Fototips til dine sosiale medier med fotograf Viggo Lundberg
Hver dag lastes det opp omtrent 100 millioner bilder kun på Instagram. Dette betyr at konkurransen om synligheten er hard, og at du bare har noen millisekunder på deg ftil å fange interessen til den som ser, før personen scroller videre. Å fotografere for dine sosiale medier skiller seg egentlig ikke fra noen annen type fotografering. Det er de samme tommelfingerreglene som gjender - men av og til kan du trenge å tenke litt annerledes. Lys, direktehet og følelser blir enda viktigere enn ellers.
Viggo Lundberg er en selvlært yrkesfotograf og filmskaper fra Stockholm. Han har fått oppmerksomhet både i Sverige og utenlands for spesielt sine dronebilder av den nordiske naturen. Uansett om han fotograferer fra lufta eller bakken, lager reisereportasjer, lifestyle-fotograferer for bedrifter eller fanger bevegelige bilder - det viktige er at materialet fungerer på sosiale medier.
Keep it simple
Dersom bildet ditt oppleves som rotete tar det lenger tid for øyet å oppfatte hva som er det sentrale i bildet. Dersom er enkelthet nøkkelen for å synes i feeden og dets rasende tempo. Hold bildet ditt oversiktlig, og heller enn å tenke på hva du kan legge til er det bedre å tenke på om det er noe du kan ta vekk.
Dessuten kommer en hovedregel av de som ser bildet ditt til å se på det på en liten mobilskjerm. Det kan være bra å huske på når du redigerer bilder ditt, og ofte kan du ta litt mer i ettersom formatet er så lite. Men, husk på at mange mobiltelefonskjermer forsterker fargemetningen, så ikke ta i for mye, og se gjerne på bildet ditt på mobiltelefonen din før du publiserer slik at du ser hvordan sluttresultatet blir.
Utstyr og innstillinger: DJI Mavic Pro @f/2,2 ISO 100 og 1/640s.
Lys, lys, lys
Som ellers er lyset alfa og omega, uansett hvilket media du fotograferer til. Utendørs kan du prøve å planlegge slik at du fotograferer under den gyldne timen, den tiden på dagen når solen står lavt ved soloppgang og skumring, som gir et varmt, mykt lys - det kan du enklere skape magi med. Sommernetter i norden byr også på en svært lang, blå time, tiden før soloppgang eller etter solnedgang når himmelen farges blå. Det sterke, harde lyset midt på dagen er ofte det vanskeligste å få gode bilder i.
Utstyr og innstillinger: Canon EOS 70D med Canon 24-70mm f/4 L og @f/5,6, ISO 100 samt 1/200s.
Bildekomposisjon
Når det kommer til komposisjonen av bildene dine kan det være du må tenke litt annerledes. Nesten alle som har fordypet seg, om så bare litt, innen fotografering, har hørt om tredjedelsregelen eller "rule of thirds". Tenk deg at du deler inn bilder i tredjedeler der du plasserer objektet lengs en av disse linjene til høyre og venstre. På de fleste sosiale medier er kvadratiske bilder, eller et stående format å foretrekke, for å få dekket så mye av skjermoverflaten som mulig. For et stående format på Instagram beskjærer du bildet slik at det er 1350px i lengden med bredden 1080px. Når du snur kameraet for å fotografere i stående modus kan du mange ganger tenke bildet delt i tredjedeler, mens i et kvadratisk bilde vil det ofte passe bedre med et sentrert motiv.
Det finnes selvfølgelig masse å si om bildekomposisjon. Du kan benytte deg av ledende linjer i bildet for å styre blikket dit du vil, eller ramme inn motivet med en forgrunn som "forstyrrer" litt. Prøv deg frem!
Utstyr og innstillinger: DJI Mavic Pro og @f/2,2, ISO 100 og 1/100s.
Du trenger ikke fly jorden rundt
Det er lett å begynne og sammenligne seg med andre. Ikke gjør det! Instagram oversvømmes av fantastiske bilder fra alle verdens hjørner, og spesielt som landskapsfotograf kan det være lett å tenke at du må reise til alle de vakre stedene langt vekk for å fange de unike bildene. Men det nordiske landskapet er fantastisk! Utforsk nærmiljøet ditt, antageligvis har du storslått natur rett rundt hjørnet!
Det samme gjelder utstyret ditt. Spesielt som nybegynner er det ofte ikke kameraet som setter begrensningene for deg. Med en innstegsomodell der du kan gjøre manuelle innstillinger kan du ta utmerkede bilder. Lær deg kameraet ditt fra grunnen av, og tør å fotografere helt i manuell modus. Siden kan du begynne å vurdere om du skal oppgradere kamera, eller kanskje kjøpe flere objektiver.
Ustyr og innstillinger: Canon 5D Mark III med Canon 70-200mm f/4 L samt @f/4, ISO 200 og 1/500s.
Ikke tell antall "likes"
Sosiale medier kan være et fantastisk redskap for fotografer. En plattform der du kan vise frem bildene dine til et bredere publikum, knytte kontakter med andre fotointeresserte, eller som en portfolio for å finne nye kunder og samarbeidspartnere.
Ikke minst kan du inspireres av andre. Pinterest er et eksempel på en god plattform for å skape moodboards og lagre bilder fra andre fotografer som du liker eller vil inspireres av. På Instagram kan du også lagre andres innlegg, og sortere i ulike kategorier. La inspirasjonen flomme, men husk at du ikke skal kopiere rett av andre - finn din egen greie!
Mange mener at den raskeste veien til mange følgere er å forsøke og holde seg til en nisje, og ta så like bilder som mulig slik at andre med en gang ser hva en kan forvente seg av deg. Mitt tips er at du ikke skal legge så mye fokus på dette. Jobb heller med å finne ditt eget bildespråk og din egen stil. Etterhvert kommer en rød tråd til å vokse frem i det du legger ut.
Å nå ut med bildene sine til mange er selvfølgelig morsomt. Men husk at få likes eller følgere ikke betyr at bildet ditt er dårlig! De store sosiale medier-plattformene styres av algoritmer som gjør at bildet ditt ikke vises i feeden til alle dine følgere. Plattformen vil at du skal betale for å synes hos flere, og for å nå ut noenlunde må du være aktiv og samhandle med andre. Men, også når du gjør dette vil bildene dine kunne havne i skyggen i blant - nettopp fordi plattformen vil du skal betale. Forsøk å unngå og telle antall "likes", og ha det morsomt istedet!
Utstyr og innstillinger: Canon 5D Mark III med Canon 70-200mm f/4L og @f/4,5, ISO 100 og 1/500s.
Følg Viggo på instagram her!
Nøl ikke med å ta kontakt med oss om du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og programvare for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, 21659840 eller ved å besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av våre nyhets- og kunnskapssider der du finner mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg å skape enda bedre bilder og videoer. Lykke til!
Judith Kirkhoff
14.06.2019
Del