Gjesteblogg: Vanbot – Ester Ideskog

Jeg heter Ester Ideskog, og foruten å lage musikk under navnet Vanbot er jeg også stolt mentor for Teenage Engineering. Jeg startet å jobbe med Teenage Engineerings produkter da jeg sammen med Johannes Berglund og Petter Winnberg lagde mitt tredje album Siberia på den Transsibirske jernbanen. Vi hoppet på toget i Moskva, satte opp et lite studio med Pocket Operators og OP-1 sammen med Volca KORG, MPC500, multieffektpedal og en 4-kanals digitalport - og da vi kom frem til Beijing var albumet ferdig.

vanbot-profil.jpgFoto: Sara Arnald

Rigg alt på fem minutter og kjør!

Det er lett å tro at de små og lekent designede synthene er leketøy med enkle lyder, men det kunne ikke vært mer feil. Det låter stort som bare det! Og vi savnet absolutt ingenting. Begrensingene i teknikk, det tydelige start- og sluttpunktet og isoleringen på toget var en utfordring for å finne nye metoder og arbeidsmåter, samtidig som vi ble djervere og mer direkte i det vi skapte.

vanbot-kupe.jpgFoto: Pia Lehto

Vanbot-train.jpgFoto: Pia Lehto

Når jeg gjør mindre innspillinger bruker jeg ofte OP-1, OP-Z og noen av trommemaskinene fra Pocket Operator-serien. Uansett om det gjelder livesession i studioet, en mini-gig på en vingård i Baja California eller i en trang restaurantvogn på den Transsibirske jernbanen, har det blitt selvsagt å gå ut fra dette. Det er så enkelt å jamme fram noe i bilen eller i togkupeen, rigge alt på fem minutter og kjøre på.

Det fins bare ulike rett

Som mentor for Teenage Engineering har jeg holdt workshops med fremfor alt Pocket Operator-serien, og deltakerene har sjelden eller aldri jobbet med synther eller sequencere tidligere. Jeg husker at Tobial von Hofsten på Teenage Engineering snakket om Pocket Operators som vår tids blokkfløyte, et første skritt inn i musikkskaping. Om en blokkfløyte var et tvilsomt første skritt inn i musikken, så er Pocket Operators mer relevante. Å trykke inn lyd i den lille lommesynthen er lekende, hands on og det går ikke an å gjøre feil - det fins bare ulike rett.

vanbot-workshop.jpg

Teenage Engineering modular

Mitt nyeste tilskudd i familien er modular-serien. Jeg ønsker at jeg hadde noe lignende når jeg startet å herje rundt med synter for 10 år siden. Å først lære meg fra grunnen hadde spart meg så mye tid og jeg hadde sannsynligvis ikke behøvd å kjenne så stor avstand mellom meg og synthene. Jeg hadde en slags forestilling om at modulære synther var for nerder som bryr seg mer om teknikken en sounden og jeg trodde aldri jeg kom til å sitte og skissere låter med modulære synter - men nå gjør jeg det! Jeg tester meg frem, skrur og kobler kabler hit og dit. Det verste som kan skje er at det ikke låter noe som helst. Det er sannsynligvis også markedets mest portable synter og jeg pleier å pakke de ned i ryggsekken når jeg sykler hjem fra studioet, om jeg skulle få feeling på kvelden.

Senere kan du jo også koble sammen synthene, og en favorittsetup er: POM-400, POM-16 sammen med PO-32 tonic og PO-35 speak. Her kan du skape et tilskrudd, svevende lydlanskap med melodier fra POM-400 sammen med POM-16, beats fra PO-32 og tweake det til med stemmesamples fra PO-35.

Vil du vite mer om meg og min musikk, besøk gjerne Vanbot på Instagram og vanbotmusic.com

Produkter som blir brukt i filmene


20.05.2020

Del

@scandinavianphoto_no

Tech for creative people. Tag @scandinavianphoto_no or #scandinavianphoto_no for a chance to get reposted in our feed! 📸

Følg

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.