Tips og råd til dine reisebilder!

Ute på reisefot er et tidspunkt mange av oss finner frem kameraet. Nye destinasjoner betyr nye motiver, og ferie betyr mer tid til å jage motiver eller forevige minner en vil huske. Å fotografere på reise handler mye om å være klar med kameraet i det motivet dukker opp. I tillegg handler det om å få med seg detaljer.

Ingeborg Lindseth driver Hamaca Reise, en reiseblogg Ingeborg titt og ofte deler bilder og tips fra sine reiser verden rundt. Ingeborg har, sammen med Desirée Skalle, som driver reisebloggen Desirée Travels, delt sine beste tips til hvordan du kan finne nye motiver på din neste reise. Følg med!

Å fotografere mennesker

En måte å dokumentere ulike land og deres kulturer er å ta bilder av menneskene som bor der. Men å fotografere mennesker kan i blant være vanskelig, og ikke alle vil være med på bilder.

- For det første kan det være utfordrende med mennesker sier Ingeborg. - Ikke alle har lyst til å være med på bildene dine. I Marokko har jeg erfart at mange mennesker kan være veldig skeptiske til kameraer. Flere ganger opplevde jeg at mennesker stoppet opp, og gikk rundt meg om de oppdaget at jeg hadde kameraet oppe. Andre så kameraet, og dekket til ansiktet sitt. Selv om dette var i offentlige områder med mange mennesker gjør jo dette at den ene personen som gjør dette kan ødelegge motivet dit. Dessuten er det jo ikke noe stas å fotografere noen som åpenbart ikke ønsker det.

2014-03-29_0001.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

Men hvordan går man egentlig frem for å få tatt bilder av fremmede, uten å føle seg som en invaderende paparazzi? Ingeborg vet råd:

- Det enkle er ofte det beste! Med et stort smil og et høflig spørsmål er i grunn det verste du kan få et nei. De fleste synes bare det er veldig koselig å bli spurt. Og snakker man ikke samme språk kommer en lang vei ved å vise frem kameraet, smile stort og bruke kroppsspråk.

Chile-Atacama_034-1024x683.jpgFoto: Desirée Skalle

Det å skulle gå bort til en fremmed for å spørre om å ta et bilde er nok utenfor komfortsonen til mange. Heldigvis har jentene også tips for dette.

– Oppsøk gjerne lokale markeder, der vrimler det ofte av folk, og det er mye å se på. Gå for eksempel bort og se på hva folk driver med, forsøk å møte blikket til den du vil fotografere, og ta bilde mens personen holder på med noe, foreslår Ingeborg. Enkelte land og områder vil du antagelig oppleve at det er lettere å komme i kontakt med lokalbefolkningen og få ja til forespørselen om å få ta bilde, enn i andre.

Begge jentene nevner Marokko som eksempel på land som kan være utfordrende, og Sri Lanka som et land der det er lett å få ja. På Sri Lanka mener Desirée at hun ble mottatt med glede da hun spurte om hun fikk fotografere, noe Ingeborg er rask med å bekrefte. Mange synes det er morsomt å bli fotografert, og også å få se bildene bakpå skjermen etterpå.

Morocco-Marrakech_032-1024x683.jpgFoto: Desirée Skalle

Fotografere bymiljøer og historiske bygninger,

Selvfølgelig er det ikke bare mennesker en vil fotografere på reisefot. Også hendelser eller flotte steder er motiver vi klør i fingrene etter å forevige. Det er dog ikke alle steder som er like lette å få fotografere. – Da jeg besøkte Albania i fjor kom jeg over en flott, liten kirke oppe i fjellene. Denne ville jeg gjerne forevige, sier Desirée.

Jeg tok opp kameraet, og beveget meg rolig rundt, og da dukket en brysk dame opp og sa jeg ikke fikk fotografere. Det var ingen mennesker der som ble forstyrret, og kameraet var både lydløst og uten blits. Da jeg spurte hvorfor jeg ikke kunne fotografere kirken fikk jeg beskjed om at jeg ikke måtte «bruke opp motivet».

DES0554.jpgFoto: Desirée Skalle

Det viste seg at de antok at dersom folk så bilde av kirken i sosiale medier ville de tenke at «jaja, nå har jeg sett dét, så da trenger jeg jo ikke å reise dit», ler Desirée. Som eksempel på at dette var allmenn praksis nevnte guiden ved kirken at «du får jo ikke lov å fotografere om du besøker Louvre i Paris heller». Forvirringen var komplett da de fikk høre at jo, det får en faktisk lov til. – Det var tydelig at bruken av sosiale medier i forhold til markedsføring ikke var noe de var kjent med, sier Desirée, og trekker leende på skuldrene.

DSC00228-2.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

Andre steder er det derimot ikke det om du får lov til å fotografere som vil være avgjørende, men at du er klar med apparatet ved rett tidspunkt, og at du har utstyrt deg med litt tålmodighet.

– Et av de vanskeligste spørsmålene jeg får, etter å ha reist til mer enn 70 land, er hva favoritten er, sier Ingeborg. Sånn rent fotomessig må jeg dog nesten nevne lanternefestivalen i nord-Thailand. Vi ventet i flere timer på at det skulle begynne, men plutselig var det mange tusen lyslanterner som ble sluppet opp i nattehimmelen, og munker kledd i oransje stod rundt oss. Et fantastisk øyeblikk – og da var det bare å knipse løs det en var god for.

N23A1570.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

N23A0979.jpgFoto: Ingeborg Lindseth

Kort oppsummering av tipsene:

  • Vær smilende og imøtekommende. Spør gjerne folk om du får fotografere de. Det verste du får er nei, og da kan du jo heller bare spørre noen andre.
  • Får du et nei, respekter dette.

  • Oppsøk områder der folk gjør noe. Gjerne der hvor det er mye liv, for eksempel lokale markeder.

  • Vær klar med kameraet - ofte dukker motiver plutselig opp som kan bli perfekte øyeblikk!

IMG_3185-819x1024.jpgFoto: Desirée Skalle


Nøl ikke med å ta kontakt med oss om du vil ha hjelp til å finne rett utstyr og programvare for dine behov. Du når oss via info@scandinavianphoto.no, 21659840 eller ved å besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av våre inspirasjonssider der du finner mer inspirasjon og produkttips som hjelper deg å skape enda bedre bilder og videoer. Lykke til!


Desiree Skalle

02.07.2019

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.