Hva kan man lage med 3D-printer og hvordan fungerer 3D-utskrift?

En 3D-printer gir deg mulighet for å ta effektivitet og kreativitet til et nytt nivå. Den har et svært bredt bruksområde, og kan f.eks. brukes innen arkitektur, industridesign og smykkeproduksjon i tillegg til skole, utdanning eller for deg som vil øke kreativiteten hjemme i familien. Det finnes skrivere for både nybegynnere, mer avanserte brukere og modellene er mange. Vi ser frem til å kunne hjelpe deg med å finne frem i 3D-jungelen, og åpne døren til 3D-printerenes kreative verden.

Innhold

Introduksjon til 3D-printere

Hvor mye kunnskap trengs?

Når det kommer til 3D-printere er det mange som tror det kreves mye kunnskap for å bruke de, men slik trenger det ikke være. Kunnskapen som trengs om 3D-printere varierer avhengig av hvilken skriver du velger. Det finnes skrivere som er mer tilpasset for familien, nybegynnere og skoler, der du ikke trenger noen form for kunnskap for å komme i gang med skriveren din. For den litt mer erfarne kreatøren finnes det mer avanserte skrivere som passer for mindre bedrifter, utdanninger og til sist har vi de store printerne for industriell produksjon. Dette betyr at du raskt kan komme i gang, uansett hvilken kunnskapsnivå du har, og det viktigste er at du har interesse for å skape.

Programvare for 3D-printer

Det høres kanskje vanskelig ut å tegne opp det du skal fra bunn av, men i dag finnes det programmer som hjelper deg på veien for å lykkes med dine utskrifter. En 3D-printer utgår fra en digital tegning produsert i en type CAD-lignende program. Når du kjøper en skriver følger det ofte med programvare, og i noen tilfeller medfølger det også et galleri med ferdige tegninger du kan velge mellom. Da er det bare å velge, tilpasse og skrive ut, enklere kan det ikke bli.

Om du derimot har litt mer kunnskap innen 3D-området blir du ikke låst til den medfølgende programvaren. De fleste vanlige 3D-formatene støttes, og på denne måten kan du importere tegninger fra andre programmer. Dette gjør at du kan tilpasse og avansere i takt med at du utvikler kunnskapen din innen 3D-utskrifter.

Til toppen av siden


Utskriftsteknikk

Det finnes ulike typer 3D-printere som alle har sine fordeler innen ulike bruksområder. Det som skiller de fra hverandre er blant annet teknikken, og hvilket materiale skriverne er kompatible med. Alle skrivere tar utgangspunkt i samme prosess, der lag på lag av materiale bygger din 3D-utskrift. Videre vil vi presentere tre ulike teknikker som finnes på en 3D-printer.

1. Fused Filament Fabrication (FFF)

FFF, eller FDM som det også kan kalles i en forum, er den vanligste teknikken de fleste 3D-printere bruker. Ved denne utskriftsteknikken bruker skriveren et trådløst materiale (filament) som er plassert på en spole. Ved utskrift mates filamentet inn i skriveren, det hetes opp og siden bygger lag på lag av smeltet masse opp din 3D-utskrift.

Som et tillegg til FFF finnes nå også FFF-skriver med fullfargeutskrift. Dette betyr at skriveren har separate blekkpatroner som farger inn filamentet, og gir deg farge rundt hele utskriften. Det skal legges til at dette ikke fungerer på alle skrivere, kun skrivere med en separat funksjon for fargeutskrift klarer dette.

2. Stereolithography Apparatus (SLA)

Den andre teknikken er SLA. Ved denne teknikken bygger skriveren opp 3D-utksirften av en væskebasert resin som herdes med UV-LED-lys. SLA-teknikken skriver ut avanserte detaljer med høy nøyaktighet.

3. Digital Light Processing (DLP)

En tredje type teknikk ved 3D-utskrift er DLP. Den minner om SLA, men istedet for med en laser herdes det væskebaserte resinet av et projektorlys. DLP-teknikken skriver ut alle detaljer i ett lag samtidig, noe som gjør at du raskt og effektivt kan skrive ut mange modeller med avanserte detaljer og høy nøyaktighet.

Til toppen av siden


Materialer for 3D-printing

Det finnes et stort utvalg av materialer til 3D-utskrifter å velge mellom, og alle har ulike egenskaper, styrker, svakheter og en del materiale krever mer forsiktighet enn andre. En del skrivere har kun mulighet til å skrive ut i ett materiale, mens andre kan brukes med flere typer materiale. Det finnes også noe som kalles åpent system, og med det menes det at skriveren kan bruke tredjepartsmateriale og ikke er låst til ett merke.

Tilpasset for FFF

PLA / Filament

Dette er det dominerende materialet når det kommer til 3D-printere. Det er plast som er produsert av biokomposterbart materiale som gir en god styrke og fin finish. Det er pålitelig og enkelt å bruke, noe som gjør at det fungerer like bra om du skal printe prototyper i bedriften som å skape interiørdetaljer til hjemmet ditt. Det finnes ulike typer PLA som er blandet med andre typer emner. Blant annet tough PLA, som har mer solid struktur, antibakteriell PLA som forhindrer spredning av bakterier, metallic PLA* som visuelt ligner f.eks. kobber og også carbon PLA* som er ytterligere noe sterkere. Til sist finnes det også Color PLA, som er tilpasset skriverne i da Vinci color-serien. Deter et materiale som absorberer blekk og gir fullfargeutskrifter
* Får å bruke disse materialene kreves et forsterket munnstykke til din 3D printer.

Se våre PLA / 3D filamenter her

PETG

Dette er også en type plast som har bedre struktur enn PLA. Den er transparent i fargen, og brukes gjerne til matforpakninger, lamper, flasker og designmodeller. 

ABS

Dette er den mst solide plasten av de alle, men det er også den som har størst påvirkning på miljøet. Plasten brukes med fordel til reservedeler, og annet som krever høy holdbarhet. Den har en sterk lukt ved produksjon, og anbefales først og fremst til bedrifter som har spesiell plass med god ventilasjon å gjennomføre produksjonen i.

Tilpasset for SLA/DLP

Resin

Detet er et væskebasert materiale som brukes til skrivere med laser- eller projektorlys, da materialet herder når det utsettes for lys. Det har også en svært sterk lukt ved produksjon, og begge disse grunnene gjør at produksjon skjer i et lukket miljø inne i skriveren. For å gjøre det enda mer komplisert finnes det også flere ulike typer resin. Standard resin har en myk og flat overflate som gir et høyt nivå av detaljer. Castable resin har også høyt detaljenivå, og brukes med fordel til støpeformet innen håndverksbedrifter, som f.eks. smykker og tannleget. Flexible resin er, dom det høres ut som, et mykt og bøybart materiale som passer godt til produkter som krevet demping, f.eks. som distanser og håndtak. Rigid Resin er det stiveste av alle resin-materialene. Det brukes til produkter som krever tynt design, men enda mer struktur, som f.eks. små turbiner og vifteblader.

Til toppen av siden


Hvilken 3d printer skal jeg kjøpe?

Ved sammenligning av ulike 3D-printere kan det være godt å vite hvilke parametere du skal kikke på. Noe som er bra å ha oversikt over er hvilken oppløsning, hastighet og utskriftsstørrelse skriveren skriver ut i.

Oppløsning

En 3D-printers oppløsning baseres på tykkelsen per lager som den ferdige utskriften har. Det presenteres med et spenn på f.eks. 100-400 microns. Det er vanlig oppfatning at jo høyere tall jo bedre, men det er faktisk helt motsatt. 100 microns betyr tynnere lag, og derfor også en mer detaljert utskrift.

Hastighet

Hastigheten på 3D-printer skrives ut i enheten mm/s. Selv om det i enkelte tilfeller er fordelaktig å skrive ut i en raskere hastighet kan det også bety at skriveren ikke skriver ut like nøyaktig som ved en lavere hastighet. Med det sagt, så er ikke alltid den raskeste skriveren den beste, også parametere som lag, materiale og teknikk spiller stor rolle. 

Utskriftsstørrelse

Utskriftsstørrelsen er størrelsen på skriveroverflaten, det vil si overflateren skriveren skriver ut på. Der måles bredde, dybde og høyde, eks. 120x120x120mm, og forklarer hvor store modeller du kan skrive ut. 

Til toppen av siden


Inspirasjon

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

3
okt

Hvordan velge riktig tegnebrett

Hva er et tegnebrett og hvordan fungerer det? Hvilket tegnebrett bør jeg velge? Hva er viktig å vurdere for å velge riktig? Et tegnebrett er et effektivt tilbehør til datamaskinen for innholdsskapere og gjør arbeidet enklere dersom du driver med bildebehandling, tegning eller om du er designer. Vi hjelper deg med å finne svar på spørsmålene dine og med å velge riktig tegnebrett slik at du kan komme i gang med å være kreativ.

Les mer

26
aug

Guide til rett bildestørrelse

Har du noen gang opplevd at bildene dine ser uskarpe eller kornete ut på sosiale medier eller på trykk? På tross av at du har skarpe bilder fra kameraet, og har etterbehandlet de lenge og nøyaktig i et redigeringsprogram? Med alle oppløsninger, fargeprofiler og algoritmer kan det være vanskelig å vite hva som gjelder hvor. Med noen enkle steg kan vi hjelpe deg til å få finere bilder på både sosiale medier og til trykk.

Les mer

22
jan

Fotopapir - hvilken overflate skal jeg velge?

Valget av fotopapirets overflate handler mye om preferanser og smak. Verdt å tenke på er at overflaten på papiret kan gi bildene dine helt ulik karakter. Her kommer noen grunnleggende retningslinjer som kan være bra å tenke over når du skal velge papir.

Les mer

Scandinavian Photo

09.11.2022

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen