Fotografere frosne såpebobler om vinteren

Såpebobler som fryser til is i kuldegrader er et virkelig fascinerende syn, og det er morsomt å fange det på bilder og video. De vakre mønstrene som dannes når såpeboblen forvandles til is er som ren magi og gir unike bilder. Her hjelper vi deg med den beste oppskriften for å lykkes med å fryse såpebobler og hvordan du fotograferer resultatet på best mulig måte.

Å fryse såpebobler krever litt tålmodighet, men blir vakre bilder

Innhold

5 faktorer for å lykkes med å fryse såpebobler

Oppskrift på holdbare såpebobler

Med denne oppskriften får du en holdbar blanding som også gir fin krystallisering. Bland i en beholder med tett lokk og du kan lagre det til senere.

 • 1 ss oppvaskmiddel
 • 1 ss glyserin (Glyserol er tilgjengelig på apoteket)
 • 1 ss granulert sukker
 • 1 dl varmt vann

Du trenger også

 • Sugerør å blåse og plassere såpeboblene
 • -6°C eller kaldere
 • Mest mulig vindstille, eller et sted i le
 • En slags lyskilde – solen eller belysning
 • Stativ eller en overflate å plassere kameraet på mens du blåser boblene
 • Tålmodighet

Slik gjør du det

Derfor må du finne en plass helt i le eller velge et senere tidspunkt på dagen når vinden har stilnet. Bare fantasien setter grenser, så det kan være alt fra å bygge en snøbanke til å finne et kaldt uthus eller uteplass og strø snø på et bord. Under optimale forhold uten vind er det imidlertid ren fryd å se iskrystallene danse over såpeboblen.

Vent gjerne til solnedgang med å fryse såpebobler. Den sene vintersolen gir et mykt og vakkert lys til de frosne boblene. Dessuten har vinden ofte løyet litt utover ettermiddagen og kvelden. Foto: Martina Kallin

Uansett hvor du velger å fotografere, trenger du et sugerør for å plassere boblene dine. For å ha kontroll, plasserer du ganske enkelt boblen med et sugerør på en kald overflate – kanskje på et snødekket bord eller rekkverk, en frostklar gren eller på bakken. Vil du i tillegg fotografere eller filme frysingen, gjør det det lettere når du selv bestemmer hvor boblen havner og kan stå klar med kameraet. Da kan du også velge et sted hvor lyset er riktig og bakgrunnen er slik du vil ha den.

Dypp sugerøret i blandingen (du trenger ikke suge opp noen blanding) og blås forsiktig en boble foran kameraet på den valgte overflaten. Da er det bare å la kulden gjøre sitt. Jo kaldere det er, jo raskere går det.

Timelapse-video


Til toppen av siden

Tips for fotografering og filming av såpebobler

Som nevnt ovenfor har du her muligheten til å bestemme selv hvor du vil plassere såpeboblene og kan velge etter lys og bakgrunn. Jo lenger det er til bakgrunnen fra såpeboblen din, jo mer bakgrunnsuskarphet vil du få, selv om du ikke bruker stor blenderåpning. Les mer om blenderen her

Lyset er viktig for å fremheve strukturen ettersom iskrystallene vokser over boblen. Prøv å plassere boblen med sollys i bakgrunnen. Faller lyset skrått bakfra eller skrått ovenfra slik at du ikke fotograferer direkte mot solen, vil det vakre mønsteret komme tydelig frem i bildene dine.

Lamper og belysning fungerer også som lyskilde. I videoen over fikk julelysene lyse opp boblen, så her er det rom for kreativitet. Hvorfor ikke la et RGB-lysrør farge lyset på såpeboblene dine?

Begynn å ta bilder med en gang boblen begynner å fryse – da er mønstrene som regel synlige på sitt beste og skaper en fin kontrast mot den blanke overflaten som ennå ikke har frosset.

Stativ eller frihånd?

For fotografering av frosne såpebobler er det greit å bruke kameraet på frihånd, da kan du prøve forskjellige vinkler og komposisjoner. Du må imidlertid legge fra deg kameraet for hver boble du blåser, så ha en vannavstøtende pute eller et håndkle å sette kameraet på.

Med kameraet på stativ har du hendene fri når du blåser boblene, men må være mer forsiktig med plassering av såpeboblen. Deretter kan du sette opp kameraet og fokusere der du planlegger å plassere boblen, og justere når du får en god boble.

Kamerainnstillinger

 • Still inn kameraet til så lav ISO som mulig
 • Stor blenderåpning gir kortere dybdeskarphet, men en liten blenderåpning kan få solens refleksjon i boblen til å skinne som en stjerne
 • Vær nøye med fokus, så du får den på siden av såpeboblen nærmest kameraet og ikke ved et uhell tar bilde gjennom boblen på den andre siden. Velg manuell eller autofokus etter hva du liker å jobbe med
Å fryse såpebobler om vinteren er en morsom fotomulighet som krever litt tålmodighet. Husk å plassere kameraet på samme nivå som boblen, slik at iskrystallene kommer tydelig frem. Foto: Martina Kallin

Film når såpeboblen fryser

Hvis du i stedet skal filme prosessen, må du starte opptaket før du blåser boblen, for å få med alt fra starten. Sett kameraet på stativet og plasser boblen foran kameraet. Det er også vanskelig å vite hvilken boble som varer og ikke, så film heller litt for mye og du kan kutte ut mislykkede forsøk etterpå.

Hvor kaldt det er og dermed hvor raskt boblen fryser avgjør om du kan filme i sanntid eller bør bruke timelapse. Ved tilstrekkelig lave temperaturer fryser såpeboblen så raskt at sanntid er tilstrekkelig.

Ikke stopp opptaket for raskt når boblen er frosset, men film noen ekstra sekunder, spesielt i timelapse-modus.

Behind the scene ved fotografering av frossen såpeboble
Å filme når såpeboblen fryser er ofte effektivt. Med et stativ med fleksible ben kan du være kreativ med plassering av kamera eller mobiltelefon. En paraply kan fungere som et vindfang.

Ting som er kjekt å ha når du fotograferer frosne såpebobler

Husk å kle deg skikkelig og hold fingrene varme. Se alle våre fotohansker som både varmer og lar deg få tilgang til kameraets knapper. Kulden gjør at batteriene lades ut raskere, så sørg for å lade dine kamerabatterier og ha et ekstra batteri og f.eks en powerbank til mobilen.

Lykke til og tagg oss gjerne i bildene dine på sosiale medier! Følg @scandinavianphoto på Instagram og tagg #scandinavianphoto_no for en sjanse til å bli repostet i feeden vår.

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

20
jan

Bokeh og dybdeskarphet

Vil du få uskarp bakgrunn i bildene dine? Å gjøre bakgrunnen i bildene uskarp ved å benytte seg av kort dybdeskarphet er en effektiv måte å skape et mer profesjonelt preg på for eksempel portretter av både mennesker og dyr i tillegg til at det kan brukes i flere andre sammenhenger. Et annet ord for uskarp bakgrunn er "bokeh", som brukes for å beskrive kvaliteten og karakteren til uskarpheten. Lær mer om dybdeskarphet og bokeh her.

Les mer

3
jan

Fotografere snø

Når vinteren kommer og snøen begynner å falle ønsker mange å ta frem kameraet og gå ut og fotografere det vakre hvite landskapet. Men har du noen gang opplevd at bildene dine ikke blir så snøhvite som de faktisk var i virkeligheten da du fotograferte dem? Her har vi samlet tips til hva du kan tenke på for å gjøre vinterfotograferingen så bra som mulig – med alt fra forberedelser til fototeknikker.

Les mer

23
nov

Lær deg mer om makrofotografering

Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.

Les mer

18
sep

Fotografere nordlys

Vil du ta bilder av nordlyset og fange det spektakulære skuet som Aurora Borealis gir? Nordlyset er et nesten magisk lysspill under kalde vinternetter som mange drømmer om å fange på bilde, og det trenger ikke å være vanskelig heller. Du kan bruke både systemkamera eller mobiltelefon til å fotografere nordlyset. I noen tilfeller kan det være vanskelig å se nordlyset med det blotte øye, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaper fanger lysspillet bedre, så ta bilder selv om det kan være vanskelig å se. Her har vi samlet alle våre tips til hvordan du forbereder deg til å fange magien på bilde, uansett om du fotograferer med kamera eller mobiltelefon.

Les mer

22
jan

Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderåpningen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen, eller hullet, sitter i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderåpningen også dybdeskarpheten i bildet.

Les mer

22
jan

Fotografere fyrverkeri

Hvilke innstillinger er de beste for å fotografere fyrverkeri? Trenker man virkelig stativ for å få fine bilder? Vi har samlet de beste fototipsene for å få gode bilder av fyrverkeri.

Les mer

Scandinavian Photo

11.01.2023

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen