Fotografere frosne såpebobler om vinteren

Såpebobler som fryser til is i kuldegrader er et virkelig fascinerende syn, og det er morsomt å fange det på bilder og video. De vakre mønstrene som dannes når såpeboblen forvandles til is er som ren magi og gir unike bilder. Her hjelper vi deg med den beste oppskriften for å lykkes med å fryse såpebobler og hvordan du fotograferer resultatet på best mulig måte.

Å fryse såpebobler krever litt tålmodighet, men blir vakre bilder

Innhold

5 faktorer for å lykkes med å fryse såpebobler

 1. Såpeblandingen
  Bare det å bruke såpevann kan fungere, men det er stor risiko for at boblene bare sprekker. Med en blanding som inneholder glyserin får du mer holdbare såpebobler. Se oppskrift nedenfor.
 2. Temperaturen
  For å lykkes med å fryse boblene, kreves det minusgrader, under -6°C.
 3. Vinden
  Det må være så vindstille som mulig. Du kan også prøve å finne en plass i le.
 4. Overflaten
  En kaldere overflate gjør det lettere for boblen å feste seg og fryse, så snø er perfekt. Det gir også en fin bakgrunn for bildet ditt.
 5. Lyset
  For å få fine bilder der såpeboblens struktur fremheves er lyset viktig, i skygge og overskyet vær forsvinner detaljene. Hvis lyset faller på skrå bakfra slik at du ikke fotograferer direkte på lyskilden, vil det vakre mønsteret komme tydelig frem i bildene dine.
Sørg for god belysning for å se det fine mønsteret når såpeboblen fryser

Oppskrift på holdbare såpebobler

Med denne oppskriften får du en holdbar blanding som også gir fin krystallisering. Bland i en beholder med tett lokk og du kan lagre det til senere.

 • 35 ml oppvaskmiddel
 • 35 ml glyserin (Glyserol er tilgjengelig på apoteket)
 • 2 ss granulert sukker
 • 200 ml varmt vann

Du trenger også

 • Sugerør å blåse og plassere såpeboblene
 • -6°C eller kaldere
 • Mest mulig vindstille, eller et sted i le
 • En slags lyskilde – solen eller belysning
 • Stativ eller en overflate å plassere kameraet på mens du blåser boblene
 • Tålmodighet

Slik gjør du det

Bland oppvaskmiddel, glyserin, sukker og vann sammen og prøv å ikke skumme for mye. For å lykkes med å fryse boblene kreves frysetemperaturer, ned under -6°C og at det er så vindstille som mulig. Du kan også prøve å finne en plass i le.

Hvis du har sett videoer på sosiale medier av folk som fryser såpebobler, kan det se lett ut, men forvent at det tar noen forsøk før du lykkes. Jo kaldere, jo raskere fryser boblene, men fremfor alt er det vinden som ødelegger mest. En såpeboble er ekstremt følsom for vind og alt som skal til er et lite drag og den sprekker før den stivner.

Derfor må du finne en plass helt i le eller velge et senere tidspunkt på dagen når vinden har stilnet. Bare fantasien setter grenser, så det kan være alt fra å bygge en snøbanke til å finne et kaldt uthus eller uteplass og strø snø på et bord. Under optimale forhold uten vind er det imidlertid ren fryd å se iskrystallene danse over såpeboblen.

Uansett hvor du velger å fotografere, trenger du et sugerør for å plassere boblene dine. For å ha kontroll, plasserer du ganske enkelt boblen med et sugerør på en kald overflate – kanskje på et snødekket bord eller rekkverk, en frostklar gren eller på bakken. Vil du i tillegg fotografere eller filme frysingen, gjør det det lettere når du selv bestemmer hvor boblen havner og kan stå klar med kameraet. Da kan du også velge et sted hvor lyset er riktig og bakgrunnen er slik du vil ha den.

Dypp sugerøret i blandingen (du trenger ikke suge opp noen blanding) og blås forsiktig en boble foran kameraet på den valgte overflaten. Da er det bare å la kulden gjøre sitt. Jo kaldere det er, jo raskere går det.

Timelapse-video


Til toppen av siden

Tips for fotografering og filming av såpebobler

Som nevnt ovenfor har du her muligheten til å bestemme selv hvor du vil plassere såpeboblene og kan velge etter lys og bakgrunn. Jo lenger det er til bakgrunnen fra såpeboblen din, jo mer bakgrunnsuskarphet vil du få, selv om du ikke bruker stor blenderåpning. Les mer om blenderen her

Lyset er viktig for å fremheve strukturen ettersom iskrystallene vokser over boblen. Prøv å plassere boblen med sollys i bakgrunnen. Faller lyset skrått bakfra eller skrått ovenfra slik at du ikke fotograferer direkte mot solen, vil det vakre mønsteret komme tydelig frem i bildene dine.

Lamper og belysning fungerer også som lyskilde. I videoen over fikk julelysene lyse opp boblen, så her er det rom for kreativitet. Hvorfor ikke la et RGB-lysrør farge lyset på såpeboblene dine?

Begynn å ta bilder med en gang boblen begynner å fryse – da er mønstrene som regel synlige på sitt beste og skaper en fin kontrast mot den blanke overflaten som ennå ikke har frosset.

Stativ eller frihånd?

For fotografering av frosne såpebobler er det greit å bruke kameraet på frihånd, da kan du prøve forskjellige vinkler og komposisjoner. Du må imidlertid legge fra deg kameraet for hver boble du blåser, så ha en vannavstøtende pute eller et håndkle å sette kameraet på.

Med kameraet på stativ har du hendene fri når du blåser boblene, men må være mer forsiktig med plassering av såpeboblen. Deretter kan du sette opp kameraet og fokusere der du planlegger å plassere boblen, og justere når du får en god boble.

Kamerainnstillinger

 • Still inn kameraet til så lav ISO som mulig
 • Stor blenderåpning gir kortere dybdeskarphet, men en liten blenderåpning kan få solens refleksjon i boblen til å skinne som en stjerne
 • Vær nøye med fokus, så du får den på siden av såpeboblen nærmest kameraet og ikke ved et uhell tar bilde gjennom boblen på den andre siden. Velg manuell eller autofokus etter hva du liker å jobbe med
Å fryse såpebobler og ta bilder er gøy
Vi gir deg råd om hvordan du fryser såpebobler og fanger de på bilde
Frysing av såpebobler om vinteren er et morsomt fotomotiv som krever litt tålmodighet. Foto: Martina Kallin

Film når såpeboblen fryser

Hvis du i stedet skal filme prosessen, må du starte opptaket før du blåser boblen, for å få med alt fra starten. Sett kameraet på stativet og plasser boblen foran kameraet. Det er også vanskelig å vite hvilken boble som varer og ikke, så film heller litt for mye og du kan kutte ut mislykkede forsøk etterpå.

Hvor kaldt det er og dermed hvor raskt boblen fryser avgjør om du kan filme i sanntid eller bør bruke timelapse. Ved tilstrekkelig lave temperaturer fryser såpeboblen så raskt at sanntid er tilstrekkelig.

Ikke stopp opptaket for raskt når boblen er frosset, men film noen ekstra sekunder, spesielt i timelapse-modus.

Behind the scene ved fotografering av frossen såpeboble
Å filme når såpeboblen fryser er ofte effektivt. Med et stativ med fleksible ben kan du være kreativ med plassering av kamera eller mobiltelefon. En paraply kan fungere som et vindfang.

Ting som er kjekt å ha når du fotograferer frosne såpebobler

Husk å kle deg skikkelig og hold fingrene varme. Se alle våre fotohansker som både varmer og lar deg få tilgang til kameraets knapper. Kulden gjør at batteriene lades ut raskere, så sørg for å lade dine kamerabatterier og ha et ekstra batteri og f.eks en powerbank til mobilen.

Lykke til og tagg oss gjerne i bildene dine på sosiale medier! Følg @scandinavianphoto på Instagram og tagg #scandinavianphoto_no for en sjanse til å bli repostet i feeden vår.

Til toppen av siden


Nøl ikke med å ta kontakt med oss om du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og programvare for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, 21659840 eller ved å besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av våre nyhets- og kunnskapssider der du finner mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg å skape enda bedre bilder og videoer. Lykke til!


Mer kunnskap


Scandinavian Photo

11.01.2023

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på ny teknologi! I vårt nyhetsbrev gir vi deg eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende merker i bransjen og massevis av inspirasjon. Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev godtar du at dine personopplysninger vil bli behandlet i henhold til våre retningslinjer for personvern.