Våre beste tips til bedre naturbilder

Her gir vi deg fem konkrete tips for hvordan du kan ta bedre og mer interessante naturbilder. Ta også en titt på våre produkttips som kan hjelpe deg å få høyere kvalitet på din fotografering og dine bilder.

Fem tips til bedre naturbilder

Nu er det tid for praktiske og grunnleggende tips for å kunne få til interessante naturbilder.

Ta tiden til å utforske nye steder

På samme måte som det er enkelt å dra tilbake til steder du tidligere har besøkt er det også like viktig å våge og ta seg tid til å utforske nye steder. Pass på å undersøke og utforske midt på dagen da du har god tid og lyset (som regel) enda ikke er så tiltalende. På denne måten trenger du ikke å stresse når lyset blir bra, og heller ikke sette deg fast i mørket på et sted du ikke er kjent. Ta med et kompass (finnes ofte på mobiltelefonen) for å finne ut ca hvor solen går opp og ned, så vet du ca hvor du skal plassere deg i forhold til motivet du har sett deg ut. Dersom du har vanskelig for å holde orden på det, så tenk sånn her på det "Solen er som et slips: det går ned i vest".  Dog er det en sannhet med modifikasjoner her i nord. I vinterhalvåret går solen mer ned i syd-vest, og på sommeren nord-vest.

1.1.jpg

Høst i Västergötland.

Når du skal fotografere i direkte sollys anbefaler vi ND-filter som reduserer lysinnslippet og gir deg større muligheter til å for eksempel ha lengre lukkertider og høyere blenderverdi. Alt etter hvor mye lys du ønsker å redusere fins det ulike filter som graderes i blendertrinn. Et filter med 5 trinn innebærer at det reduserer lysinnslippet med 5 blendertrinn. Et stativ er også anbefalt for å kunne plassere kameraet akkurat der du vil ha det og kunne fotografere med lange lukkertider.

Fotografer i forbindelse med dårlig vær

Etter regnet kommer solskinn, og mellom dise får du et utrolig farge- og lysspill. Rett før og rett etter regn er mine absolutte favorittidspunkter å fotografer. Et sted jeg ofte drar tilbake til er Vätterstranden  i Jönköping, der det etter et kraftig regnvær er helt tomt for folk og sanden kan være helt urørt. Himmelen blir selvfølgelig mye mer dramatisk, og lyset får en mer interessant karakter enn i "flatt dagslys".

2.5.jpg

Etter et rengskyll på Vätterstranden, Jönköping.

I dårliger vær er det lurt å ha kontroll på om ditt kamerahus og objektiv er værtettede. Ellers kan det være klokt å investere i et regntrekk som beskytter utstyret ditt. Dessuten er det viktig å ha en tett kameraveske som beskytter dersom regnet kommer.

Den gyldne time og blå-timen

For naturfotografering finnes det to tidspunkt på dagen som er de mest interessante. I forbindelse med soloppgang og solnedgang kan du få et utrolig fint lys som ikke går an å gjenskape på noen måte. Den gyldne timen er timen når solen ligger rett ved horisonten, og den blå timen er når solen er akkurat nedenfor horisonten, enten før den kommer opp eller etter den forsinner ned bak. Sørg for å utnytte dette lyset så langt det lar seg gjøre. Vær på plass alt før dette skjer, og bli en stund etterpå. Dersom du er på ferie ved sydlige breddegrader bør du være forberedt på at solen forsvinner veldig raskt, og da er planleggingen enda viktigere.

3.1.jpg

Høsttur i Västergötland.

Å sitte og vente på en soloppgang eller solnedgang kan være riktig så magisk. Se til å ha med deg noe å sitte på. Jupios seattex 45 er en utrolig praktisk sammenleggbar krakk som du enkelt kan ta med deg overalt. Glem heller ikke ekstra batterier, for å sitte og vente for siden innse at batteriet ikke holder er ikke en artig følelse. Så bunkte opp med ekstra batterier så slipper du å oppleve det.

Stående og liggende bilder

Natur og landskap er ofte forbundet med liggende bilder fra begrepet "landskap- og portrettmodus". Natur og landskapsbilder gjør seg like bra i stående format, spesielt i dag når mange bilder presenteres på telefoner med stående skjerm, eller publiseres på plattformer som Instagram. Dersom du ikke har med deg zoomobjektiv kan du enkelt lage et panoramabilde av tre til fire stående bilder for å få et landskapsbilder. Dette gir som bonus ekstra god oppløsning, men krever at scenen er relativt stille.

4.1.jpg

Naturreservatet Dumme mosse, Jönköping

For å få med så mye som mulig i bildet behøver man et objektiv med vid brennfidde. Her er eksempler på objektiver som har akkurat dette. Et tips er å investere i gode objektiver, for det sitter mye av bildekvaliteten!

Stort og smått

Både det store og det lille er interessant i naturen. Fjell og storslagne landskap er et naturlig innslag i naturfotografering, men det er ikke alle som har den luksusen at de har tilgang til en stor fjellkjede i bakgården, og da er det ekstra viktig å huske på det lille. Å søke etter små motiver akkurat ved huset ditt, eller på en ettermiddagstur kan gi overrraskende resultater. Fjell og store landskap trenger heller ikke være synonymt med vidvinkelobjektiv. Normalzoom og teleobjektiv egner seg også godt til landskapsbilder, da du kan få utsnitt av scener som ikke er mulig med vidvinkelobjektiv.

5.2.jpg

Flue dekket av pollen. Bankeryd, Småland.

For å fotografere objekter nærme kreves det spesielle objektiver elle tilbehør. Du kan for eksempel benytte deg av et makroobjektiv eller noe som kalles for mellomringer. Med mellomringer kan du enkelt øke nærgrensen på dine nåværende objektiver ved å montere de mellom objektivet og kamerahuset. Resultatet blir at du kan fotografere på betydelig nærmere objekt. Ulempen er at du taper mye lys, hvilket i sin tur påvirker detaljene og kvaliteten i bildet. For å sikre det er dete som regel alltid best å kjøpe et dedikert makroobjektiv.

Alla bilder er tatt av Patrick Cole

Til toppen av siden


Ikke nøl med å kontakte oss hvis du vil ha hjelp til å finne riktig utstyr for dine behov. Du er hjertelig velkommen til å kontakte våre eksperter for rådgivning, support og kjøpshjelp på 21 65 98 40 eller via vårt kontaktskjema. Du kan også besøke oss i vår butikk i Oslo. Sjekk ut alle produktnyheter og lærerike kunnskapsinnlegg som hjelper deg med å utvikle dine kreative ferdigheter enda mer. Gå heller ikke glipp av muligheten til å bli med i vårt community, der du kan møte likesinnede og bli inspirert av andre skapere!


Mer kunnskap

22
mai

Finn den riktige kikkerten for dine behov

En kikkert gir deg muligheten til å oppleve omgivelsene dine på en fantastisk måte. Det er en rekke ting du bør tenke på når du velger kikkert, avhengig av ditt bruksområde og dine behov – for eksempel er multikikkerter annerledes enn jakt- eller marinekikkerter. Her har vi samlet verdifull informasjon og våre beste tips slik at du kan finne en som passer deg!

Les mer

23
nov

Lær deg mer om makrofotografering

Makrofotografering er kort sagt fotografering av små detaljer på nært hold. Ved å forstørre et insekt, en blomst eller et smykke over et helt bilde, kan du se detaljer, mønstre og strukturer som normalt ikke er synlige for det menneskelige øyet. Her har vi samlet fototips og inspirasjon sammen med produkttips slik at du kan komme i gang med makrofotografering.

Les mer

18
okt

Filterguide – velg riktig filter til objektivet ditt

Hvorfor bør jeg bruke UV-filter på kameraet, og hvordan fungerer et polarisasjonsfilter? Hvordan fotograferer jeg med lange lukkertider når det er sol og lyst ute? Et kamerafilter er den viktigste investeringen du kan gjøre til objektivet ditt og gir deg også nye funksjoner og fotomuligheter. I denne filterguiden svarer vi på de vanligste spørsmålene om filtre og går gjennom de ulike filtertypene.

Les mer

12
okt

Lukkertid – hvordan fungerer kameraets lukker?

Kameraets lukker styrer lukkertiden, som påvirker hvor lenge lukkeren er åpen og sensoren utsettes for lys. Jo lengre lukkertid du velger, jo mer lys kommer inn i kameraet – og omvendt. Kort lukkertid fryser bevegelser, mens lang lukkertid fanger opp hendelser over lengre tid i bildet.

Les mer

22
jan

Blenderen i kameraet – slik fungerer den

Blenderåpningen er åpningen i objektivet som slipper lys inn til kameraets sensor for å lage et bilde. Åpningen, eller hullet, sitter i objektivet og kan sammenlignes med pupillen i øyet. Akkurat som pupillen er blenderåpningen variabel i størrelse, og slipper inn ulike mengder lys avhengig av hvor mørkt eller lyst det er. I tillegg påvirker blenderåpningen også dybdeskarpheten i bildet.

Les mer

22
jan

Landskapsfotografering

Landskapsfotografering er trolig et av de mest populære fotografiområdene i Norden. Vår selvsagte nærhet til naturel med allemannsretten, friluftsdager og fjellturer sammen med et alltid skiftende vær og årstider, sammen med nærheten til interessante motiv og plasser har trolig gjort landskapsfotograferingen til en naturlig del for oss skandinaviske fotografer. Landskapsfotografering er også populært fordi du raskt får resultater, det finnes uendelig med variasjon i bildene, og det trenger ikke ta så lang tid for at du skal få fine bilder.

Les mer

Scandinavian Photo

22.01.2019

Del

Teknologi for kreative mennesker er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hva som skjer i teknologibransjen! Hvis du skriver inn e-postadressen din og begynner å abonnere, godtar du å motta nyhetsbrev fra Scandinavian Photo. Som abonnent får du eksklusive tilbud, siste nytt fra ledende varemerker i bransjen og massevis av inspirasjon til e-posten din.

Ditt samtykke er frivillig og du kan når som helst melde deg av eller trekke tilbake samtykket ditt. Les mer om vår behandling av personopplysninger og dine rettigheter i vår personvernerklæring.

Handlevogn

Handlevogn

Din handlevogn er tom!

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Liker

Liker

Ønskelisten er tom

Totalt: 0 produkter
0 NOK

Del handlevogn

Lagre lenken til senere, send den til en venn eller del den i communityet.

Navngi handlevognen
Lenke til handlevognen