøet du vil ta opp i

Du trenger ikke å ha et dyrt lydstudio for å spille inn en podcast, men husk at omgivelsene dine påvirker lyden. Lyden spretter mot harde materialer og kan skape ekko i opptaket ditt, slik at badet ikke er å foretrekke ... Husk å lukke vinduer og slå av utstyr som kan produsere forstyrrende lyder, for eksempel vifter og ventilasjon, men svært lave lyder filtreres ofte ut av mikrofoner med lavpassfiltre.

Alle kan starte sin egen podcast hjemme - vi lærer deg hvordan du kommer dit

Husk også å ikke bruke armbånd eller andre smykker som rasler eller klær som rustler.

I mindre rom er det lettere å kontrollere miljøet, og du må bestemme om du trenger stillhet eller ikke. Hvis du ikke vil bruke penger på lydisolasjon, kan du komme langt med tepper, puter, gardiner og tepper også.

4. Ta opp podcasten din

Så det er endelig på tide å begynne podcasting! Test opptaksutstyret ditt og hvilken innstilling som vil være best. Gjør noen testopptak og lytt til før du kommer i gang. Det er ikke morsomt å spille inn en hel episode for så å oppdage etterpå at noe har gått galt.

5. Rediger podcasten din etter innspilling

Når din første podcast-episode er spilt inn, må den redigeres og kuttes. Det kan være lurt å legge til en jingle og kutte av visse deler. Det er flere programvare for lydredigering å laste ned fra internett gratis. Her anbefaler vi noen forskjellige gratis lydprogramvare for å redigere podcaster;

Audacity
Populært gratis program hvor du kan spille inn, redigere, legge til effekter, importere og eksportere til flere forskjellige filformater.

Garageband
Gratis programmer til Apple-enheter. Utviklet for musikkoppretting, men kan også brukes til lydidentifikasjon.

FL Studio
Tilgjengelig som både begrenset gratis og betalt versjon.

Free Sound recorder
Gratis for både Windows og Mac.

Det er også flere forskjellige verktøy som krever betaling, for eksempel Hindenburg og Acustica Mixcraft, som begge har gratis prøveperioder, men deretter koster å bruke.

Husk også at noen ganger kommer programvare med forskjellige produkter som du kanskje fortsatt vil kjøpe til podstudioet ditt.

6. Publiser podcasten din

OK, du har spilt inn og redigert – Din første podcast-episode er ferdig! Og hva nå? Først av alt trenger du en "podcast-vert" for lydfilen din, akkurat som en webhotell er nødvendig hvis du skal starte et nettsted. Noen verktøy fordi dette er Wordpress, PodBean, Soundcloud, norske Podimo eller Libsyn.

Når du laster opp lydfilen din, får du ut en RSS-fil som deretter brukes til å spre podcasten deres slik at folk kan lytte til dem. De vanligste plattformene for å legge ut en podcast er Spotify, Acast, iTunes / Apple podcaster og Soundcloud.

Siden får du spre ordet om den nye podcasten din og håper den vil bli satt pris på. Lykke til!

Perfekt podcaststudio for to personer

Når du vel har din podcastidé vil du helst komme i gang nå, nå, nå! I denne pakken behøver du ikke fundere på hvilket utstyr du skal ha, det inkluderer mikrofoner, stativ, hodetelefoner og kabler – alt du behøver for å komme i gang med din podcastproduksjon. RØDECaster Pro er et helt integrert produksjonsstudio for podcast med fire mikrofoninnganger, fire hodetelefonsutganger og flere andre tilkoblingsmuligheter. Den har pads for at du enkelt skal kunne anvende deg av lydeffekter og jingler. Via den innebyggede touchskjermen kan du enkelt justere innstillinger for å forme din lyd best etter den som prater.

Bygg ditt podcaststudio

Enten du vil ha et sted hvor du kan spille inn din egen podcast i fred og ro, eller du vil bygge et ekte podcaststudio for flere personer, har vi utstyret til deg. I vårt sortiment finner du alt fra USB-mikrofoner, studiohodetelefoner og mikserbord til ferdige podcastpakker med alt utstyret du trenger.

Til toppen av siden


Nøl ikke med å ta kontakt med oss om du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og programvare for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, 21659840 eller ved å besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av våre nyhets- og kunnskapssider der du finner mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg å skape enda bedre bilder og videoer. Lykke til!


Mer kunnskap

21
jan

Gjesteblogg: Olas beste tips til en vellykket podcast!

Podcastprodusent Ola Ringdahl beskriver seg selv som et Kinderegg – tre overraskelser i en. Han jobber som speakerstemme og høres blant annet i C More-trailere og i programmet Sveriges Mesterkokk som sendes på svensk TV4. Ola har flere års erfaring som produsent på Sveriges Radio og Utbildningsradion, men har fremfor alt jobbet med intern og ekstern bedriftskommunikasjon. Han brenner for å hjelpe bedrifter og organisasjoner å skape, utvikle og bestille podcaster for sitt varemerke.

Les mer

31
jan

Velg riktig lydutstyr til dine opptak

Å ha en god mikrofon når du skal spille inn film er viktig, men noe som er enda viktigere er hva slags type mikrofon du velger, og hvor du velger å plassere den. I denne filmen går vi gjennom ulike mikrofontyper, fra shotgun-mikrofon til mygg, og gir deg tips for å få mest ut av de ulike variantene.

Les mer

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på ny teknologi! I vårt nyhetsbrev gir vi deg eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende merker i bransjen og massevis av inspirasjon. Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev godtar du at dine personopplysninger vil bli behandlet i henhold til våre retningslinjer for personvern.