Lær deg mer om astrofotografering

Stars1.jpg

Nyt de kalde dagene i året!

Mørk og klar nattehimmel er noe som astrofotografer og nordlysjegere lengter etter. Å fange stjernehimmelen på en kald og kald natt kan være blant det beste som finnes. Vi har samlet inn tips og produkter til de som ønsker å fotografere i løpet av den kaldere delen av året. Bli med oss ut og få inspirasjon til å finne lyset i de mørke månedene.

Forbered deg for fotografering

For at du skal kunne fotografere stjerner, trenger du tålmodighet, varme klær, riktig utstyr og gjerne noe varmt å drikke. For at stjernene skal bli skarpe, må du bruke et kamera med et lyssterkt vidvinkelobjektiv, et stabilt stativ og en ekstern utløser.

Reis ut av byen og lysforurensning

Lysforurensning gjør himmelen opplyst over byer og tettsteder, noe som gjør det vanskeligere for deg som fotograf å fange mange stjerner og detaljer. Ta en titt på Lightpollution map og se hvordan det ser ut i omgivelsene, reis til et sted som er mørkt slik at bildene ikke påvirkes av lysforurensning.

Finn en interessant forgrunn for å skape dybde i bildet

Stjernehimmelen er fantastisk, og noen ganger er det nok for at bildet blir bra, men hvis du vil prøve å løfte bildet og komposisjonen videre kan du prøve å bringe noe interessant i forgrunnen. Du kan til og med eksperimentere å lyse på forgrunnen med et LED-lampe for å "male" det med lys under eksponeringen

Jakten på nordlyset (Aurora Borealis)

Noe som mange drømmer om er å se og fotografere er nordlyset. Du kan faktisk oppleve nordlyset selv i de sørlige delene av landet, derfor er det bra hvis du begynner å lete etter når de kan oppstå. Det er mange verktøy du kan bruke til å finne denne informasjonen.

For å holde styr på når nordlyset kan vises på himmelen, anbefaler vi forskjellige nettsider som Aurora Service eller SpaceWeather Live. Der finner du rapporter, varsler og tips om hvor du finner nordlyset.

Bruk et stativ for å lykkes med bildene dine

Siden det ofte blir ganske lange eksponeringstider om kvelden eller natten, må kameraet helst stå stødig på et stativ. For å unngå kameraristing anbefales det å bruke en fjernkontroll, utløserknapp via en app, eller at du bruker den innebygde 5- eller 10 sekunders forsinkelsen. Dette er for å hindre at du legger til vibrasjoner når du trykker på utløserknappen som kan forårsake kameraristing. Slå også av bildestabilisatoren på kameraet og objektivet for å unngå at stabiliseringen kompenserer for risting som ikke eksisterer.

Fang lyset fra Melkeveien og stjernene i den

Det er en morsom faktor du må ta hensyn til når du fotograferer stjerner, og det er at jorden faktisk spinner raskere enn du kan forestille deg. For at stjernene skal bli prikker og ikke lange streker, må du bruke en formel for å beregne lukkerhastigheten, så får du heve ISO så høyt som mulig og bruke største mulig blenderåpning.

Lukkertidformel: 500 / (objektivets brennvidde x brennviddefaktor)

La oss ta et eksempel

Fotografering med et kamera med et 14 mm objektiv

  • Fullformat: 500 / 14mm = 35 sekunder 
  • APS-C: 500 / (1,5 x 14mm)
  • M4/3: 500 / (2 x 14mm)

Orker du ikke regne? Prøv deg fram!

Synes du dette er komplisert? Da kan du løse det ved å ta et testbilde og zoome inn på skjermen for å sikre at stjernene er skarpe. Hvis ikke, velg en raskere lukkertid – vanskeligere enn det trenger det ikke å være!

Lyssterke objektiver for fotografering i svakt lys

Når du tar bilder i svakt lys, trenger du et lyssterkt objektiv for å kunne samle så mye lys som mulig. Her er noen eksempler på objektiver med høy lysstyrke samt en Astro Tracker som lar deg ta veldig lange eksponeringer uten å få uklare stjerner.

Bonustips – still fokus som en proff

For å gjøre det enklere for deg å fokusere om natten, da det er beksvart og bare stjerner på himmelen, er det enklest å bruke manuell fokus. Et godt tips er å teste dette allerede når det er lyst ute fordi det er vanskeligere å gjøre om natten. Start med å stille manuell fokus på uendelig, ta et bilde og kontroller skarpheten. Det hender at absolutt skarphet ikke akkurat er på "streken" på objektivet, men like før eller etter. Se på avstandsskalaen på objektivet og legg merke til hvor det er skarpest. Ta et mobilbilde for å huske det, og bruk deretter denne kunnskapen om ditt eget utstyr ved neste nattfotografering.

Lad opp med batterier

Når du beveger deg ute og fotograferer i kulden, må du ta hensyn til at batteriene vil gå tomme raskere enn du kanskje er vant til. Derfor er det lurt om du tar med noen ekstra og helst en powerbank for å være helt sikker på at du ikke står der uten strøm i kameraet.

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!

Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.