Kameraets lysmåling

Når du fotograferer med Program Auto (P) eller en av kameraets semi-manuelle moduser (AV/A, TV/S), kan du bruke ulike lysmålingsmetoder for å få bildet godt eksponert – altså ikke for mørkt og ikke for lyst.

LYSMÅLING

Når du velger en lysmålingsmetode som passer situasjonene du fotograferer i, så hjelper du kameraet å bedømme og så beregne lyset på best mulig måte.


 

Fire lysmålingsmetoder:

1. Evaluerende/Matris: Den vanligste lysmålingsmetoden. Kameraet beregner lyset som finnes i hele bildet.
2. Sentrumsveid:  Beregner lyset i hele bilder, men med fokus på midten.
3. Utsnittsmåling: Beregner lyset kun i et område i midten. (Finnes ikke på alle kameraer)
4. Spotmåling: Beregner lyset på et svært lite område, ved det valgte fokuspunktet.

Hvilken lysmålingsmetode man velger avhenger av hvilken type bilder man fotograferer.
Evaluerende lysmetning (Matris) er lettest å håndtere og fungerer i de fleste situasjoner, så hvis du ikke vet hvilken metode du skal bruke, så velg den.
Utsnittsmetning brukes ved fotografering i motlys for at kameraet ikke skal bli forvirret av alt det lyse i bakgrunnen.
Test gjerne de ulike!

Blir lysmålingen ikke som du hadde tenkt deg, så kan du benytte eksponeringskompensasjonen, slik jeg fortalte om i det forrige avsnittet i serien Kameraets innstillinger - les mer om det her.

HVORDAN STILLER JEG INN SYSTEMKAMERAET MITT?

Hvordan du velger lysmålingsmetode vil variere basert på kameramerke og modell, men søk på lysmålingsmetode/eksponeringsmåling lengst bak i Index i manualen for å lese om hvordan du gjør det med akkurat ditt kamera.

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?

Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.

Les mer

Velg riktig ISO for bedre bilder

For å ta et bilde må du eksponere kamerafilmen (analog) eller sensoren (digital) for lys. Dette kalles å eksponere bildet. Hvis bildet er undereksponert, er det for mørkt – det er overeksponert, for lyst. Man streber alltid etter «en korrekt eksponering», hvor bildet verken er for lyst eller for mørkt og for å hjelpe deg å ha tre av kameraets innstillinger: Blenderåpning, Lukkerhastighet og ISO.

Les mer

Fokusering – kameraets autofokus

Fokus er utrolig viktig hvis du vil få et godt bilde og hjelpe deg med å ha kameraets fokuspunkter og autofokusmetoder.

Les mer

Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderåpningen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen, eller hullet, sitter i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderåpningen også dybdeskarpheten i bildet.

Les mer

Hvordan fungerer en lysmåler - og hvorfor skal du bruke en?

Selv om du kanskje ikke vet det selv har du brukt en lysmåler flere ganger - ja, tusenvis av ganger til og med. Den er innebygd i både kameraet og mobiltelefonen din, og brukes for å bestemme en så korrekt eksponering som mulig for akkurat ditt bilde. En lysmåler kan kanskje føles litt gammeldags, og som en arv fra den tiden da vi brukte film i kameraene våres, men den er høyest aktuell fremdeles den dag i dag.

Les mer

Eksponeringskompensasjon

Kameraets eksponeringskompensasjon er en enkel måte å gjøre bildet lysere eller mørkere på før du tar bildet. Den korrigerer effektivt kameraets lysmåling, som blir snytt under visse lysforhold, men kan også være en måte å oppnå en bestemt effekt eller følelse i bildet på. Her går vi gjennom hva eksponeringskompensasjon er og hvordan du kan bruke den for å få bedre bilder.

Les mer

Scandinavian Photo

22.01.2019

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen