Det virker som at du bruker en gammel nettleser, det kan føre til at alt ikke fungerer eller ser ut som det skal gjøre.

Gjesteblogg: Cinematiske portretter med en lyskilde – fotograf Jessica Wikström

Jessica Wikström er en prisbelønnet portrettfotograf som har sin base i Stockholm. Hennes nisje er cinematiske og kreative portretter. I dag jobber hun på vegne av kunder fra hele verden, og skaper vakre og tiltalende bilder. Jessica har nå delt sine tre beste tips til deg som vil lære deg mer om fotografering med én lyskilde.

Å fange fengslende portretter og male med lys behøver ikke alltid å innebære en større mengde utstyr og teknikk. Da jeg begynte å fotografere for nesten tretten år siden gikk jeg helhjertet inn med alt utstyret mitt, og jeg hadde med meg så mange blitser jeg bare kunne få tak i. Det var naturligvis ingen garanti for at resultatet ble bra, men det var det jeg hadde lært at en fotograf gjorde - fotograferte med flere lyskilder, og at alt handlet mer eller mindre om teknikken.

självporträtt_jessica-wikstrom_1-1.jpg

Jeg innså raskt at dette ikke helt var min greie. Jeg kunne ikke håndtere utstyret mitt, og det tok ikke lang tid før jeg mistet lysten til og orket med å fotografere. Til slutt kom jeg til et punkt der jeg bare la fotograferingen på hylla. Da jeg noen år siden gjorde comeback gjorde jeg det på min måte, og med kun én lyskilde. Det ble viktigere for meg å finne tilbake til lysten jeg hadde for å skape og ha det morsomt.

Nå vil jeg dele mine tre beste tips for hvordan du enkelt skaper cinematiske portretter og maler med lys!

1. Jobb med en lyskilde

Å jobbe med en lyskilde trenger ikke bety at du kun kan lyssette én side av modellen, og at den andre siden vil mangle lys. Begynn med en softboks, octaboks eller hvilken lysformer du nå har, og istedet for å rette lyset rett mot modellen, så sikter du lyset vekk og foran modellen istedet. Plasser modellen i høyde med bakkanten på modifisereren. På denne måten vil ikke alt lyset treffe modellen direkte, men vil skinne over modellen. Også avstanden er viktig her, desto nærmere du flytter lyset, desto mer vil lyset omslutte modellen din og føles mykt. Jo større avstand du har fra modellen din, desto hardere vil lyset virke.

Tips 1 bild 1.jpg

2. Prat, prat, prat!

Et portrett er mer enn bare et bilde av et menneske - det handler om kontakten med personen foran kameraet, og om tillit. Skal modellen som sitter foran deg kunne stole på deg og slappe av, må du raskt bygge opp et tillitsforhold. Jeg synes den enkleste måten å gjøre dette på er å prate med modellen, om nesten alt og ingenting.

Jeg forsøker alltid å stille åpne spørsmål, samtidig som jeg forteller hva jeg gjør med lyset og kameraet, og hvorfor. Det er kanskje ikke så interessant for modellen din, men det skaper åpenhet

Test så lyset ditt med modellen foran kamera. Dette er en perfekt måte å starte fotoshooten på, spesielt dersom du jobber med en person som ikke er så komfortabel foran kamera. Modellen kan da få kjenne litt på hvordan det kjennes å sitte der, uten å måtte prestere med en gang. Gjør grimaser, strekk på kroppen og varm opp litt før dere setter i gang.

3. Drama, skygger og litt farge

Ikke vær redd for å introdusere mere skygger. I cinematiske portretter er skygger ønskelig, og du kan skape mer drama med omtrent alt som er sort og kan holdes opp til modellens ansikt, overkropp eller hele kroppen. Jeg har brukt alt fra store skjerf, jakker, kapa-platerog trebiter. Det mørke stopper lyset, og gir deg ekstra dybde til skyggene. Trenger du lyse opp bruker du noe hvitt på den samme måten.

Tenk også på at fargesetting av bildene er en måte å fortelle historien din på, og fremheve det cinematiske. Lek med kornete svarthvite toner, varme, duse farger eller kanskje iskalde høylys. Det er kult!

Og sist, men ikke minst: våg å eksperimentere og lek med utstyret ditt. På den måten får du mer selvtillit i det du skaper, og mer tillit fra de du jobber sammen med. Jeg ønsker deg lykke til, og vil du se mer av hva jeg jobber med om dagen finnes jeg på Instagram – om du vil fortsette å bli inspirert av mitt daglige arbeid.

 

Nøl ikke med å ta kontakt med oss om du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og programvare for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, 21659840 eller ved å besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av våre inspirasjonssider der du finner mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg å skape enda bedre bilder og videos. Lykke til!


Scandinavian Photo

02.10.2019

Del

@scandinavianphoto_no

Vi hjelper deg å ta bedre bilder! Utstyr, inspirasjon, kunnskap og råd innen fotografering og video. #Scandinavianphoto_no

Følg

Vi hjelper deg med å ta bedre bilder

Bildet og utstyret som gjør det mulig, har vært vår lidenskap siden 1982. Scandinavian Photo har et omfattende tilbud for film- og fotoentusiaster - uavhengig av kunnskapsnivå. I tillegg til utstyret, tilbyr vi inspirasjon, kunnskap, utdanning og råd. Alltid samme pris, enten du handler i butikk, på nett eller telefon.

Let's be friends

Abonner på vårt nyhetsbrev

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.