Finn den riktige kikkerten for dine behov

En kikkert gir deg muligheten til å oppleve omgivelsene dine på en fantastisk måte. Det er en rekke ting du bør tenke på når du velger kikkert, avhengig av ditt bruksområde og dine behov – for eksempel er multikikkerter annerledes enn jakt- eller marinekikkerter. Her har vi samlet verdifull informasjon og våre beste tips slik at du kan finne en som passer deg!

Barn og kvinne smiler med kikkert

Innhold

Hvilken kikkert skal jeg velge?

For å finne en kikkert som passer for deg, er det noen få faktorer du må huske på. Det første du bør tenke på er hva du skal bruke kikkerten til. Trenger du en liten og kompakt kikkert som får plass i lommen fordi du skal bevege deg mye, eller vil du ha en mer stasjonær kikkert på stativ?

Neste trinn er å se hvilke spesifikasjoner som er viktige – trenger du mye forstørrelse for å kunne se objekter på veldig lange avstander eller er lysstyrken viktigst hvis du skal bruke kikkerten ved daggry og skumring?

Hvis du har et budsjett å vurdere, er det greit å huske på at kvaliteten varierer etter prisklasse. Kikkerter i lavere prisklasse produseres vanligvis i Kina, mens de i høyere prisklasse produseres i land som Japan, Tyskland eller Østerrike. Kikkerter med lavere pris kan oppleves som litt mykere, mens dyrere modeller gir en mer eksklusiv kvalitet og jevnere mekanikk.

Optikken til kikkerter i høyere prisklasse gir deg bedre skarphet over hele bildet og ikke bare i midten, som mange kikkerter i lavere prisklasse har. Kikkerter fra rundt 5 000 kroner har ofte ED-glass eller lignende, noe som gir deg mindre kromatisk aberrasjon. Lysstyrken stiger også automatisk med prislappen, noe som gjør at du kan se betydelig bedre under mørke forhold, selv om kikkerten har samme verdi på papiret.

Vi har kikkerter for nybegynnere, barn, jegeren, fugletitteren, eventyreren og alle i mellom. Se hele vårt utvalg av kikkerter.

Ulike typer kikkerter

Håndholdte kikkerter

En håndholdt kikkert er en binokulær kikkert for bruk med begge øyne, noe som anses som mer behagelig og praktisk av mange. Kikkertene er ofte små og bærbare og enkle å ha med seg i lommen. Velg mellom egenskaper som vanntett, gummiert chassis, ekstra kort nærgrense eller høykvalitets ED-glass.

Spottingscope

Et spottingscope er en form for monokulær med bare ett okular som brukes med ett øye. Spottingscopes består av et rør med et system av linser som gir høy grad av forstørrelse, og egner seg godt til natur og fugletitting. Kikkerter er ofte større og tyngre enn håndkikkerter og brukes derfor ofte sammen med stativ.

Teleskoper

 Et teleskop, eller stjernekikkert som de også kalles, er et optisk instrument som brukes til å se objekter på mye større avstand enn hva en monokulær kan se. Teleskoper bruker ett eller flere objektiver og ett eller flere okularer for å forstørre bildet av objektet og gi en forstørret visning. Teleskoper brukes til astronomi, vitenskapelige observasjoner og andre lignende formål.

Hva betyr tallene på kikkerten?

Forklarende bilde av tallene på kikkerten

Forstørrelsesgrad

Det første tallet i kikkertens modellnavn indikerer hvor mye større bildet i kikkerten vil være sammenlignet med hvis du ikke brukte kikkert. I bildeeksemplet ovenfor "Fokus Utforsk 8x42" betyr tallet 8 at objektet du ser på kan være opptil åtte ganger større. Det vil si at hvis du ser på et objekt 100 meter unna, vil du oppleve det som 12,5 meter unna.

Jo høyere forstørrelse av kikkerten din, jo nærmere og tydeligere ser du objektet. En ulempe med høy forstørrelse kan være at håndbevegelsene og ristingene dine også blir større, og dermed gir et mer rystende bilde. I disse tilfellene kan det være greit å supplere med stativ.

Hvilken forstørrelse bør jeg velge?

For en nybegynner eller hvis du er ute etter en kikkert som egner seg for flere bruksområder, som jakt eller teater, er en allroundkikkert et godt valg. En allroundkikkert har vanligvis en forstørrelse på 8x og regnes vanligvis som den ultimate dersom du ønsker å bruke kikkerten til flere forskjellige formål.

Hvis du vil vie deg til fugletitting, fungerer ofte en forstørrelse på 10x eller mer bra – da kan et stativ også komme godt med for å unngå risting. En lavere forstørrelse er bra hvis du vil bruke kikkerten et sted hvor det er mye bevegelse, for eksempel i en båt ute på sjøen.

Forstørrelse 6x-8x passer til

 • Natur og fugletitting
 • Reise og sightseeing
 • Sports- og kulturarrangementer
 • Jakt og skyting
 • Båtliv

Forstørrelsesgrad 10x og høyere passer til

 • Natur og fugletitting
 • Jakt og skyting
 • Astronomi
 • Overvåking

Objektivdiameter og lysstyrke

Det andre tallet i modellnavnet refererer til frontobjektivdiameteren til kikkerten i millimeter - hvis kikkerten din er 8x 42 , har den en objektivdiameter på 42 millimeter for hvert øye. Jo større objektivdiameter, jo mer lys slipper inn og jo høyere lysstyrke. Kikkerter med 8x42 vil vise et lysere bilde enn kikkerter med 8x32, som har en mindre objektivdiameter. Forstørrelsesgraden påvirker også lysstyrken, noe som gjør at kikkerter med 8x42 gir et lysere bilde enn kikkerter med 10x42, men du opplever objektet som større med sistnevnte.

En større objektivdiameter gir tyngre og større kikkerter. Hvis du planlegger å reise eller bære kikkerten ofte, er 8x32 et populært valg.

Hvilken objektivdiameter bør jeg velge?

Valget av objektivdiameter avhenger av bruksområdet og dine behov. Hvis du hovedsakelig bruker kikkerten på dagtid eller ved normale lysforhold, kan en objektivdiameter på 20-50 mm være passende. For observasjon under skumring eller dårlige lysforhold anbefales en objektivdiameter på minst 50 mm, helst opptil 100 mm.

Eksempel: To kikkerter merket 10x30 og 10x50 gir begge et godt og lyst bilde på dagtid under gode lysforhold, men 10x50-kikkerten vil håndtere skumring og dårligere lysforhold bedre.

Objektivdiameter for dagtid og normale lysforhold

 • 20-25 mm: Lett og kompakt kikkert
 • 30-40 mm: Allroundkikkert
 • 42-50 mm: Kikkert med større objektivdiameter som gir mer lys og lysstyrke.

Objektivdiameter for skumring og dårlige lysforhold

 • 50-60 mm: Kikkert med ekstra stor objektivdiameter som gir utmerket lysstyrke og høy kontrast.
 • 60-100 mm: Stor og tung kikkert med ekstra stor objektivdiameter som gir utmerket lysinntrengning og detaljrikdom.

Kikkerter for barn

Kikkerter for barn er generelt mindre og lettere enn for voksne, for å gjøre dem lettere å håndtere med mindre hender og øyne. Forstørrelsen er ofte lavere sammenlignet med kikkerter for voksne, da det kan være vanskelig for barn å holde kikkerten stille nok til å se gjennom en høyere forstørrelse.

Barnekikkerter er også designet for å være mer robuste og holdbare, slik at de tåler røff håndtering. De har også ofte et lekent og fargerikt design.

 

Kikkerter og briller

Personer som bruker briller kan synes det er vanskelig å bruke kikkerten problemfritt fordi kikkertokularene ikke kommer nærme nok øynene. Dette kan føre til at synsfeltet reduseres eller at man ikke kan se hele bildet i kikkerten. For å løse dette problemet finnes det kikkertmodeller som har justerbare øyemuskler eller uttrekkbare øyemuslinger som kan tilpasses brillebrukerens syn.

En annen faktor å vurdere er styrken på brillene, da dette kan påvirke synsfeltet og skarpheten i bildet sett gjennom kikkerten. Personer som bruker briller med progressive linser må kanskje justere kikkertinnstillingene for å få et skarpt og klart bilde.

Avslutningsvis er det mulig å bruke kikkert med briller, men det kan kreve litt justering og det er viktig å velge en kikkertmodell som passer brillebrukerens synsbehov.

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

15
mai

Ta bilder med mobilen – 8 enkle tips

Å ta profesjonelle bilder med mobilen trenger ikke å være vanskelig. Her har vi samlet noen tips for å få effektfulle og inspirerende bilder, som du raskt og enkelt kan dele på sosiale medier. Husk at de beste bildene kommer ved å øve, eksperimentere og fremfor alt ha det gøy!

Les mer

10
feb

Hvilket systemkamera bør jeg kjøpe?

Hva bør jeg tenke på som nybegynner før jeg kjøper et kamera? Hvilket systemkamera passer meg best og hvilke funksjoner er viktige? Uansett om du skal kjøpe ditt første systemkamera eller oppgradere til et nytt er det mange ting du bør tenke på. I vår kjøpsguide hjelper vi deg med svar på de vanligste spørsmålene og gjennomgår hva du bør tenke på for å finne det systemkameraet som passer deg best.

Les mer

16
jan

Stativguide – velg riktig kamerastativ

Har du begynt å tenke på et stativ til kameraet ditt? Kanskje du vil ta et bilde med lengre lukkertid eller du vil være med på gruppebildet selv – men hvilket stativ bør du kjøpe? Det finnes mange forskjellige typer stativer i forskjellige prisklasser og med forskjellige funksjoner. Vi hjelper deg med å finne det beste stativet for dine behov og forteller om alt du trenger å vite om kamerastativ.

Les mer

18
sep

Fotografere nordlys

Vil du ta bilder av nordlyset og fange det spektakulære skuet som Aurora Borealis gir? Nordlyset er et nesten magisk lysspill under kalde vinternetter som mange drømmer om å fange på bilde, og det trenger ikke å være vanskelig heller. Du kan bruke både systemkamera eller mobiltelefon til å fotografere nordlyset. I noen tilfeller kan det være vanskelig å se nordlyset med det blotte øye, men et kamera eller en mobiltelefon med gode ISO-egenskaper fanger lysspillet bedre, så ta bilder selv om det kan være vanskelig å se. Her har vi samlet alle våre tips til hvordan du forbereder deg til å fange magien på bilde, uansett om du fotograferer med kamera eller mobiltelefon.

Les mer

22
jan

Våre beste tips til bedre naturbilder

Her gir vi deg fem konkrete tips for hvordan du kan ta bedre og mer interessante naturbilder. Ta også en titt på våre produkttips som kan hjelpe deg å få høyere kvalitet på din fotografering og dine bilder.

Les mer

22
jan

Landskapsfotografering

Landskapsfotografering er trolig et av de mest populære fotografiområdene i Norden. Vår selvsagte nærhet til naturel med allemannsretten, friluftsdager og fjellturer sammen med et alltid skiftende vær og årstider, sammen med nærheten til interessante motiv og plasser har trolig gjort landskapsfotograferingen til en naturlig del for oss skandinaviske fotografer. Landskapsfotografering er også populært fordi du raskt får resultater, det finnes uendelig med variasjon i bildene, og det trenger ikke ta så lang tid for at du skal få fine bilder.

Les mer

Scandinavian Photo

22.05.2023

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen