Fotografere snø

Med vinteren liggende foran oss er det på tide å forberede seg til å ta frem kameraet og fotografere det vakre, hvite snølandskapet som kommer når snøen daler ned. Men, har du noen gang opplevd at bildene dine ikke blir fullt så snøhvite som det faktisk var i virkeligheten når du fotograferte det? Det er veldig lett at man kommer hjem med enten for lyse eller grålige bilder. Her kommer noen enkle tips til å tenke på før du begir deg ut i vinterlandskapet.

Isigt landskap vid vättern

Sørg for å ha hvitbalansen rett

Som alltid når du fotograferer er det viktig å ha rett hvitbalanse på kameraet. Du kan lese mer om hvitbalanse og hva den gjør i vår fotoskole om hvitbalanse

Eksponeringskompensasjon

Noe man ofte glemmer når man er ute er å benytte seg av + / - i eksponeringskompensasjon. Det er en enkel måte å lyse opp bildet sitt på, slik at snøen blir hvitere. Les mer om eksponeringskompensasjon.

Bilder på snö med olika inställningar för exponeringskompensation
Med ulike innstilinger på eksponeringskompensasjonen kan du få det resultatet du er ute etter.

Exponeringskompensation på Canon och Nikon
Eksponeringskompensasjon på Canon og Nikon

Sett kameraet på Matris/evaluerende lysmåling

Ettersom du vil ha med så mye område i bildet området i bildet er det bra at du setter på lystmålingen Matris/Evaluerende. Den måler lyset i hele bilder, og forsøker å gjengi det. Du kan lese mer om lymålingsmetoder her.

Snöiga träd
Fotografert med Matris/Evaluerande lysmåling, eksponeringskompensasjon +0.3 trinn

Redigere snøbilder i Photoshop

Når du har kommet hjem fra vinterturen din finnes det et enkelt knep du kan gjøre i Photoshop for å forbedre bildene dine.

Bruk verktøyet Levels (nivåer)

Levels er et mer eller mindre magisk verktøy i Photoshop som kan få dine grå bilder til å virkelig poppe frem. I Levels stiller du inn for Photoshop hva som er hvitt, og hva som er svart. Her bruker jeg Photoshop Elements 9.

Hur du hittar levels

Ved å bruke kortkommando Ctrl+L eller Cmd + L kommer du direkte til verktøyet Levels (eller nivåer på norsk).

Levels

Klikk på den hvite pipetten, og klikk så på det hviteste stedet du har i bildet ditt. Levels stiller da om hvitbalansen på bildet ditt, slik at det blir mer korrekt. Dersom du også vil stille inn sortpunktet i bildet gjør du det samme med sort pipette.

Resultatet blir veldig rent og fresht.

Snöigt träd med olika inställningar på levels
Med levels får du enkelt vekk den grå hinnen du har på bildene dine.

La kameraet sakte tine

Når du har kommet inn fra vinterturen din, la kameraet ligge igjen i vesken i ca 30-60 minutter. Tar du opp kameraet fra vesken med en gang er det en stor risiko for at du får dugg både inne i kameraet og på objektivene. Så la det ligge igjen i vesken og sakte tine opp og tilpasse seg romtemperatur.


Scandinavian Photo

22.01.2019

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.