Hvordan velge riktig tegnebrett

Hva er et tegnebrett og hvordan fungerer det? Hvilket tegnebrett bør jeg velge? Hva er viktig å vurdere for å velge riktig? Et tegnebrett er et effektivt tilbehør til datamaskinen for innholdsskapere og gjør arbeidet enklere dersom du driver med bildebehandling, tegning eller om du er designer. Vi hjelper deg med å finne svar på spørsmålene dine og med å velge riktig tegnebrett slik at du kan komme i gang med å være kreativ.

Innhold

Hva er et tegnebrett? | Hvordan fungerer et tegnebrett? | Wacom tegnebrett | Tegnebrett med skjerm | Hvilken størrelse på tegnebrettet skal jeg velge?Funksjoner | Ulike penner og pennespisserHvilke programmer kan jeg bruke til et tegnebrett?

Ritplatta från Wacom

Hva er et tegnebrett?

Et tegnebrett kompletterer eller erstatter vanlige datamaskiner. Den kobles til datamaskinen med USB-kabel eller trådløs tilkobling, og har en trykkfølsom overflate som registrerer hvor på overflaten pennen befinner seg. For å bruke tegnebrettet holder du pennespissen rett over tegnebrettets overflate, og når du beveger pennen ovenfor overflaten tilsvarer det å bevege musen. For å klikke trykker du ned pennespissen på tegnebrettet, Et tegnebrett kan brukes som vanlig mus for å gjøre hverdagslige oppgaver som å surfe på internett, men det er i bildebehandlings- og tegneprogrammene som dets fulle potensiale kan utnyttes. Mange begynner å bruke tegnebrett til enkelte programmer, f.eks. til bildebehandling, men legger ofte etter en stund vekk datamaskinens vanlige mus og bruker tegnebrettet til alle programmer på datamaskinen.

Hvordan fungerer et tegnebrett?

På de fleste tegnebrett kan du stille inn hvordan tegnebrettet skal reagere på pennens bevegelse. Det vanligste er at pennen er utgangspunktet uansett hvor på skjermen markøren tidligere befant seg, tenk deg at tegnebrettets overflate tilsvarer skjermens overflate. Dette innebærer at markøren alltid kommer til å flyttes dit på skjermen som tilsvarer det punktet på tegnebrettets overflate der pennen er. Setter du pennen ned i øverste, venstre hjørne på tegnebrettet vil markøren alltid flyttes til øverst i venstre hjørne på skjermen. Denne innstillingen er vanligest ved bruk av et tegnebrett for bilderedigering, og er som regel standardinnstillingen når tegnebrettet leveres.

Wacom tegnebrett

Dersom du ikke har brukt noe tegnebrett tidligere kan det være bra å begynne med en av de enklere modellene for å teste hvordan akkurat din arbeidsmåte fungerer med et nettbrett innen du kjøper en av de mer avanserte modellene. Det kan ta en stund å vende seg til et nettbrett istedet for en vanlig datamus. Det gjelder å være tålmodig, og ikke gi opp.

Tegnebrett med skjerm

Med et vanlig tegnebrett uten skjerm må du se rett frem på datamaskinens skjerm, og ikke på tegnebrettet som ligger på skrivebordet. Det kan i begynnelsen være vanskelig å lære deg når det normale er å se ned på pennen, og det som tegnes. Dersom du vil jobbe som om du tegner direkte på et papir finnes det tegnebrett med innebygd skjerm. Du ser da alt som skjer på skjermen samtidig som du tegner med pennen på den. Disse finnes i ulike størrelser og prisklasser, og det finnes til og med modeller som har innebygd datamaskin.

Hvilken størrelse på tegnebrettet skal jeg velge?

De fleste tegnebrett finnes i flere størrelser med ulik stor tegneoverflate. Hvilken størrelse som passer best er individuelt, og avhenger av stor del på hvor store bevegelser du er vant med å gjøre når du tegner. Brukes du mest håndleddet når du tegner kan du se på et tegnebrett som har en mindre eller mellomstor overflate. Om du derimot bruker store bevegelser og beveger hele armen er et større tegnebrett å foretrekke.

En annen faktor som spiller inn på ditt valg av tegnebrett er størrelsen på skjermen det skal brukes sammen med. Har du en større skjerm føles det ofte mer naturlig å bruke et tegnebrett med større arbeidsoverflate. Lengden på pennens bevegelse kan bedre gjengis i proposisjonert lengde på skjermen til sammenligning med bruk av et tegnebrett med en mindre overflate der en bevegelse på pennen på 1 cm kan gjøre at markøren flyttes 5-10 cm på skjermen. Dersom du har to skjermer vil tegneoverflaten deles mellom de to skjermene, og da kan et større tegnebrett være å foretrekke. Velger du et tegnebrett med mindre arbeidsoverflate kan du ofte stille inn slik at den bare styrer en av skjermene.

Andre faktorer som spiller inn ved valg av størrelse er at tegnebrettet skal få plass på skrivebordet. Tenl på at du skal kunne bruke tastaturet og tegnebrettet med god ergonomi uten at du trenger å sitte i merkelige arbeidsstillinger. Tenk også på at du skal få plass til tegnebrettet i datavesken om du bruker den sammen med en bærbar datamaskin og vil ta den med deg om du jobber på ulike steder.

  • Hvor store bevegelser bruker du når du tegner?
  • Hvor stor skjerm skal du bruke tegnebrettet sammen med?
  • Hvor stor skrivebordsoverflate har du?
  • Skal du kunne ta med tegnebrettet til ulike arbeidsplasser?

Hvilken størrelse på tegnebrett du skal velge er som sagt et individuelt valg, men mange kommer frem til at et tegnebrett i størrelse medium med en arbeidsoverflate tilsvarende 22 x 15 cm er en bra avveiing mellom presisjon og størrelse.

Funksjoner

Oppløsning

Oppløsningen er en måte å mmåle hvor høy presisjon tegnebrettet har, og spesifiseres i LPI som står for Lines Per Inch. Det beskriver altså hvor mange linjer eller punkter per tomme som kan kjennes av pennens spiss. Et høyt talal viser at tegnebrettet gir en bedre presisjon i sammenligning med et lavere tall.

Knapper og kontroller

De fleste tegnebrett har en eller flere knapper samt kontroller som du kan stille inn for å justere ulike innstillinger i programmet. Du kan f.eks. stille inn slik at du ved hjelp av kontrollene raskt kan justere størrelsen på penselen i Photoshop, eller med et knappetrykk bytte verktøy i Illustrator. Har tegnebrettet knappene på siden av tegneoverflaten pleier det å gå og kunne snu tegnebrettet slik at de enten kan plasseres til høyre eller venstre for tegneoverflaten for å tilpasses etter om du er høyre- eller venstrehendt.

Knappar på ritplatta från Wacom

Trådløs tilkobling

Visse tegnebrett har en innebygd, trådløs tilkobling slik at du slipper en USB-kabel som er i veien og begrenser tegnebrettets plassering på skrivebordet. For de tegnebrett som leveres med USB-tilkobling kan du i enkelte tilfeller kjøpe en trådløs dongel som gir deg samme trådløse funksjon.

Touch og perfeksjon

De mer avanserte tegnebrettene har ofte en støtte for touch, slik at du kan bruke fingrene på tegneoverflaten. Dette gjør det mulig å zoome og rotere bilder via fingerbevegelser på tegnebrettet, lignende en pekeskjerm på en telefon. Det bør nevnes at denne funksjonen ofte kan slås av via en knapp på tegnebrettet, dersom du opplever at touchfunksjonen feilaktig registrerer fingerbevegelser fra din hånd som ligger mot platen.

Ulike penner og pennespisser

Til tegnebrettet følger det med en penn, og av og til andre pennespisser som du kan bytte mellom for å få en ulik følelse av pennen. Pennen har ofte en eller flere knapper du kan stille inn for å aktivere ulike funksjoner. Du kan f.eks. stille inn slik at det blir høyreklikk dersom en av knappene holdes nede samtidig som pennen er nær overflaten, eller så kan viskelæret aktiveres når en av knappene holdes inne.

Pennene som følger med de ulike tegnebrettene ser ulike ut, noen er litt tykkere enn andre, og i blant har de gummibelegg for å gi ekstra godt grep- Ønsker du en annen følelse på pennen kan du ofte kjøpe andre pennetyper eller spisser som tilbehør, der visse gir bedre presisjon og andre er utformet til og f.eks. ligne et munnstykke for Airbrush. Det finnes også penner med ekte blekk som du kan bruke på vanlig papir som legges oppå tegnebrettet.

Du kan også bytte ut pennespissen for og endre hvordan pennen føles mot tegneoverflaten. Det finnes ulikt materiale på selve spissen, f.eks. filtmateriale. Ulike tegnebrett klarer ulike pennger og pennespisser, så dersom du vurderer å bytte til en annen penn anbefaler vi at du dobbeltsjekker at tegnebrettet ditt takler denne pennetypen.

Pennspetsar till penna för ritplatta

Trykknivåer

Når du bruker pennen på tegneoverflaten kjenner tegnebrettet hvor hardt du trykker, og det oversettes f.eks. i et tegneprogram hvor tykk eller distinkt en linje blir. Du kan sammenligne dette med å bruke en tusjpenn på et papir, jo hardere du trykker desto mer farge settes på papiret. Tegnebrettets verdi på hvor mange trykknivåer den registrerer gir et mål på hvor presis den måler pennens trykk mot tegneoverflaten. En høyere verdi viser at tegnebrettet har en høyere presisjon i sammenligning med et lavere tall.

Pennens vinkel

Enkelte tegnebrett og penner kjenner hvilken vinkel pennen har mot tegnebrettet. Når du f.eks. bruker penselfunksjonen vil pennens vinkel mot arbeidsoverflaten gjengis i hvordan linjen fra penselen blir i programmet. Dette, sammen med trykkfølsomheten, gir stor kreativ frihet.

Hvilke programmer kan jeg bruke til et tegnebrett?

Et tegnebrett kan brukes til alle programmer på en datamaskin, og kan erstatte den vanlige musen i f.eks. en nettleser. Best egner tegnebrettet seg til program som krever stor presisjon av markørens bevegelser, som f.eks. Adobe Photoshop, Lightroom, Illustrator, Autodesk Sketchbook og Manga Studio. Jobber du med grafikk, tegning, frilegging eller CAD-tegning vil du få stor nytte av presisjonen i et tegnebrett. I innstillingene for tegnebrettet kan du stille inn slik at tegnebrettet oppfører seg annerledes avhengig av hvilket program som brukes. Hurtigknappene kan tilpasses til ulike funksjoner når du veksler mellom ulike programmer.

Hvilke programmer følger med tegnebrettet?

Enkelte tegnebrett er svært like hverandre i spesifikasjoner og hva det presterer, men har ulike programvarer som medfølger. Er kjøpet av tegnebrettet det første trinnet inn i den kreative verden kan det være verdt å se litt ekstra på hvilke program som medfølger, slik at du kan komme i gang med produksjonen direkte dersom du ikke har noen program fra tidligere av.

Tegnebrett til Mac og PC

I prinsippet fungerer alle tegnebrett med alle datamaskiner, uansett om det er en stasjonær eller bærbar PC eller MAC, uavhengig av om det er Windows eller Mac OS. For å være på den sikre siden anbefalerer vi å se slik at akkurat det tegnebrettet som du er interessert i klarer din datamaskins prestasjon, og du har rett porter for å kunne koble den til. Tenk også på å sjekke at de medfølgende programvarene fungerer sammen med din datamaskin.

Vil du teste ulike tegnebrett og penner er du hjertelig velkommen til å besøke noen av våre butikker.

Her finner du alle våre tegnebrett fra Wacom


Scandinavian Photo

03.10.2022

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på ny teknologi! I vårt nyhetsbrev gir vi deg eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende merker i bransjen og massevis av inspirasjon. Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev godtar du at dine personopplysninger vil bli behandlet i henhold til våre retningslinjer for personvern.