Lær deg mer om minnekort

Minnekort kommer i mange forskjellige varianter, størrelser og merker med forskjellige kvaliteter, hastigheter, teknologier og betegnelser. Synes du det er vanskelig å vite hvilket du skal kjøpe og hva som skiller dem? Vi prøver å rydde opp i denne jungelen ved å forklare de forskjellige minnekorttypene, hvilket kort du trenger og også se på alle de kryptiske kodene og hva de betyr.

Hva betyr kodene på minnekortet?

Innhold



Compact Flash og CFast – robuste minnekort for profesjonelle kameraer

Compact Flash- og CFast-minnekort finner du i flere ulike kamera ofte i kombinasjon med SD-kort. Compact flash har lenge vært minnekortet med høyest ytelse og benyttes i flere kamera. CFast er et hurtig minnekort med større fokus på filminnspilling.

Her finner du alle våre Compact Flash-, CFast- og XQD-minnekort.



Til toppen av siden

Hvilken størrelse minnekort trenger jeg?

Hvis du fotograferer i RAW, bruker den betydelig mer minne enn om du bare fotograferer i JPEG. Så hvis du fotograferer i RAW, store bildeserier eller video, trenger du både et stort og raskt minnekort fordi dagens høyoppløselige kameraer genererer store bildefiler som krever stor lagringskapasitet. Jo mer avansert kamera du har, jo mer lagringskapasitet trenger du.

Et generelt eksempel på hvor mye kapasitet som brukes er å beregne at Full HD-video tar omtrent 10 GB per time (eller mer avhengig av kameraet ditt) og 4K-video tar omtrent 40 GB per time (eller mer avhengig av kameraet ditt). På nettsiden Memory card calculator (åpnes i nytt vindu) kan du beregne hvor mange stillbilder som får plass på ulike minnekortkapasiteter.

Uansett hvor stort minnekort du har, er det alltid greit å ha minst ett ekstra i kameravesken. Mange foretrekker også å ha flere kort med lavere kapasitet enn bare ett stort, i tilfelle uflaksen skulle inntreffe og du har et problem med et kort.

Hvor raskt minnekort trenger jeg?

Det er viktig at du bruker et raskt minnekort når du tar bilder og filmer, for å unngå at kameraet låser seg når bufferen går tom eller du får forstyrrelser i filmen din som tapte bilder eller knitrende lyder. Det er bedre å ha et minnekort som er litt for raskt enn et som ikke har tid til å lagre alle dataene dine.

Minnekortets laveste skrivehastighet er ofte den viktigste, spesielt for video. Hvis videokameraet genererer mer datainformasjon per sekund enn minnekortet kan motta, vil det være et problem. Enten stopper filmen helt eller så kan man miste bilder og få knitring i lyden. Les mer om overføringshastigheter nedenfor.

Hvis du tar mye serieopptak, vil et raskt kort gjøre det lettere. Kameraet vil ikke ta flere bilder per sekund, men tiden det tar å tømme minnet i kameraet (buffer) forkortes betraktelig. Hastigheten eller størrelsen på minnekortet påvirker ikke bildekvaliteten på noen måte.


Til toppen av siden

Hva betyr kodene på minnekortene??

Lagrings- og kapasitetsbetegnelser

Det er flere betegnelser for minnekort og hvilket format de er. Lagringskapasiteten er spesifisert i Gigabyte (GB) eller Terrabyte (TB). De vanligste minnekortene i dag er mellom 32-512 GB, men det finnes til og med opptil 1 TB

SD- og MicroSD-kort er klassifisert i forskjellige kapasitetsbetegnelser avhengig av hvor mye lagringsplass de har.

  • SDHC – High Capacity, 4–32 GB
    • Fungerer bare i SDHC-kompatible enheter
  • SDXC – Extended Capacity, 32 GB–2 TB
    • Fungerer i både SDHC- og SDXC-kompatible enheter
  • SDUC – Ultra Capacity, 2–128 TB
    • Kommende format
SDHC vs SDXC

Overføringshastigheter

Det er to ulike overføringshastigheter for minnekort, nemlig lese- og skrivehastighet som er oppgitt i MB/s. Lesehastigheten er vanligvis den høyere hastigheten som produsenter vanligvis angir på forsiden av minnekortet.

Lesehastighet 

Hvor raskt kortet kan vise og overføre data (bilder/videoer) fra kortet til for eksempel en datamaskin.

Skrivehastighet

Hvor raskt kortet kan skrive (lagre) data, det vil si bilder og videoer. Høy skrivehastighet er viktig når du fotograferer serier.

Se på den tekniske spesifikasjonen som du finner på minnekortets produktside, så kan du se hva lese- og skrivehastighetene er. På eksempelbildet ser du et minnekort med en skrivehastighet på 120 MB/s og en lesehastighet på 250 MB/s. Det betyr at det er et raskt UHS-II SDXC-kort.

 

Hvor stort minnekort
Hvor du leser skrive- og lesehastighet i teknisk spesifikasjon

Forskjellen mellom UHS-I og UHS-II

UHS står for Ultra High Speed ​​og er selve grensesnittet (bussen). Det er to forskjellige hastigheter på disse, nemlig UHS-I og UHS-II. Sistnevnte er mer enn dobbelt så rask som forgjengeren, men det krever at kameraet ditt støtter UHS-II. Visuelt skiller UHS-II-kort seg fra UHS-I ved at de har et ekstra sett med kontakter på kortet som støtter høyere overføringshastigheter.

  • UHS-I: Teoretisk hastighet opp til 104 mb/s
  • UHS-II: Teoretisk hastiget opp til 312 mb/s
UHS-I vs UHS-II

Videoklassifiseringer for SD-kort

Når du tar opp film og video med kameraet ditt, er det den laveste skrivehastigheten ved konstant opptak som teller, som ikke er inkludert i overføringshastigheten til og fra kortet, da det er den maksimale teoretiske hastigheten. Videoklassifiseringer er definert med for eksempel U eller V.

I tabellen nedenfor finner du de forskjellige minste skrivehastighetene og deres klassifisering. Skal du ta opp i for eksempel 4K, trenger du minst V30 (U3) og over, avhengig av hvilket videoformat du bruker og hva kameraet ditt tåler. Du kan alltid finne anbefalt tilbehør på våre produkter.

 

  • 8K: V90 eller V60
  • 4K: V90, V60 eller V30
  • FullHD: U3, V30 eller U1
  • SD: U3 eller U1

 

Hvilket minnekort bør jeg bruke til film og video?
Tabell over minnekorthastigheter og videoklasser

Oversikt over minnekortshastighet

Dette er et vanskelig område hvor du må holde tungen rett i munnen. Her snakker vi om en teoretisk maksimalhastighet, minimumshastighet og overføringsteknologi som muliggjør høyere hastigheter. Man må også skille mellom lesehastighet og skrivehastighet.

Maksimal hastighet er selvfølgelig den som produsenten oppgir for skryterett. Det er spesifisert som enten megabyte per sekund (MB/s) eller tall, for eksempel 600x. Den siste har en historisk kobling til overføringshastigheten til en CD-brenner, som var 150 kilobyte per sekund (KB/s). 150 kb/s x 600 = 90000 kb/s / 1000 = 90 mb/s. Dette betyr at 90 mb/s og 600x er samme hastighet.

Dessverre er minimumsoverføringshastigheten spesifisert på flere måter, noe som gjør det forvirrende. Dette avhenger av overføringsteknologien som brukes. På kortet er det en liten ring med et tall i. Dette tallet er minimum overføringshastighet i mb/s. Nyere kort har en U med et tall i, den angir overføringshastigheten i mb/s x10. U1= 10mb/s, U3 =30mb/s. UHS-II indikerer kun minimumshastighet med U, mens UHS-I kort bruker både U og ringen.

Lurer du på om kortet ditt er raskt nok, må du sjekke bitrate på kameraet, altså hvor stor datastrømmen som sendes til minnekortet. Dette er gitt i megabit per sekund (mbps). Du deler dette tallet på 8 (det er 8 bits i en byte) for å få MB/s og så kan du sammenligne hastigheten på kameraet med hastigheten på minnekortet ditt for å se om de er nok. Har du et 4k-kamera trenger du et kort med U3. Hvis du har et tregere kort, kan det ikke garanteres at det vil fungere.

For å gjøre det enda mer komplisert er det ofte høyere hastigheter på SDXC enn på SDHC. Dette betyr at noen kameraer må ha SDXC 64GB-kort eller større for å kunne bruke alle funksjoner. Filmer du i 4k bør du fortsatt ha et så stort kort for å unngå å gå tom for lagringsplass for fort.


Til toppen av siden

Hvordan fjerne skrivebeskyttelse på minnekort?

Har det skjedd at kameraet ditt viser at minnekortet er låst eller skrivebeskyttet? Har du sett gråhåret ut i innstillingene hvordan du deaktiverer det? Det er lett å tro at det er en programvareinnstilling på kortene, men faktisk er det en fysisk "knapp" på minnekortet! Ta kortet ut av kameraet og se på siden av det, det er en liten skyveknapp som kan flyttes opp og ned.

Det er lett å ved et uhell låse kortet og da er det ikke mulig å ta nye kort eller slette filene. Bare trekk glidebryteren tilbake og kortet vil fungere igjen.

 

Hvordan fjerne skrivebeskyttelse på minnekort

Hva er skrivebeskyttelse godt for?

Er du ute på et fotooppdrag og bytter mellom ulike minnekort, kan det være greit å skrivebeskytte kortene du er ferdig med og bytte ut, for å sikre dem til du kommer hjem og kan sikkerhetskopiere.

8 smarte tips om minnekort

  1. Formater alltid kortet i enheten det skal brukes i. Ulempen med å kun slette filene på minnekortet er at du ikke fjerner alle dataene, noe som øker risikoen for korrupte data.
  2. Fjern aldri et minnekort fra et slått på kamera eller fra en minnekortleser som leser eller skriver til kortet.
  3. Bruk en minnekortleser av høy kvalitet. Kortlesere inneholder kretser som styrer datastrømmen. Lav kvalitet på denne kretsen kan forårsake feil dataoverføring
  4. Oppbevar minnekortene dine i et etui når de ikke er i bruk
  5. Røntgenapparater på flyplasser skader ikke minnekort eller innhold.
  6. Skal du filme trenger du både et stort og raskt minnekort fordi begge egenskapene kreves.
  7. Hvis du oppdager at du ved et uhell har slettet bildene dine, er det i det minste gode sjanser for å gjenopprette bilder (hvis du har kjøpt et minnekort med gjenopprettingsdata)
  8. Ta alltid med ekstra minnekort, det er kjedelig å sitte og slette bilder i kameraet mens du fotograferer.

Til toppen av siden

Praktisk tilbehør til minnekortene dine

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

7
okt

Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov

Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.

Les mer

26
aug

Guide til rett bildestørrelse

Har du noen gang opplevd at bildene dine ser uskarpe eller kornete ut på sosiale medier eller på trykk? På tross av at du har skarpe bilder fra kameraet, og har etterbehandlet de lenge og nøyaktig i et redigeringsprogram? Med alle oppløsninger, fargeprofiler og algoritmer kan det være vanskelig å vite hva som gjelder hvor. Med noen enkle steg kan vi hjelpe deg til å få finere bilder på både sosiale medier og til trykk.

Les mer

22
jan

Sortere og sikkerhetskopiere

Lightroom er Adobes "digitale mørkerom" for fremkalling og sortering av både RAW- og JPEG-bilder. Den største sforskjellen mellom Lightroom og Photoshop er at Lightroom ikke gir mulighet for flere lag, noe som gjør at den ikke er like egnet til å manipulere bilder (legge sammen flere ulike bilder, klone vekk objekter osv). Derimot har Lightroom en biblioteksfunksjon som letteregjør sortering og håndtering av bildene, og det er den delen vi skal se nærere på. Men vi begynner på begynnelsen.

Les mer

Scandinavian Photo

12.11.2022

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.