Fem tips til bedre naturbilder!

Hvordan utfordrer du deg selv som naturfotograf, og hever naturbildene dine til neste nivå? Mikael Järnåsen, Elisabeth Landberger og Patrick Cole, som alle tre er engasjerte naturfotografer og kollegaer på Scandinavian Photo i Sverige, deler i dette blogginnlegget sine beste tips til å ta bedre naturbilder. Les og bli inspirert av bilder tatt av tre utrolig dyktige naturfotografer!

Forbered deg godt

Noe som er viktig når du skal ut og fotografere i naturen er forberedelsene dine. Vårt første tips er at du blir kjent med stedet du skal fotografere før du setter deg i bilen eller legger ut på tur mot din destinasjon. Søk opp stedet på Google Maps, og test å kjøre "streetview" dersom dette er mulig. Et annet tips er å sjekke Instagrams kartsøkfunksjon for å se om det finnes bilder lastet opp fra stedet du skal til. Deretter kan du undersøke hvordan lyset beveger seg på stedet du skal til, f.eks. ved å sjekke soloppgang og -nedgang på Yr. Dersom du skal fotografere i mørket er det også smart å reise til destinasjonen i dagslys, slik at du kan se hvor du bør plassere deg når du skal fotografere, og også finne de beste komposisjonene. Og du - det er alltid smart å ha med en hodelykt i sekken!

jarnasen-dawn-rays-2000px.jpg

Foto: Mikael Järnåsen

Dra tilbake til destinasjonene dine

Selv om det kanskje ikke ble akkurat slik du så for deg en gang du reiste til en viss plass, så er vårt andre tips at du reiser dit igjen. Ser du potensiale for at stedet kan vise sin beste side en tidlig morgen, en sen kveld eller i skikkelig uvær? Da skal du absolutt gi destinasjonen en sjanse til, om ikke fler. Ikke vær redd for dårlig vær, let heller etter det! Store skyer og overgang til eller fra regnvær gir ofte dramatikk i bildene dine. En annen ting å ha med seg i bakhodet er at de populære fotodestinasjonene ofte er tomme for folk ved uvær, og at lyset kan sive ut gjennom skylaget, noe som gir deg mulighet til å fange svært vakre øyeblikk på bilde.

paco-1.jpg

Foto: Patrick Cole

Unngå bevegelsesuskarphet i bildene, bruk ett stativ!

Med kameraet ditt på ett stativ kan du nøye tenke gjennom komposisjonen din før du tar et bilde. Vent på rett lys, og jobb med lange lukkertider på flere ulike og kreative måter. Vårt tredje tips er derfor å kjøpe deg ett godt stativ med stativhode, det er helt klart verdt investeringen!

ella-3.jpg

Foto: Elisabeth Landberger

Vær klar

Når du kommer frem til stedet du har valgt deg, og kanskje har parkert bilen din, er det smart om du gjennomfører vårt fjerde tips innen du drar ut til plassen, og det er å stille inn kameraets innstillinger. Dette vil tilsi at du setter kameraets ISO til automatisk modus, AC-C, Hi-speed og siden lar kameraet henge over skulderen. Dette gjør at du er forberedt på plutselige hendelser, for eksempel dersom dyr eller fugler dukker opp foran objektivet ditt når du minste venter det, og dette gir deg sjansen til å fange det spesielle øyeblikket, istedet for at du bare må fortelle andre om det, selv før du er på plass.

 

Forgrunn og horisont

Landskapsbilder og naturfoto blir ofte mer interessante dersom du plasserer noe i forgrunnen og skaper en dimensjon i bildet. Å fotografere f.eks. et fjellandskap på best mulig måte kan bli vanskelig dersom du ikke gjør det, og bildet kan lett oppfattes som flatt og kjedelig for øyet å se på. Ikke glem å justere horisonten på bildene dine, det finnes ikke noe som ser verre ut på et landskapsbilde enn en horisont som heller. Vårt femte tips er helt enkelt at du tenker en ekstra gang over både forgrunn og horisont neste gang du fotograferer i naturen. 

jarnasen-lake-vattern-2000px.jpg

Foto: Mikael Järnåsen

Bonustips: Raske tips og triks

  • Tredjedelsregelen – Gjennom denne regelen kan du skape et harmonisk resultat. Dette er noe som er godt å lære seg, og ha med som en basiskunnskap når du fotograferer. Les mer om tredjedelsregelen her!

  • Fotografer i RAW – Fotografer alltid i RAW, rett og slett fordi landskapsbilder ofte trenger litt prosessering for at du skal få frem rett dynamikk og farge. Bruk gjerne HDR eller focus stacking for å få så mye dynamikk som mulig, og er landskapet stille kan et panorama gi deg ekstra oppløsning. Ikke vær redd for å kombinere både HDR og panorama, men tenk på at det i etterkant vil kreve litt data.

  • Bruk zoom – Et naturbilde er ikke bare kun vidvinkel, vår også å teste ut zoom på stedet du er. Et eksempel på et sted det kan være kult å zoome inn er i fjellområder, der du kan få frem detaljene du normalt ikke vil se kun me det blotte øyet.

  • Filter – Test gjerne ut fotografering med filter! Med et filter har du mulighet til å få bildet rett alt mens du fotograferer, istedet for at du bruker tid på korrigering i etterbehandlingen. Dessuten finnes det også noen bilder du kun kan få gjort ved hjelp av filter, f.eks. ved fotografering i sterkt sollys. 

  • Dybdeskarphet – Jobb kreativt med dybdeskarpheten. Dette hjelper øyet til å falle på det objektet som du ønsker at betrakteren skal fokusere på.

paco-2.jpg

Foto: Patrick Cole

Sitter du også på andre gode tips, feedback eller idéer for hvordan få bedre naturbilder? Del gjerne dine tips og erfaringer med oss i kommentarfeltet nedenfor!


Judith Kirkhoff

09.04.2019

Del

Teknologi for kreativ skapelse er vår lidenskap.

Vi i SP elsker kreativitet, og vårt fokus er å tilby produkter av høy kvalitet til folk som er interessert i teknologi. Med personlig service og ekspertrådgivning skaper vi løsninger som er skreddersydd for deg og ditt formål – til gode priser.

Let's be friends!
Abonner på vårt nyhetsbrev!

Ved å melde deg på vårt nyhetsbrev kan du følge med på våre tilbud, kampanjer og kurs. Samt hvilke aktiviteter som skjer i vår butikk i Møllergata 4.

Scandinavian Photo's nettside bruker cookies for at den skal fungere bedre for deg som bruker. Om du ikke godkjenner bruken av cookies kan du enkelt skru av dette under innstillinger i din nettleser. Dog kan dette medføre at visse funksjoner på nettsiden ikke fungerer som de skal.