Ta bilder med mobilen – 8 enkle tips

Å ta profesjonelle bilder med mobilen trenger ikke å være vanskelig. Her har vi samlet noen tips for å få effektfulle og inspirerende bilder, som du raskt og enkelt kan dele på sosiale medier. Husk at de beste bildene kommer ved å øve, eksperimentere og fremfor alt ha det gøy!

Kvinne tar bilder med mobiltelefonen

Våre tips for bedre bilder med mobilen

I dag er mobiltelefonen en naturlig del av hverdagen vår. Du har den med deg overalt og takket være teknologisk utvikling har du alltid et virkelig godt kamera for hånden. Selv om mobilkameraet ikke kan erstatte alle de manuelle innstillingene til systemkameraet, gir det deg muligheten til raskt og enkelt å fange spontane øyeblikk og øyeblikk som livet byr på.

Avhengig av merke og modell på mobiltelefonen din, er det mulig at innstillingene kan variere eller avvike fra instruksjonene i tipsene.

  1. Levende bilder med lang eksponering
  2. Opp og ned for froskeperspektiv
  3. Portrettmodus for uskarp bakgrunn
  4. Speileffekt med vann
  5. Rutenett for balanse og komposisjon
  6. Innramming ved hjelp av omgivelsene
  7. Vakre farger under den blå og den gyldne timen
  8. Stabile lysforhold med HDR

1.Levende bilder med lang eksponering

Lang eksponering kan brukes til å fange bevegelsesuskarphet og skape følelsen av fart, samt for å lage uskarpe, drømmeaktige bilder av bevegelige lys og fosser, for eksempel. Den kan også brukes til å øke eksponeringen i mørket, lage kunstneriske effekter som stjerneeffekter, eller fange bylys på avstand.

Ved fotografering med lange eksponeringer er stativ til mobiltelefonen å foretrekke, for å redusere risikoen for risting uskarpe eller uskarpe bilder. Se alle våre mobilstativer.

iPhone

Bruk "Live"-kameramodus når du tar bildet. Åpne så bildet i galleriet, klikk på «Live» øverst i venstre hjørne og velg «Lang eksponering» fra rullegardinlisten.

Android

Bruk "Pro" eller "Manuell" kameramodus. Endre ISO til lavest mulig og lukkerhastigheten til ca. 4 sekunder (eller etter smak). Still selvutløseren til 2 sekunder og velg vidvinkel om mulig.

2.Opp og ned for froskeperspektiv

For å få en unik og interessant effekt i bildene dine av bygninger og mennesker, kan du for eksempel prøve å snu telefonen opp ned. Dette bringer kameraet nærmere forgrunnen, noe som kan gi en økt følelse av dybde til bildet.

Hvis du vil forsterke effekten enda mer, kan du prøve å bruke kameraets Panorama-modus. Hold telefonen stødig mens du sakte løfter den for å få mer av bakgrunnen og himmelen inn i bildet. Dette kan skape en imponerende og dramatisk effekt, spesielt når du fotograferer høye bygninger eller vakre landskap. Bare sørg for å holde hånden stødig for å unngå uskarpe bilder.

3. Portrettmodus for uskarp bakgrunn

For å få en uskarp bakgrunn kan du velge "Portrett"-kameramodus i kameraappen. Kameramodusen skaper en bokeh-effekt som gjør bakgrunnen uskarp og fremhever motivet. De fleste moderne smarttelefoner i dag har Portrett-funksjonen.

iPhone

Velg kameramodus "Portrett", juster til "Studio Light" og plasser motivet i midten av bildet. Vent deretter til kameraet har fokusert og skapt den uskarpe bakgrunnen. Klikk så på "f", i øvre høyre hjørne, for å gjøre bakgrunnen mer eller mindre uskarp. Ønsker du en veldig uskarp bakgrunn kan du justere fokus til for eksempel 1.4

Android

Velg "Portrett"-kameramodus. Plasser motivet i midten av bildet. Vent deretter til kameraet har fokusert og skapt den uskarpe bakgrunnen. For å gjøre bakgrunnen mer eller mindre uskarp, kan du på de fleste android-telefoner justere den gjennom glidebryteren over utløserknappen.

4. Speileffekt med vann

For å skape en speileffekt ved hjelp av vann, trenger du ikke alltid noe så stort som en innsjø, men noe så enkelt som en vannpytt på bakken eller en beholder med vann er nok. Snu kameraet opp ned slik at linsen er så nær vannoverflaten som mulig. Sørg for at kameraet er satt til å fokusere på objektet i bakgrunnen og ikke på vannoverflaten. Eksperimenter med forskjellige vinkler og posisjoner for å få forskjellige speileffekter og se hvilken som fungerer best for bildet ditt.

Ved å bruke vann som et naturlig speil, kan du lage en speileffekt som gir en annerledes og interessant dimensjon til bildene dine. Det er en enkel og morsom teknikk som kan gi fantastiske resultater med litt øvelse.

5.Rutenett for balanse og komposisjon

Ved å aktivere rutenettet på mobilkameraet skaper du en referanseramme for å plassere objekter på en balansert måte og unngå skjeve eller ujevne bilder. Rutenettet hjelper deg også å følge regelen om tredjedeler, som innebærer å plassere de mest interessante delene av bildet ditt nær et av hjørnene. Å bruke tredjedelsregelen gir en harmonisk og mer naturlig følelse til bildet. Å plassere ting symmetrisk i bildet ditt gir derimot et rent og klinisk preg (som også kan være et godt utseende).

I tillegg kan rutenettet hjelpe deg med å oppdage og korrigere kameravinkler eller skjev horisont. Totalt sett kan bruk av rutenettet være en nyttig teknikk for å ta bedre bilder med mobilkameraet ditt.

6.Innramming ved hjelp av omgivelsene

Ta en titt rundt deg og bruk gjenstander eller naturlige elementer som vinduer, bygninger eller trær for å lage en "ramme" i bildene dine. Visuell innramming i fotografering er en teknikk som skaper estetisk tiltalende bilder med ekstra oppmerksomhet til motivet. Takket være ultravidvinkelfunksjonen som mange mobiltelefoner har, er det lettere å lykkes med innramming.

Det er også viktig å tenke på proporsjonene i bildet og hvordan innrammingen påvirker balansen og komposisjonen.

7. Vakre farger under blå og gylden time

Naturlig lys er uten tvil det beste lyset å fotografere i, men det kan være vanskelig å kontrollere. Det er imidlertid to anledninger per dag som gir fantastiske lysforhold for fotografering – blå time og golden hour. Da farges himmelen i blått, lilla, gult, rosa og alt blir rett og slett litt vakrere. Er du da klar med kameraet får du et skikkelig mykt og drømmende lys som gir fantastiske bilder.

Blå time : Rett før solen står opp eller like etter at solen går ned.
Gylden time : Like etter soloppgang eller like før solnedgang.

8. Stabile lysforhold med HDR

HDR eller High Dynamic Range betyr at kameraet fanger et undereksponert, et korrekt eksponert og et overeksponert bilde som kombineres til ett og samme bilde. Mobilen velger automatisk de beste delene av hvert bilde for å få best mulig resultat. HDR-modusen skaper muligheten til å ta bilder i blandede lysforhold uten å miste detaljer, for eksempel hvis en del av bildet er i direkte sollys og et annet er i skyggen.

På de fleste moderne mobiltelefoner er HDR allerede aktivert, men på noen må du slå på funksjonen manuelt. Det vanligste er at du finner innstillingen i kameraappen.

Mobilbilde av en steinete strand, tatt med HDR aktiv

Samsung Galaxy S21 Ultra


Gjør mobilfotograferingen komplett med riktig tilbehør

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

20
jan

Bokeh og dybdeskarphet

Vil du få uskarp bakgrunn i bildene dine? Å gjøre bakgrunnen i bildene uskarp ved å benytte seg av kort dybdeskarphet er en effektiv måte å skape et mer profesjonelt preg på for eksempel portretter av både mennesker og dyr i tillegg til at det kan brukes i flere andre sammenhenger. Et annet ord for uskarp bakgrunn er "bokeh", som brukes for å beskrive kvaliteten og karakteren til uskarpheten. Lær mer om dybdeskarphet og bokeh her.

Les mer

18
sep

Fotografere nordlys

Vil du ta bilder av nordlyset og fange det spektakulære skuet som Aurora Borealis gir? Nordlyset er et nesten magisk lysspill under kalde vinternetter som mange drømmer om å fange på bilde, og det trenger ikke å være vanskelig heller. Du kan bruke både systemkamera eller mobiltelefon til å fotografere nordlyset. I noen tilfeller kan det være vanskelig å se nordlyset med det blotte øye, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaper fanger lysspillet bedre, så ta bilder selv om det kan være vanskelig å se. Her har vi samlet alle våre tips til hvordan du forbereder deg til å fange magien på bilde, uansett om du fotograferer med kamera eller mobiltelefon.

Les mer

30
jul

Lær deg mer om vlogging

Vlogg, eller videoblogg som det betyr, er en form for dagbok der innholdet består av video istedenfor tekst. Å starte en vlogg eller videreutvikle en allerede eksisterende kan ofte by på noen utfordringer. Kanskje lurer du på hvilket vloggkamera du skal velge eller hvordan du får bedre lyd eller lys i dine videoer? Uansett om du allerede har en vlogg eller har tanker om å starte en - her kan du finne tips, inspirasjon og utstyr til din vlogging.

Les mer

Scandinavian Photo

15.05.2023

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen