Slik rengjører du kameraer og objektiver

Har du fått smuss på sensoren i kameraet ditt eller fettflekker på objektivet? Her gir vi råd og veiledning til hvordan du kan rengjøre kameraet selv og forhindre smuss og støv i kamerautstyret ditt. Vi har renseutstyr for kameraer, kamerasensorer, objektiver og kikkerter og tilbyr rensessett, rengjøringskluter i mikrofiber og blåsebelger, som er noe man absolutt bør ha i kameravesken. Hvis du ikke ønsker å rengjøre sensoren selv, kan du levere inn kameraet ditt for sensorrens hos oss – enten i butikkene våre eller ved å sende det inn. Ta vare på utstyret ditt og hold det i topp stand, så unngår du å få et bilde ødelagt av støv eller skitt.

Bruk en belg til å rengjøre kameraet og objektivet

Innhold

Hvordan rengjør jeg et kamera?

Her finner du all vår rengjøring for kameraer

Rengjøring av kamerasensor

Sensoren er den mest verdifulle delen av et systemkamera og det er dessverre vanlig at det kommer støv på sensoren. Fotograferer du relativt ofte vil du før eller siden få støv på sensoren – det gjør alle. Støv vises som svarte prikker på bildene dine, og varierer i synlighet avhengig av motivet. Noen ganger er det lett å "klone" dem ut i et bilderedigeringsprogram i etterkant hvis det bare er noen få prikker, men kameraet og tålmodigheten vil ha det bedre med en sensorrens i stedet.

Det du bør vurdere for å unngå rusk på sensoren er å ikke bytte objektiver i støvete omgivelser, hold alltid objektivfestet på kamerahuset vendt nedover og prøv å minimere tiden kameraet er uten objektiv eller kameradeksel like mye som du kan.

Hvordan vet jeg om sensoren trenger rengjøring?

Start med å ta et testbilde mot en jevn farget overflate – for eksempel en hvit vegg, bruk en liten blenderåpning (f/18-22) og still inn fokus til objektivets nærgrense. Husk å bruke lavest mulig ISO slik at du ikke forveksler ISO-støy med sensorsmuss. Det spiller ingen rolle hva lukkerhastigheten ender opp med, så lenge du retter kameraet mot den glatte overflaten. Last bildet inn i datamaskinen din, og øk deretter kontrasten på bildet slik at skitten blir tydelig og du får en god ide om hvor og hvor mye det er.

Husk at kameraet tar opp bildet opp-ned, skitt i øvre høyre hjørne er i nedre venstre hjørne hvis du ser inn i sensoren rett forfra og holder kameraet med bunnen ned.

Bild mot ljus vit bakgrund som avslöjar dammpartiklarna
Ta bilder av en hvit, flat overflate med liten blenderåpning, for eksempel f/22, for å fremheve støvpartiklene. Dette testbildet viser en veldig skitten sensor som virkelig trenger rengjøring. Vanligvis ser du bare noen få prikker.
Bild där sensorfläckar uppstår, sensorfläckar beror oftast på små dammpartiklar på kamerasensorn
På dette bildet kan du se prikker på himmelen, som er støv eller partikler på kameraets sensor. Når du ser dette, trenger kameraet en sensorrensing.

Hvordan rengjør jeg en kamerasensor?

Hvis du vil gjøre en rask rengjøring av sensoren, er det vanligvis nok å bare blåse sensoren ren med en blåsebelg mens du holder kameraet med sensor og åpningen nedover, slik at støvet forsvinner fra kameraet. Det er en rask måte å bli kvitt løse støvpartikler.

Hvis du har et speilløst systemkamera, ta av objektivet, hold kameraet med åpningen nedover og blås forsiktig inn i sensoren. Vær imidlertid forsiktig så du ikke riper eller berører sensoren med belgen! Hold også i plasttoppen på belgen for å unngå ulykker.

For systemkameraer med speil (DSLR/SLR) må du finne rensemodusen i kameraets meny etter at du har fjernet objektivet. Hvis du er usikker på hvor du finner den, les kameraets bruksanvisning. Rengjøringsmodus fører til at speilet og lukkeren foldes sammen, og avslører sensoren. Så snur du kameraet med åpningen nedover og blåser med en blåsebelg.

Blås rent kamerahuset med en blåsbälg – ett av de effektivaste rengöringsverktygen
Hold kameraet med bajonettfestet vendt ned for å la blåst støv falle ut av kameraet. Hold belgen i både gummien og i munnstykket for ekstra sikkerhet når du blåser rett inn i kameraet.

Hvis du fortsatt har prikker når du tar et prøveskudd og det ikke har hjulpet med belgen, så er det på tide å bruke et sensorrensesett, med spatler og spesialvæske. Merk at dette gjøres på eget ansvar og hvis du er usikker, anbefaler vi at du leverer inn kameraet for sensorrensing.

Her finner du vårt utvalg av sensorrengjøring.


Til toppen av siden

Lever inn kameraet for sensorrensing

Hvis du ikke er komfortabel med hvordan du gjør en sensorrengjøring, anbefaler vi at du sender kameraet til et autorisert verksted og lar profesjonelle teknikere gjøre rengjøringen for deg. Du er hjertelig velkommen til å besøke oss i en av våre butikker for å få levert inn kameraet ditt for sensorrens.

Pris for sensorrens

  • Kamera med fullformat- og mellomformatsensor: 850 kroner
  • Kamera med APS-C og Micro 4/3 sensor: 750 kroner

Viser det seg at kameraet ditt trenger mer rengjøring enn vi kan tilby, må vi sende det til et autorisert verksted. Det betyr at prisen kan endre seg. Vi sender aldri produktet ditt videre til et verksted uten din godkjenning.

Har du ikke mulighet til å besøke oss i butikk og ønsker å sende produktet ditt til oss for rengjøring? Kontakt vår kundeservice, så hjelper vi deg videre.


Til toppen av siden

Rengjøring av objektiver

Mikrofiberkluter er den absolutt enkleste måten å rengjøre glass og skjermer på. Sørg for at du alltid har minst én rengjøringsklut med deg i kameravesken eller jakkelommen når du går ut med kameraet. Et bilde kan så lett bli ødelagt ved å få litt vann eller skitt på frontlinsen.

Har du mye partikler som sand eller salt (fra tørket sjøvann), bør du blåse dette av med en belg før du begynner å tørke med klut eller klut. På denne måten minimeres risikoen for at du får en slags ripe på frontlinsen eller ødelegger belegget (belegget på glasset). Hvis skitten sitter godt fast, kan du fukte kluten med litt vann eller rengjøringsvæske.

Det vanligste problemet er at du får smuss, vann eller fett på glassflaten foran på objektivet (frontlinse eller filter), men de er heldigvis enkle å rengjøre med de riktige rengjøringsmidlene. Les mer nedenfor for hvordan du best rengjør objektivet for vann- eller fettflekker og få tips om egnede rengjøringsprodukter.

Vann og vanndråper

Vannsprut kan være ødeleggende for bildekvaliteten og dukker ofte opp i forbindelse med regn eller fotografering ved stormfulle strender og store fosser. Vanndråpene på frontlinsen bryter lyset og forårsaker defekter i bildet ditt. I verste fall begynner også dråpene å renne nedover glasset og skape striper som er vanskelige å redigere ut.

Landskapsbild där vattendroppar förstör bilden
En liten dråpe vann sprutet på frontlinsen rett før dette bildet ble tatt.

I våte omgivelser med høy risiko for vannsprut er det lurt å bruke solblender til enhver tid for å beskytte frontlinsen mot vann som kommer fra sidene, sammen med å bære kameraet med objektivet ned. Ha alltid linsedekselet på når kameraet ikke er i bruk. Tenk på komposisjonen din, fjern dekselet, ta bildet og sett på dekselet umiddelbart igjen for å unngå vannsprut så mye som mulig.

Den enkleste måten å bli kvitt vanndråper på er å blåse dem bort med en belg eller tørke av dem med en fin mikrofiberklut beregnet for optisk glass.

Fettflekker

Det er lett å få fettflekker på linsen, vanligvis i form av fingeravtrykk, men det kan skyldes solkrem, håndkrem eller gamle rengjøringskluter. Fettflekker er vanligvis synlige gjennom redusert kontrast og et "skimmer" rundt områder med høy kontrast. Dette er en effekt som er nesten umulig å redigere bort. Derfor er det spesielt viktig å holde frontlinsen ren for fett.

Det kan være vanskelig å se i kameradisplayet om det er flekker, spesielt hvis det er sol ute. I verste fall vil du ikke merke at du hadde en skitten frontlinse før du laster bildene inn i datamaskinen og ser bildene på en stor skjerm. Ta en ekstra titt på frontlinsen før du begynner å fotografere.

Bild som visar blommor och där fettfläckar har förstört delar av bilden
Det venstre bildet er tatt med en frontlinse som har fett på, mens det høyre er tatt med en ren linse.

For å fjerne fettflekker må du tilsette fettløsende væske. Sørg for å bruke linserensevæske eller våtservietter beregnet for fotografisk bruk når du rengjør objektivet. Disse er milde og tilpasset for ikke å skade belegget på objektivet. Nedenfor finner du rengjøring som passer godt for å fjerne fett fra objektivet eller filteret ditt.

UV-filter med vann- og smussavvisende belegg

Den beste beskyttelsen mot smuss, støv og fett på objektivet er et filter. Det er bedre at filteret blir skittent enn frontlinsen. Det finnes både filtre og objektivet med ulike typer belegg som hindrer smuss og gjør frontlinsen mye enklere å rengjøre.

Hvis du kjøper et filter og vet at du vil være i et regntungt miljø, er det absolutt verdt å investere i et filter med coating. Da vil vanndråpene legge seg som dråper og ikke renne nedover glasset. Dette gjør redigeringen din enklere ettersom det er lettere å fjerne noen få enkeltpunkter enn lange striper, i tilfelle du klarer å få tatt et raskt bilde før du har tørket bort dråpene.

Her finner du alle våre filtre.

Til toppen av siden


Ikke nøl med å ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40  eller info@scandinavianphoto.no. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Gå heller ikke glipp av å bli medlem i vårt community eller sjekk ut vår nyhets- og kunnskapsside der du finner lærerike innlegg og inspirasjon som hjelper deg å utvikle ditt kreative innhold.


Mer kunnskap

22
mai

Finn den riktige kikkerten for dine behov

En kikkert gir deg muligheten til å oppleve omgivelsene dine på en fantastisk måte. Det er en rekke ting du bør tenke på når du velger kikkert, avhengig av ditt bruksområde og dine behov – for eksempel er multikikkerter annerledes enn jakt- eller marinekikkerter. Her har vi samlet verdifull informasjon og våre beste tips slik at du kan finne en som passer deg!

Les mer

23
nov

Lær deg mer om makrofotografering

Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.

Les mer

18
okt

Filterguide – velg riktig filter til objektivet ditt

Hvorfor bør jeg bruke UV-filter på kameraet, og hvordan fungerer et polarisasjonsfilter? Hvordan fotograferer jeg med lange lukkertider når det er sol og lyst ute? Et kamerafilter er den viktigste investeringen du kan gjøre til objektivet ditt og gir deg også nye funksjoner og fotomuligheter. I denne filterguiden svarer vi på de vanligste spørsmålene om filtre og går gjennom de ulike filtertypene.

Les mer

7
okt

Objektivguide - slik velger du riktig objektiv basert på dine behov

Er det på tide med et nytt objektiv, men det er vanskelig å velge hvilket? Lurer du på hvilken brennvidde du trenger? Er du usikker på hvilken funksjon du skal se etter, eller lurer du på hvilke objektiver som passer for kameraet ditt? I vår komplette objektivguide hjelper vi deg med å sortere ut de ulike egenskapene og funksjonene som skiller ulike ojektiver, og hva du bør se etter for å få det beste objektivet for dine behov.

Les mer

22
jan

Å bruke analoge objektiver på digitalkameraer

Det er ikke helt uvanlig at man finner gamle objektiver på loppemarked, second hand-butikkereller gjemt og glemt i en skuff et sted. Gamle objektivre har ofte ikke den samme optiske ytelse som de nyproduserte modellene, derimot gjør den mekaniske kvaliteten og manuelle håndteringen at de er veldig gode å jobbe med. Defekter i form av litt mindre kontrast, interne reflekser og merkelig bakgrunnsuskarphet gir ofte en herlig følelse i bildene.

Les mer

22
jan

Våre beste tips til bedre naturbilder

Her gir vi deg fem konkrete tips for hvordan du kan ta bedre og mer interessante naturbilder. Ta også en titt på våre produkttips som kan hjelpe deg å få høyere kvalitet på din fotografering og dine bilder.

Les mer

Scandinavian Photo

22.01.2019

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK