Fotografere Perseidene 2022

Opplev og fotografer Perseidene! Fenomenet inntreffer mellom 8.-12. august og du kan se Perseidenen meteorregn med det blotte øye. Det er en perfekt mulighet til å fotografere stjernehimmelen sammen med spektakulære meteorer som brenner opp i jordens atmosfære. Vi hjelper deg med å finne hvilket kamera, objektiv og stativ du trenger og hvilke kamerainnstillinger som er best for å fotografere Perseidene.

Fem tips for fotografering av Perseidens meteorregn

Vil du ha tips til hvordan du best kan finne og fotografere Perseidens meteorregn? I innlegget kan du lese om:

  1. Hva er Perseidene?
  2. Når synes Perseidene best?
  3. Hvor synes Perseidene?
  4. Kamerainnstillinger for fotografering av Perseidene
  5. Kamera, objektiv og stativ for å fotografere Perseidene.

Perseiderna och starlink satelit

Når du fotograferer Perseidene kan du få bonusobjekter i bildet ditt, her ser du både meteoren (til høyre i bildet) og en klynge Starlink-satellitter /til venstre). Foto: Mikael Järnåsen med Fujifilm X-T1 og Samyang 12 mm f/2, ISO 3.200, f/2 og 30 sek.

Hva er Perseidene?

Perseidene oppstår etter at Swift-Tuttle-kometen har passert jorden. Etter at kometen har passert, kan vi se restene av halen som produserer opptil 60 fallende meteorer i timen. Meteorene faller og brenner opp i jordens atmosfære – dette er det som oppfattes som stjerneskudd eller i dette tilfellet et meteorregn. Takket være den store intensiteten er det relativt enkelt å fange dette på et bilde. Les mer i innlegget nedenfor om hvordan du gjør det.

Når synes Perseidene best?

Perseidene er et tilbakevendende meteorregn som oppstår hvert år i begynnelsen av august. Dra ut på natten mellom 8. og 12. august for å oppleve meteorregnet. Du kan se det med det blotte øye hvis du venter til etter midnatt og det er synlig til det begynner å lyse. Du vil merke at antallet meteorer øker jo lenger du er ute og etter noen timer før soloppgang når meteorskuren et maksimalt nivå.

Hvor synes Perseidene?

For å kunne se meteorskuren må du ut til et tilbaketrukket og mørkt sted slik at ikke noe forstyrrende lys skal lyse opp nattehimmelen. Finn et sted med god utsikt til stjernehimmelen og langt fra byer og lys – jo mørkere, jo bedre. Se opp på den nordlige stjernehimmelen, du vil finne Perseidene innenfor stjernebildet Perseus. Hvis du er usikker på å finne stjernebildet Perseus, finnes det flere forskjellige apper i både Apple App Store og Google Play som du kan prøve. Et tips er å laste ned Appene før du går ut i mørket og på bortgjemte steder.
Perseiderna.jpg

Kamerainnstillinger for fotografering av Perseidene

For at du skal ta et skarpt og godt bilde, er det et par ting du må tenke på når du setter opp kameraet. Når du fotograferer stjerner og meteorer, er det én viktig faktor å huske på. Det er at jorden snurrer raskere enn du kan forestille deg. For at stjernene skal bli skarpe prikker og ikke lange linjer, må du bruke en formel som gjør det enkelt å beregne lukkerhastigheten din (se formel i avsnittet under). Når du har stilt inn lukkerhastigheten, velger du en stor blenderåpning og øker ISO så høyt som mulig. Nedenfor kan du lese mer detaljert hvordan du beregner riktig lukkerhastighet for ditt kamera og hvilke innstillinger du skal bruke.

Beregne lukkerhastigheten for stjernefotografering

Her er et eksempel på hvordan du kan beregne lukkerhastigheten på et objektiv med brennvidde på 14 mm. Start med å undersøke hvor lang brennvidden din er, det står i mm på objektivet ditt. Beregn verdien i stedet for eksemplets 14 mm.

Når du vet hvilken brennvidde du har på objektivet, må du finne ut hvor stor sensor du har. Den informasjonen finner du enten under tekniske spesifikasjoner eller i kameraets bruksanvisning. Velg formelen nedenfor etter om du har en fullformat-, APS-C- eller Micro 4/3-sensor. Beregn den laveste lukkerhastigheten du kan bruke, og rund ned tiden for å være på den sikre siden.

Lukkerhastighetsformel: 500 / (objektivets brennvidde x brennviddefaktor)

Fullformatkamera: 500 / 14mm = 35 sekunder
APS-C: 500 / (1,5 x 14mm) = 23 sekunder
Micro 4/3: 500 / (2 x 14mm) = 17 sekunder

Orker du ikke regne? Test deg frem!

Synes du dette er komplisert? Da kan du løse det ved å ta et testbilde og zoome inn maksimalt på skjermen for å sjekke at stjernene er skarpe. Hvis stjernene ikke kommer skarpe frem, prøv å velge en raskere lukkerhastighet – det trenger ikke være vanskeligere enn det!

Still inn blenderåpningen (f-tall)

For å slippe inn mest mulig lys bør du stille inn blenderåpningen (f-tall) så lavt som mulig (lavt f-tall betyr stor blenderåpning). Eksempler på store blendertall er f/1.4, f/1.8, f/2.0 opp til f/4. For at du skal få så lav ISO som mulig, anbefaler vi at du setter f-tallet lavt for å slippe inn så mye lys som mulig. Har du et skikkelig bra kamera kan du velge en litt høyere verdi hvis du vil ha litt ekstra skarphet.

Balanser lyset med ISO

Den tredje og siste innstillingen for å få en god balanse av lyset i bildet ditt er ISO. Øk ISO til du ser stjernene tydelig når du tar et testbilde. Siden du allerede har stilt inn riktig lukkerhastighet og blenderåpning, er det bare å heve eller senke ISO-en til du er fornøyd med resultatet.

Bruk manuelt fokus for skarpe bilder

Når innstillingene for lyset er klart, er det på tide å fokusere på stjernehimmelen. Du kan fokusere på stjernehimmelen enten ved å bruke kameraets skjerm eller ved å se på objektivets fokusring for å fokusere på det uendelige. Still inn objektivet fra AF til M for å fokusere manuelt. Zoom inn maksimalt og vri fokusringen til du ser stjernene blir skarpe.

Du kan også se på objektivet ditt at det er stilt på «uendelig» ytterst på fokusringen. Du må teste deg frem ettersom linjene ikke er helt nøyaktige på objektivet. Vi anbefaler at du tar et bilde, zoomer inn på bildet så mye som mulig og sjekker at det ser bra ut.

Monter kameraet på stativ, slå av bildestabilisering og bruk selvutløseren

For at du skal få skarpe bilder må du gjøre noen siste ting:

  1. Monter kameraet på et stativ
  2. Slå av bildestabilisering på både kameraet og objektivet (med mindre kameraet gjør dette automatisk)
  3. Bruk kameraets selvutløser eller en trådutløser for å unngå lukkerrystelser

Gå gjennom disse trinnene for å få skarpe bilder når du fotograferer stjernehimmelen. Det viktigste er at kameraet står helt stille. Bevegelsen fra å trykke på kameraets utløserknapp eller gå ved stativet er nok til at du får minimalt med bevegelse, noe som fører til uskarphet.

Perseiderna 1.jpg

Utstyr for å fotografere Perseidene

For å kunne fotografere Perseidene trenger du et systemkamera, objektiv og stativ. Når du fotograferer meteorregn om natten, trenger du et lyssterkt vidvinkelobjektiv for å fange hele nattehimmelen og få mye lys inn i kameraet.

Systemkamera for fotografering av Perseidene

Pakk kamera, objektiv, minnekort, stativ og ekstra batterier når du går ut om kvelden. Hvis du ikke har systemkamera, anbefaler vi at du ser på et systemkamera som kan ta gode bilder i mørket og skyter med manuelle innstillinger.

Her finner du hele vårt utvalg av systemkameraer.

Objektiv for fotografering av Perseidene

For å få så mye lys som mulig fra meteorene og stjernene trenger du en lyssterk vidvinkellinse. Se på objektivet og se hva det står på dem. Det er bra å bruke objektiver med brennvidde mellom 10-24mm og gjerne så lavt f-tall (blenderåpning) som mulig. Nedenfor finner du eksempler på noen objektiver som egner seg utmerket til å fotografere stjernehimmel og Perseidene.

Her finner du hele vårt utvalg av linser.

Stativ for lange lukkertider og skarpe bilder

Hvis du skal ta bilder av nattehimmelen, stjerner og Perseidene trenger du et stabilt stativ. Prøv de forskjellige innstillingene på stativhodet og bena før du går ut i mørket, så kan du endre høyde og vinkler uten å måtte se, det sparer mye tid i mørket.

Her finner du hele vårt utvalg av stativer.


Nøl ikke med å ta kontakt med oss om du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og programvare for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, 21659840 eller ved å besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av våre nyhets- og kunnskapssider der du finner mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg å skape enda bedre bilder og videoer. Lykke til!


04.08.2022

Del