5 tips til hvordan finne gode plasser for streetfotografering

Gatefoto, eller «street photography» er ikke, som navnet kanskje kan antyde, bare bilder av gater, men derimot av alt det som skjer der ute i gatene. Bildene har et dokumentarisk preg, der det å fange en situasjon eller hendelse er viktig. Det handler om å være klar der det skjer når det skjer - ute på gata.

Tekst: Desirée Skalle og Annika M. Engen

thumbnail_IMG_7456.jpg Foto: Annika M. Engen

Her er noen av våre beste tips til hvordan du skal finne gode plasser for streetfotografering:

1. Observer

Når du skal fotografere streetfoto har du ikke tid til å stå og «dille» med kameraet, teste innstillinger, eller planlegge. Motiver dukker plutselig opp – og så er de borte igjen på et blunk. Da gjelder det å være klar, og trykke på utløseren i rett sekund!

Den viktigste «plassen» for streetfotografering er derfor, annet enn det åpenbare «ute på gata»-svaret er at du må være tilstede i hodet ditt. Vær våken, følg med, observer og vær klar!

kollasje_1.jpg

Foto: Annika M. Engen

2. Lek frem kule resultater

Det er viktig å se etter spennende motiver, som en refleksjon i et speil eller i en blank overflate, eller ting som gir bildet dybde, som i kontraster i lys og mørke eller farge. Det er også spennende å leke med fokus, for eksempel mot et vindu med fokus på regndråper som man skyter igjennom og bakgrunnen gir et fint og dust fargespill. 

thumbnail_IMG_7454.jpg Foto: Annika M. Engen

3. Vær der det skjer

Mange synes det er skummelt å skulle fotografere fremmede. Ett godt tips da vil være å oppsøke et sted der det er mange mennesker, slik at man lettere kan «blende inn» i folkehavet. En gågate eller et marked kan være gode steder å begynne – mange vil nok synes det er langt mindre skummelt å fotografere her enn i en gate hvor det kun er deg og én annen, fremmed person.

kollasje_2.jpg
Foto: Annika M. Engen

Vurder personvern om det er mennesker med i bildene du skal ta. Husk at man har lov til å fotografere i det offentlige rom, men at man skal være forsiktig med å ta nærbilder av personer som ikke ser at du fotograferer de. Da bør man spørre, enten før eller etter man har tatt bildet. Hvis vedkommende ikke synes det er OK, slett bildet!

kollasje_3.jpgFoto: Annika M. Engen

4. Vær tålmodig

Å jakte gode motiver når det kommer til streetfotografering krever tålmodighet, og at en tar seg god tid. Riktignok vil motivet, når det først viser seg, kun eksistere i kort tid. Da er det viktig at du er klar med kameraet! Men mellom ett godt motiv og det neste kan det hende du må vente, eller lete, en stund. Kanskje har du funnet den perfekte bakgrunnen, men må vente på at rett person skal gå inn i bilderammen?  Da er det bare å stille seg opp og vente!

thumbnail_IMG_7453.jpgFoto: Annika M. Engen

5. Fotografer mye!

Man må trene seg opp til å bli god til å se hva som er et godt bilde, så et godt tips er å ta mange bilder, prøve seg fram og finne sin stil. Let etter inspirasjon - men ikke kopier. Da er det ikke din signatur. Husk bildeteorien, men lek med det kreative


Desiree Skalle

27.08.2019

Del

Vi hjelper deg med å ta bedre bilder

Bildet og utstyret som gjør det mulig, har vært vår lidenskap siden 1982. Scandinavian Photo har et omfattende tilbud for film- og fotoentusiaster - uavhengig av kunnskapsnivå. I tillegg til utstyret, tilbyr vi inspirasjon, kunnskap, utdanning og råd. Alltid samme pris, enten du handler i butikk, på nett eller telefon.

Let's be friends

Abonner på vårt nyhetsbrev

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.