Filterguide – velg riktig filter til objektivet ditt

Hvorfor bør jeg bruke UV-filter på kameraet, og hvordan fungerer et polarisasjonsfilter? Hvordan fotograferer jeg med lange lukkertider når det er sol og lyst ute? Et kamerafilter er den viktigste investeringen du kan gjøre til objektivet ditt og gir deg også nye funksjoner og fotomuligheter. I denne filterguiden svarer vi på de vanligste spørsmålene om filtre og går gjennom de ulike filtertypene.

Vi hjelper deg med å finne riktig kamerafilter for objektivet ditt

Innhold

Hva er et kamerafilter?

Et kamerafilter består av en glassplate i en rund plast- eller metallramme, som skrus på plass med gjenger foran på objektivet. Det finnes også firkantede kamerafiltre som du monterer i en holder foran objektivet. Filtre finnes i flere forskjellige varianter – fra rene beskyttelsesfiltre som fungerer som et ekstra glasslag foran objektivet , til filtre som endrer mulighetene i fotografering. Her går vi gjennom alt du trenger å vite om filtre og hvordan du velger riktig kamerafilter for dine spesielle behov og ønsker.

Du vil nok fort merke at det er forskjell i pris på samme type filter i samme størrelse. Forskjellen mellom billigere og dyrere filtre er materialet i ringen, kvaliteten på glasset og filterbeleggene som gjør dem mer motstandsdyktige mot vann- og oljeflekker, så det er verdt å bruke noen ekstra kroner på et bedre filter, spesielt jo bedre objektiv du har.

Hvilket filter bør jeg velge?

Hvis du er helt ny innen fotografering, kan det virke forvirrende med alle de forskjellige typene filtre. Hvordan vet du hvilket filter du skal ha? I videoen under går vår kollega Mikael Järnåsen gjennom de tre vanligste filtertypene UV, ND og polarisasjonsfiltre og forklarer hvordan og når de skal brukes. Lytt til tipsene hans og les mer om de forskjellige filtertypene nedenfor.

Hva er forskjellen mellom UV-, ND- og polarisasjonsfiltre?

Hvis du ønsker å kunne bruke ett filter på flere objektiver med forskjellige filterdiametre, er det også mulig. Har du et filter tilpasset et objektiv med større diameter, kan du bruke en step-ring på dine mindre objektiver for å kunne bruke det "for store" filteret på de mindre objektivene også.


Hva gjør et UV-filter?

Et UV-filter beskytter kameraets sensor mot ultrafiolett lys, men gir også en fysisk ripebestandig beskyttelse som beskytter frontglasset på objektivet. UV-filtre er ofte det første filteret man starter med som nybegynner, nettopp som en billig beskyttelse for objektivet. Et filter er mye enklere og billigere å rengjøre eller skifte ut sammenlignet med reparasjonskostnadene ved å bytte frontglasset på et objektiv.


Til toppen av siden

Hva er et polariseringsfilter?

Et polariseringsfilter, også kalt polarisasjonsfilter, polafilter eller CPL (Circular Polarizer/Linear), er et filter som fjerner refleksjoner fra blanke, ikke-metalliske overflater og hjelper deg med å få mer fargemetning i bildet. Tar du bilder av natur og landskap, er et polariseringsfilter et must i kameravesken.

Fordeler med polariseringsfiltre

  • Mer kontrast og fargemetning i bildene
  • Fjerner refleksjoner gjennom glassruter i bygninger og biler
  • Ta bilder gjennom vann og opplev hva som skjer under overflaten
  • Fjerner solstikk fra for eksempel blader

Sirkulært eller lineært polariseringsfilter

Polafiltre finnes i to forskjellige varianter, sirkulære eller lineære. Et lineært filter kan føre til at enkelte kameraer får problemer med autofokus og lysmåling, hvorpå de fleste filtre i dag er sirkulære. Et sirkulært filter tar inn og polariserer lyset i frontelementet og depolariserer det deretter i det bakre elementet.

Mer fargemetning

Bruker du et polariseringsfilter til å fotografere blader eller annet grønt, får du mer fargemetning og et rikere kontrastbilde. Trær, gress og blader får en grønnere farge som ligner mer på hvordan et menneskelig øye ser bildet. Solskinn og dugg kan filtreres ut avhengig av hvordan filteret er vinklet. Et polafilter kan også brukes hvis du ønsker å få en dramatisk himmel: Skyene blir klarere og det blå på himmelen får en mørkere tone.

Redusert lysinnslipp

Siden polariseringsfilteret bare slipper lysbølgene gjennom i en viss vinkel og blokkerer resten, vil du miste 0,5 til 2 f-stopp. Et polafilter gir dermed samme funksjon som et svakt ND-filter, men må ikke forveksles med et variabelt ND-filter.


Til toppen av siden

Når skal man bruke ND-filter?

Det er to korte svar på det spørsmålet:

  • Når du vil fotografere med stor blenderåpning når det er lyst/sol
    og eller
  • Når du vil bruke lange lukkertider når det er lyst/sol

ND er en forkortelse for Neutral Density og heter Nøytralt gråfilter på norsk. De brukes til å redusere lys som kommer inn i kamerasensoren. Et vanlig problem innen fotografering er at vi har for lite lys. Dette løser vi med stativ og lengre lukkertider, lyssterke objektiver eller ekstern lyskilde. Men noen ganger støter vi på det motsatte problemet, vi befinner oss i en situasjon hvor vi har overflod av lys og da er ND-filtre løsningen. Her er to eksempler på vanlige fotosituasjoner der for mye lys blir et problem.

  1. Du ønsker å bruke lang lukkertid, for eksempel ved fossefall, vassdrag eller på annen måte bruke bevegelsesuskarphet i bildet. I solskinn eller bare sterkt dagslys kan kameraet da motta for mye lys og gi et overeksponert bilde. Selv om du stopper ned objektivet og bruker ISO 100, får du lukkerhastigheter på for eksempel 1/5 sekund når du vil ha 1,5 sekunder.

Tabell over ND-filterstyrke

ND-filtre finnes i ulike styrker eller med ulike tettheter som påvirker hvor mye eller lite lys de slipper gjennom og hvor mye effekt de produserer. Det er også mulig å kombinere to ND-filtre hvis du ønsker en sterkere effekt, men husk at autofokusen kan lide og kan forårsake vignettering i bildet (dvs. mørkere partier i kantene).

Styrken til ND-filtre måles i optisk tetthet, og heter litt forskjellig avhengig av filterprodusent.

Optisk densitet ND-nummer ND1-nummer ND.-nummer f/-stop
Merke NiSi, Benro, Kenko, Cokin B+W Lee  
0.3 ND2 ND101 ND 0.3 1
0.6 ND4 ND102 ND 0.6 2
0.9 ND8 ND103 ND 0.9 3
1.2 ND16 ND104 ND 1.2 4
1.5 ND32 ND105 ND 1.5 5
1.8 ND64 ND106 ND 1.8 6
2.1 ND128 ND107 ND 2.1 7
2.4 ND256 ND108 ND 2.4 8
2.7 ND512 ND109 ND 2.7 9
3.0 ND1000 (eg. ND1024) ND110 ND 3.0 10
4.0 ND10 000      
4.5 ND32 000 ND115   15
5.0 ND100 000      
6.0 ND1 000 000 ND120   20

Hvilket ND-filter bør jeg kjøpe?

For å svare på det spørsmålet, må du først tenke på når og hvordan du vil bruke det. De klart vanligste ND-filtrene er de som tilsvarer blendertrinn (f/-stopp) 3, 6 og 10 i tabellen over, altså ND8, ND64 og ND1000 hvis vi går etter ND-tall.

I tabellen under kan du se hvor mye lengre lukkertid du kan få med det respektive ND-filteret.

Tidstabell for ND-filtre - hvor lang lukkertid får jeg?

I denne tabellen ser du hvor mye lengre lukkertid du kan få med den respektive ND-filterstyrken. Hvordan å bruke:

  1. Still inn kameraet til blenderprioritet (A/AV avhengig av kameramerket).
  2. Komponer bildet uten filtre og still inn ønsket blenderåpning og ISO.
  3. Sett fokuset der du vil ha det og slå av autofokusen for å unngå risikoen for at kameraet endrer fokuspunktet.
  4. Se hvilken lukkertid kameraet ditt velger. Finn den tiden i venstre kolonne nedenfor, følg raden til høyre til lukkertiden du ønsker. Øverst i den kolonnen ser du hvilken styrke på ND-filteret du bør velge.
  5. Monter ND-filteret og legg merke til hvilken lukkerhastighet kameraet nå velger. Skulle kameraet blinke på 30", kan du bytte til manuell modus og bruke Bulb-modus for å kunne ta lengre eksponeringer. Les mer om lange lukkertider og bulb-modus her.
  6. Ta opp kortet og sjekk bildet ditt og gjenta prosedyren hvis du vil endre noe.
Uten filter ND4 (0.6) ND8 (0.9) ND16 (1.2) ND32 (1.5) ND64 (1.8) ND 1000 (3.0)
1/1000 1/250 1/125 1/60 1/30 1/15 1
1/500 1/125 1/60 1/30 1/15 1/8 2
1/250 1/60 1/30 1/15 1/8 1/4 4
1/125 1/30 1/15 1/8 1/4 1/2 8
1/60 1/15 1/8 1/4 1/2 1 16
1/30 1/8 1/4 1/2 1 2 32
1/15 1/4 1/2 1 2 4 64
1/8 1/2 1 2 4 8 128
1/4 1 2 4 8 16 256
1/2 2 4 8 16 32 512
1 4 8 16 32 64 1024
2 8 16 32 64 128 2048

Tabellen angir tid i sekunder.

Variable ND-filtre

Har du problemer med å bestemme hvilken styrke du skal velge? Da kan et variabelt ND-filter være løsningen. Et variabelt ND-filter kan også gjøre underverker for videoene dine. Da kan du justere eksponeringen trinnløst og tone ned lyset for å få riktig lukkertid. Bare snu filteret og juster til du er fornøyd.

Selv om du liker å eksperimentere med forskjellige lukkertider når du fotograferer, er det praktisk å bare justere styrken uten å måtte bytte filtre.

Til slutt fins det også graderte nd-filtre, les mer om dem lenger ned firkantfilter.


Til toppen av siden


Til toppen av siden

Skap filmfølelsen med cinefilter

Filmer du mye og ønsker å få en mer cinematisk preg og «look» i videoene dine, bør du se nærmere på cinefilter, eller filmfilter. De legger til en mykere atmosfære over bildet eller skaper mer dramatikk. Et populært filmfilter er det såkalte Black mist-filteret, som reduserer høylys og demper skarpe kontraster uten å miste detaljer. Så prøv et cinefilter i din neste video!


Til toppen av siden

Ta landskapsfotograferingen til neste nivå med firkantet filter

Graderte ND-filtre

Utfordringen for mange landskapsfotografer er tider da himmelen er veldig lys og forgrunnen (bakken) er mørk. Kameraets lysmåler eksponerer (avhengig av målemetode og hvor du måler i bildet) en gjennomsnittsverdi, som kan resultere i at høydepunktene på himmelen blir vasket ut, det vil si overeksponert og helt hvit. Dette er informasjon i bildefilen som går tapt og som ikke kan gjenskapes ved redigering.

Hvis du i stedet setter eksponeringen etter høydepunktene på himmelen, vil forgrunnen være veldig mørk og du risikerer å få den for undereksponert. Hvis du etterpå prøver å løfte skyggene i den undereksponerte forgrunnen gjennom redigering, blir det ofte støyende og mangler detaljer.

Løsningen er graderte eller halvtonede gråfiltre (Graduated Neutral Density, GND), som er tonet på halve eller deler av glasset. Ved å bruke et gradert ND-filter kan du redusere lyset på kun den øvre delen av bildet, det vil si himmelen. Dette forhindrer overeksponering og dermed beholder bildet detaljer i både forgrunnen og himmelen.

Graderte ND-filtre fremstår som runde filtre som skrus direkte på linsen, men er mest vanlige og gir deg flere alternativer som firkantede filtre. Her er noen forskjellige typer graderte ND-filtre:

Firkantede filtre kan selvsagt kjøpes separat, men selges også i sett sammen med flere filtre og holdere.


Til toppen av siden

Tilbehør til filtre

Kamerafiltre er en investering for kamerautstyret ditt, så ta vare på dem og de vil vare lenge. Vær alltid forsiktig når du håndterer dem og unngå alltid å berøre glasset direkte. Hvis de blir skitne, tørk dem med en mikrofiberklut og blås bort støvet med en belg. Oppbevar dem i etuiene eller eskene de kommer i, eller kjøp filtervesker for flere filtre slik at de er beskyttet når de ikke er i bruk.

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

23
nov

Lær deg mer om makrofotografering

Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.

Les mer

12
okt

Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?

Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.

Les mer

7
okt

Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov

Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.

Les mer

12
jun

Hva er brennvidde?

Brennvidde beregner objektivets forstørrelsesgrad. Dvs. ved hjelp av tall angitt i mm, så kan vi se hvor mye eller lite objektivet er zoomet inn.

Les mer

22
jan

Våre beste tips til bedre naturbilder

Her gir vi deg fem konkrete tips for hvordan du kan ta bedre og mer interessante naturbilder. Ta også en titt på våre produkttips som kan hjelpe deg å få høyere kvalitet på din fotografering og dine bilder.

Les mer

22
jan

Hvordan fungerer en lysmåler - og hvorfor skal du bruke en?

Selv om du kanskje ikke vet det selv har du brukt en lysmåler flere ganger - ja, tusenvis av ganger til og med. Den er innebygd i både kameraet og mobiltelefonen din, og brukes for å bestemme en så korrekt eksponering som mulig for akkurat ditt bilde. En lysmåler kan kanskje føles litt gammeldags, og som en arv fra den tiden da vi brukte film i kameraene våres, men den er høyest aktuell fremdeles den dag i dag.

Les mer

Scandinavian Photo

18.10.2022

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen