Gjesteblogg: Vanbot – Ester Ideskog
Jeg heter Ester Ideskog, og foruten å lage musikk under navnet Vanbot er jeg også stolt mentor for Teenage Engineering. Jeg startet å jobbe med Teenage Engineerings produkter da jeg sammen med Johannes Berglund og Petter Winnberg lagde mitt tredje album Siberia på den Transsibirske jernbanen. Vi hoppet på toget i Moskva, satte opp et lite studio med Pocket Operators og OP-1 sammen med Volca KORG, MPC500, multieffektpedal og en 4-kanals digitalport - og da vi kom frem til Beijing var albumet ferdig.
Foto: Sara Arnald
Rigg alt på fem minutter og kjør!
Det er lett å tro at de små og lekent designede synthene er leketøy med enkle lyder, men det kunne ikke vært mer feil. Det låter stort som bare det! Og vi savnet absolutt ingenting. Begrensingene i teknikk, det tydelige start- og sluttpunktet og isoleringen på toget var en utfordring for å finne nye metoder og arbeidsmåter, samtidig som vi ble djervere og mer direkte i det vi skapte.
Foto: Pia Lehto
Foto: Pia Lehto
Når jeg gjør mindre innspillinger bruker jeg ofte OP-1, OP-Z og noen av trommemaskinene fra Pocket Operator-serien. Uansett om det gjelder livesession i studioet, en mini-gig på en vingård i Baja California eller i en trang restaurantvogn på den Transsibirske jernbanen, har det blitt selvsagt å gå ut fra dette. Det er så enkelt å jamme fram noe i bilen eller i togkupeen, rigge alt på fem minutter og kjøre på.
Det fins bare ulike rett
Som mentor for Teenage Engineering har jeg holdt workshops med fremfor alt Pocket Operator-serien, og deltakerene har sjelden eller aldri jobbet med synther eller sequencere tidligere. Jeg husker at Tobial von Hofsten på Teenage Engineering snakket om Pocket Operators som vår tids blokkfløyte, et første skritt inn i musikkskaping. Om en blokkfløyte var et tvilsomt første skritt inn i musikken, så er Pocket Operators mer relevante. Å trykke inn lyd i den lille lommesynthen er lekende, hands on og det går ikke an å gjøre feil - det fins bare ulike rett.
Teenage Engineering modular
Mitt nyeste tilskudd i familien er modular-serien. Jeg ønsker at jeg hadde noe lignende når jeg startet å herje rundt med synter for 10 år siden. Å først lære meg fra grunnen hadde spart meg så mye tid og jeg hadde sannsynligvis ikke behøvd å kjenne så stor avstand mellom meg og synthene. Jeg hadde en slags forestilling om at modulære synther var for nerder som bryr seg mer om teknikken en sounden og jeg trodde aldri jeg kom til å sitte og skissere låter med modulære synter - men nå gjør jeg det! Jeg tester meg frem, skrur og kobler kabler hit og dit. Det verste som kan skje er at det ikke låter noe som helst. Det er sannsynligvis også markedets mest portable synter og jeg pleier å pakke de ned i ryggsekken når jeg sykler hjem fra studioet, om jeg skulle få feeling på kvelden.
Senere kan du jo også koble sammen synthene, og en favorittsetup er: POM-400, POM-16 sammen med PO-32 tonic og PO-35 speak. Her kan du skape et tilskrudd, svevende lydlanskap med melodier fra POM-400 sammen med POM-16, beats fra PO-32 og tweake det til med stemmesamples fra PO-35.
Vil du vite mer om meg og min musikk, besøk gjerne Vanbot på Instagram og vanbotmusic.com
Produkter som blir brukt i filmene
20.05.2020
Del