Fotografere snø

Når vinteren kommer og snøen begynner å falle ønsker mange å ta frem kameraet og gå ut og fotografere det vakre hvite landskapet. Men har du noen gang opplevd at bildene dine ikke blir så snøhvite som de faktisk var i virkeligheten da du fotograferte dem? Her har vi samlet tips til hva du kan tenke på for å gjøre vinterfotograferingen så bra som mulig – med alt fra forberedelser til fototeknikker.

Snø som flyr rundt en modell

9 tips for bedre vinterbilder

  1. Lad batteriene
  2. Kle deg varmt
  3. Hold øye med sporene dine
  4. Riktig hvitbalanse og eksponering
  5. Ta vare på lyset
  6. Fokuser på makro
  7. Bruk polarisasjonsfilter
  8. La kameraet ligge i vesken
  9. Forbedre bildene i Photoshop

1. Lad batteriene

Kulde har en evne til å tappe strømmen ut av batteriene dine. Det er frustrerende når batterinivået kryper ned til rødt og du ikke har mulighet til å bytte eller lade batteriet – det kjenner du sikkert igjen fra mobilen. Lad derfor batteriene til både kamera og mobil. Har du ekstra batterier, lad dem også og oppbevar dem varme i for eksempel en innerlomme eller bukselomme når du er ute. En powerbank kan også være god å ta med.

2. Kle deg varmt

Frosne fingre og tær er ikke et vellykket konsept for vellykket vinterfotografering. Kle deg i lag for å holde varmen. Et par fotohansker er en veldig god investering slik at du ikke fryser mens du fotograferer og du heller ikke trenger å bekymre deg for frosne fingre.


Til toppen av siden

3. Hold øye med sporene dine

Det er irriterende å gå lenge rundt for å finne det perfekte fotostedet og så oppdage at du nettopp har ødelagt forgrunnen ved å trampe for mye rundt i den urørte snøen. Pass på hvor du skal, og hold øye med potensielle emner foran deg til enhver tid. Spor i snøen trenger imidlertid ikke å ødelegge bildet, men de kan også forbedre vinterbildet ditt. For eksempel kan dyrespor i urørt snø bli et vakkert vinterbilde, eller hvorfor ikke ta med deg skiene og la sporene lage ledende linjer i bildet?

4. Riktig hvitbalanse og eksponering

Snø er et motiv som kan lure kameraets lysmåler. For eksempel kan snøen lett få feil hvitbalanse og få en grå eller blåaktig tone. For å oppnå det resultatet du ønsker er det viktig å ha riktige innstillinger for hvitbalanse og eksponeringskompensasjon i kameraet. Unngå den automatiske hvitbalanseinnstillingen når du tar vinterbilder, for da vil kameraet bare bli forvirret av alle nyansene av hvitt fra snøen. Les mer om hvitbalense her.

Hvis du er i et skyggefullt miljø, vil du gjøre bildet lysere slik at snøen ser hvit ut, mens hvis det er veldig sol, kan en lavere eksponering hjelpe. Eksperimenter med forskjellige eksponeringskompensasjonsinnstillinger. Noen ting kan du fikse i bilderedigeringen i etterkant, men det er morsomst når du lykkes med det direkte i kamera. Les mer om eksponeringskompensasjon her.

5. Ta vare på lyset

Vinteren er en mørk tid og derfor er det vanskeligere å vite når man skal ut og ta vinterbilder. Generelt sett er lyset best tidlig om morgenen eller om kvelden, uansett hva slags bilder du tar. Lyset fra en soloppgang eller solnedgang sammen med hvit snø kan lage fantastiske landskapsbilder. Strålende solskinn fra blå himmel mot glitrende snø er også vakkert, men husk at du kanskje trenger et ND-filter slik at bildene ikke blir overeksponert. Når det begynner å bli mørkt ute, kan lyset fra butikkvinduer, gatelykter og biler i byen skape vakre bybilder.

6. Fokuser på makro

Når du fotograferer om vinteren, kan fokus på makro være veldig morsomt og inspirerende. Prøv å fotografere en frostkvist, noen snøkrystaller på en gren eller hvorfor ikke en smeltende vanndråpe? For å få godt lys i bildet kan du bruke enten LED-lys eller ekstern blits i tilfelle det begynner å bli mørkt ute. Du kan også stille inn kameraets lysmåling til Matrix/Evaluative. Den innstillingen er bra fordi den måler lyset i hele bildet og prøver å reprodusere det, noe som er bra for snøfotografering når du vil ha så mye omfang i bildet som mulig. Les mer om lysmålingsmetoder her.


Til toppen av siden

7. Bruk polarisasjonsfiltre

Et polarisasjonsfilter er et must i fotovesken hvis du liker å ta vakre vinterbilder. Filteret gir deg mer kontrast og fargemetning i bildene, slik at du kan overeksponere det hvite landskapet direkte i kameraet uten å måtte redigere i etterkant. Eksperimenter ved å ta bilder med ulike grader av polarisering for å finne din favoritt. Les mer om polarisasjonsfilter her.

8. La kameraet ligge i vesken

Etter en vinterdag utendørs bør du tenke på å ikke utsette utstyret for rask oppvarming når du kommer hjem. La kameraet ligge sammen med annet utstyr i vesken i rundt 30-60 minutter, ellers er det fare for at det dannes fuktighet og tåke både i kameraet og på objektivene. Hvis du ikke har tålmodighet til å vente fordi du vil se på bildene fra fotograferingen, tar du ut minnekortet og legger deretter kameraet tilbake i posen.

9. Forbedre bildene i Photoshop

Når du kommer hjem fra fotoseansen kan du piffe opp bildene ved hjelp av for eksempel Photoshop. Det er mange triks for å få et allerede godt bilde til å se bedre ut, men vi anbefaler nivåverktøyet. Å bruke nivåer betyr at du forteller programmet hva som er svart og hva som er hvitt i bildet. For å komme til verktøyet, bruk hurtigtasten Ctrl+L på Windows eller Kommando+L på Mac. Bruk den hvite pipetten på det hviteste området av bildet og deretter fikser verktøyet hvitbalansen slik at den blir mer nøyaktig. Hvis du ikke er fornøyd med resultatet, klikker du bare på et nytt punkt. Hvis du vil sette bildets svart, gjør det samme med den svarte pipetten.

Foto: Mikael Järnåsen og Martina Kallin

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

11
jan

Fotografere frosne såpebobler om vinteren

Såpebobler som fryser til is i kuldegrader er et virkelig fascinerende syn, og det er morsomt å fange det på bilder og video. De vakre mønstrene som dannes når såpeboblen forvandles til is er som ren magi og gir unike bilder. Her hjelper vi deg med den beste oppskriften for å lykkes med å fryse såpebobler og hvordan du fotograferer resultatet på best mulig måte.

Les mer

18
sep

Fotografere nordlys

Vil du ta bilder av nordlyset og fange det spektakulære skuet som Aurora Borealis gir? Nordlyset er et nesten magisk lysspill under kalde vinternetter som mange drømmer om å fange på bilde, og det trenger ikke å være vanskelig heller. Du kan bruke både systemkamera eller mobiltelefon til å fotografere nordlyset. I noen tilfeller kan det være vanskelig å se nordlyset med det blotte øye, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaper fanger lysspillet bedre, så ta bilder selv om det kan være vanskelig å se. Her har vi samlet alle våre tips til hvordan du forbereder deg til å fange magien på bilde, uansett om du fotograferer med kamera eller mobiltelefon.

Les mer

22
jan

Eksponeringskompensasjon

Kameraets eksponeringskompensasjon er en enkel måte å gjøre bildet lysere eller mørkere på før du tar bildet. Den korrigerer effektivt kameraets lysmåling, som blir snytt under visse lysforhold, men kan også være en måte å oppnå en bestemt effekt eller følelse i bildet på. Her går vi gjennom hva eksponeringskompensasjon er og hvordan du kan bruke den for å få bedre bilder.

Les mer

Scandinavian Photo

03.01.2023

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen