Våg å snakke foran kamera

Å høre seg selv for første gang på et lydopptak kan være litt ubehagelig. "Høres jeg sånn ut?!" kan bli din første reaksjon, og sannsynligvis svarer vennene dine ja - et svar som antagelig er helt ærlig. Hvordan vi hører oss selv snakke stemmer som regel ikke overrens med hvordan de rundt oss hører oss. Når du hører på et opptak av deg selv kan du høres både lysere og spinklere ut enn når du selv hører deg snakke, fordi du mangler en resonansboks.

Hva er så en resonansboks?

Ta en gitar som eksempel. En elgitar høres ikke mye ut som seg selv dersom den ikke er koblet til en forsterker, mens en akustisk gitar har en egen resonansboks (gitarkroppen), med et betydelig sterkere volum og større bunn i tonene. Når du snakker resonerer lyden i kinnene dine, hodet og kroppen, og du hører stemmen din på den måten - den du snakker med vil derimot høre den på en annen måte.

Ta opp deg selv og øv for å bli mer bekvem

For å kjenne seg trygg og bekvem med å snakke på et opptak, eller det å prate foran et kamera er det godt å øve på dette. Ta opp deg selv - du kan f.eks. begynne med å spille inn deg selv på kamera eller mobiltelefonen din, høre på opptaket og vende deg til å høre din egen stemme. Dette er en vanesak, og etter du har gjort det et par ganger vil det være forskjell på å høre deg selv snakke direkte, og det å høre på et opptak.

Å se på et opptak av deg selv er på samme måten. Du vet ikke hvordan andre ser deg før du ser et filmopptak med deg selv. Dersom du skal prate eller programlede et videoopptak, øv i speilet eller foran kameraet ditt. Finn dine personlighetstrekk, og jobb videre med disse. Å ha en "ID" er noe som er positivt, og får deg til å skille deg ut. Du liker kanskje å implementere rekvisitter i filmene dine, eller har en spesiell "catch-phrase" som er deg. Selv har jeg oppdaget et når jeg snakker bruker jeg hendene mye for å poengtere det jeg sier. I begynnelsen tenkte jeg at jeg kanskje burde slutte med det, men til slutt innså jeg at det kanskje er en fordel at jeg betoner de viktige tingene ved hjelp av hendene. Det er en del av min "ID", og jeg anbefaler deg å finne din egen - dette vil gjøre at folk husker deg og det du har å si.

Med ett enkelt manus blir dutryggere foran kamera

Før jeg skal stå foran kameraet liker jeg å skrive et enkelt manus som jeg bruker som støtte. Noen kan memorere en hel film med alt de skal si, og noen trenger å lese litt i forkant. Dette er noe en blir bedre på med øvelse, men når du skal begynne anbefaler jeg at du skriver et manus, og kanskje til og med lager et storyboard. Planlegging er alfa og omega for at du skal være så tidseffektiv som mulig, og det blir også lettere å redigere filmen i etterkant når du har en tydlig plan i forkant.

Godt hjelpemiddel for bedre opptak

Det finnes visse hjelpemidler du kan anvende ved opptak for at du enklere skal huske manuset ditt. En teleprompter kan støtte deg, og du trenger ikke avbryte filmingen for å lese notatene dine. Har du en iPad kan du enkelt bruke en teleprompter fra f.eks. Prompterpeople, som gjennom appen iCue hjelper deg til og enklere lese teksten din foran kameraet, slik som et nyhetsanker. Dersom du ønsker en enklere iPad-løsning har Tether Tools flere holdere du enkelt kan sette på et stativ, og ha manuset ditt på iPaden.

Når du spiller inn film, sørg for at du bruker et kamera med roterende skjerm, alternativt benytt deg av en monitor fra f.eks. Small HD eller Aputure. Med en monitor ser du hvordan du er plassert i bildet, samt at du får en følelse av hvordan filmen vil se ut når den er klar. Husk dog på at du skal se i kameraet, og ikke på monitoren eller på manus når du snakker. Publikum vil ha øyekontakt med deg, og du vil ikke miste nærværet i filmen din.

Svært god lyd gir fremgang i filmene dine

Sørg også for at lyden på filmen din har god kvalitet - dette er nesten viktigere enn bildekvaliteten eller kameravalget ditt. Har du god lyd føles hele filmen og det du presenterer mer profesjonelt, og folk vil ønske å se mer av deg og det du produserer. 

Å bli komfortabel med å stå foran kameraet er noe som kommer med øvelse, og som vanlig vil det gå fortere for noen, og ta lenger tid for andre. Det er dog noe jeg absolutt anbefaler folk å gjøre! Når du ser på den ferdige filmen din vil du kjenne deg svært stolt over det du har skapt, og jeg antar du vil få blod på tann. 

Lykke til med din neste film!


Johan Borehed

04.03.2019

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.