Hva er monitorering og hvordan fungerer det?

Monitorering er at du lytter til og overvåker for eksempel en sang eller musikkinnspilling. Det kan være at du lytter med når noen andre tar opp, men det kan også bety å høre deg selv når du synger eller snakker på scenen.

Innhold

Hør deg selv når du synger

Ved musikkinnspillinger er det ekstremt viktig at du hører både deg selv og bandmedlemmene dine for at du skal kunne gjøre en god forestilling. Som musiker vil du høre hvordan det vil høres ut for publikum. Når du spiller inn i studio, betyr monitorering at du som sanger får høre både din egen stemme og musikkmiksen.

Monitorering kan gjøres både med hodetelefoner og høyttalere, avhengig av miljø og situasjon. Det kan være høyttalere foran på scenen som er rettet mot artistene, eller via hodetelefoner for hver person på scenen - et såkalt in-ear monitor system (IEM).

Å høre seg selv under en opptreden på scenen er viktig for å få best mulig resultat – med både vokal eller instrumenter – og at man kan synge eller spille unisont og på riktig volum slik at ingen instrumenter tar overhånd. Behovet for monitorering øker også jo større scenen er og jo høyere volumet på musikksjangeren er. Høylytte spillejobber med mange trommer overdøver lett vokalen, noe som gjør det vanskelig for sangeren å høre seg selv.

God monitorering vil løfte hele showet da både sangere og musikere kan gi en god opptreden og høres ut på sitt aller beste.

Monitorering kan også bety at en viss mengde omgivelsesstøy slippes inn i for eksempel hørselsvern, men her fokuserer vi på monitorering for scene og studio.

Eksempel på trådløst in-ear monitor system

Hos oss finner du Xvive trådløse IEM-systemer som kommer med en sender til miksebordet eller lydkortet, som sender en monitormiks til opptil seks trådløse mottakere nesten uten forsinkelse i det hele tatt. Dette gjør det lettere for deg som sanger eller musiker å opptre med bedre selvtillit.

Trådløse in ear monitor-systemer fra Xvive

Egnede in-ear-hodetelefoner for IEM

Monitorering med høyttalere

Å bruke ørepropper når du monitorerer er et spørsmål om smak – enten liker du det eller ikke. Selv om det er plassbesparende og holder støynivået nede på scenen, kan det også føles litt "innestengt", og noen artister vil heller oppleve publikum og atmosfæren rundt det mer. I så fall er det et alternativ å bruke monitorhøyttalere som er plassert foran på scenen, vendt mot artistene. Det er vanlig å bruke PA-høyttalere som du plasserer liggende, vendt skrått oppover mot artisten og bak mikrofonstativene for å redusere risikoen for feedback.

pa-speakers-as-monitoring.jpg

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

26
okt

Starte podcast – alt du behøver å vite

Podcast, podd, poddradio – kjært barn har mange navn. Å lage en podcast behøver ikke være avansert, og å gå fra en idé til sending kan gå fort. Tenk på vinklingen eller et emne til din podcast, velg ut de produktene som passer deg og du er i gang! Her finner du produkttips, inspirasjon og gode råd til deg som vil starte å podde eller som allerede har en podcast og vil fordype din kunnskap eller oppgradere utstyret ditt.

Les mer

31
jan

Velg riktig lydutstyr til dine opptak

Å ha en god mikrofon når du skal spille inn film er viktig, men noe som er enda viktigere er hva slags type mikrofon du velger, og hvor du velger å plassere den. I denne filmen går vi gjennom ulike mikrofontyper, fra shotgun-mikrofon til mygg, og gir deg tips for å få mest ut av de ulike variantene.

Les mer

22
jan

5 tips til bedre lyd

Å få bra kvalitet på lyd med tale kan være veldig vanskelig. Ofte oppleverer man at lyden reflekteres av veggene, høres hul ut eller så får du med forstyrrende omgivelseslyd. For podderen, vloggeren eller deg som driver med annen lyd med tale, har vi derfor samlet fem tips gjør at du på en enkel måte kan få mye bedre lydkvalitet.

Les mer

Scandinavian Photo

31.10.2022

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen