7 tips for bedre vinterfotografering!

Ønsker du å fotografere virkelig nydelige vinterbilder? Vi har samlet tips om hva du bør tenke på for å gjøre vinterfotograferingen så bra som mulig – med alt fra forberedelse til fototeknikker og produkttips. Bli inspirert og lær mer her!

31943115007_971683503e_o_webb.jpg

1. Lad batteriene

Kulde har en egen evne til å tappe strømmen ut av batteriene. Det er frustrerende når batteriskalaen kryper ned til rødt og du ikke har muligheten til å bytte ut eller lade batteriet - du kjenner sikkert til dette fra telefonen.

 • Lad batteriene før du går ut, inkludert telefonen.
 • Ta med ekstra batteri som reserve.
 • Oppbevar det fulladede reservebatteriet på et varmt sted, helst i bukselommen.
 • Kan kameraet lades via USB? Da kan en powerbank være reddende engel i en krise.

Her finner du batterier og strømforsyning til utstyret ditt.

DSC_1938_webb.jpg

2. Hold fingrene varme

De fleste i vårt langstrakte land er vant til vinterklima og er utendørs om vinteren. Lag på lag er bedre enn en enkelt genser, og å holde deg varm om hender og føtter er avgjørende for å holde varmen.

Siden du bruker hender og fingre når du tar bilder, er det viktig å ha et godt par fotohansker. Frosne fingre kan være litt av en showstopper, og til slutt kan man rett og slett ikke fortsette. Moderne fotohansker er en investering som ofte redder en vintershoot. Materialer og funksjoner har utviklet seg, og i dag fins det gode alternativer til de gamle strikkevottene.

Du finner alle våre praktiske fotohansker her.

46260144665_95cf8ca470_o_webb.jpg

3. Eksperimenter med filtre og eksponering

Hvitt landskap og snø kan ofte lure lysmåleren i kameraet. Resultatet kan være at bildene blir undereksponert og at snøen ser litt gråaktig ut. Eksperimenter gjerne med eksponeringskompensasjon +/- når du er ute. Noen ting kan løses etter redigering, men å gjøre det korrekt direkte i kameraet skaper alltid en ekstra stolthet!

Vil du få frem en rik blå himmel mot snøen? Da kan du bruke et polariseringsfilter. Det er et filter som du setter på foran på objektivet, som du deretter vrir på for å skape effekten du ønsker. Her kan det også være hensiktsmessig å eksperimentere litt - ta flere bilder med forskjellige grader av polarisering, og du vil finne din favorittinstilling.

 • Overeksponer hvite landskap direkte i kameraet.
 • Prøv eksponeringskompensasjon EV +1 eller EV +2.
 • Polariseringsfilter hjelper deg med å lage vakre vinterbilder.

Sjekk ut alle de forskjellige polariseringsfiltrene her.

40079282904_7f842b8cc9_o_webb.jpg

4. Fokuser på makro

Når du tar bilder om vinteren kan det være veldig morsomt og inspirerende å fokusere på makro. Naturen er full av fantastiske ting man kan oppdage gjennom et makroøye – snøkrystaller, den første snødråpen eller en dråpe smeltevann på enden av en gren. Med dagens små LED-lys kan du også hjelpe solen litt og lyse opp motivene dine.

Sjekk ut objektiver og tilbehør for makrofotografering her.

40164308652_b641c857cf_o_webb.jpg

5. Rengjør utstyret ditt

Vinteren betyr snø og is, og ingen av disse trives sammen med utstyret ditt. Derfor er det en fordel å ta med rengjøringsprodukter, slik at du kan holde utstyret tørt og rent hele dagen.

 • Blås aldri med munnen på objektivet eller kameraet, det skaper kondens og fuktighet.
 • Bruk en blåsebelg til å blåse bort tørr snø.
 • Tørk av vanndråper med en pusseklut.

Flere rengjøringsprodukter finner du her.

39635133870_5fe4440b47_o_webb.jpg

6. Ta vare på utstyret ditt hjemme

Etter en vinterdag utendørs, vær forsiktig så du ikke utsetter utstyret for rask oppvarming når du kommer hjem. Det kan skape problemer med kondens og fukt.

 • Fjern minnekortet fra kameraet hvis du vil vise bildene med en gang.
 • Sett kameraet tilbake i vesken sammen med annet utstyr som objektiver og kikkert.
 • La tingene dine få romtemperatur ved å la de ligge oppi vesken noen timer.
 • Legg silicaposer i lommene i vesken din, de suger ut fuktigheten.

39537702055_c13eb9bca6_o_webb.jpg

7. Tagg oss i bildene dine

Nå er du klar til å komme i gang med vinterfotograferingen din, og vi håper du drar nytte av tipsene. Ikke glem å tagge oss i vinterbildene dine! Følg @scandinavianphoto_no på Instagram og tagg #scandinavianphoto_no for en sjanse til å bli repostet i feeden vår.

Bildene i innlegget er tatt av Mikael Järnåsen.


Sanna Wikström

05.02.2021

Del